Jump to content
PirateClub.hu

A bolygókeletkezés kezdeti fázisát azonosították


Gospel
 Share

Recommended Posts

Sikerült egy születő csillag körüli, kialakulóban lévő anyagkorongot minden eddig látottnál korábbi fejlődési állapotban megfigyelni. A korongban idővel bolygók állhatnak össze.

Napjaink modelljei alapján a csillagközi felhők sűrű tartományainak zsugorodásakor az anyag legnagyobb része az összehúzódó felhő centrumában halmozódik fel - ebből lesz a protocsillag (előcsillag), majd később a csillag. A zsugorodás során az eredeti felhő az impulzusmegmaradás törvénye révén egyre gyorsabban kezd pörögni (ahogy a piruettező jégtáncosnő pörgése is felgyorsul, amint behúzza karjait), és egy korong alakú felhő keletkezik a centrum körül. Ez alkotja a protoplanetáris korongot, amelyben idővel bolygók állnak össze.

 

A zsugorodás kezdetén meglévő felhőkből, valamint a már látványos korongokkal övezett, összehúzódott protocsillagokból viszonylag sokat ismerünk. Olyan objektumot azonban eddig még nem találtak, amely éppen a két fázis közötti állapotban van: azaz már megindult az összehúzódás, már lapul a felhő alakja, de még nem jött létre látványos anyagkorong a centrum körül.

 

A Spitzer-űrteleszkóppal most megfigyelt L1157 jelű objektum tőlünk 800 fényévre, a Cepheus csillagképben található. Zsugorodása a becslések alapján mindössze tízezer évvel ezelőtt indult meg. A korong centrumában a befelé áramló anyag egy része (feltehetőleg elektromágneses folyamatokkal kapcsolatban) a korongra merőleges két anyagsugár (jet) formájában kilökődik.

 

Az optikai hullámhosszakon a képződményből szinte semmi nem pillantható meg, mivel a kérdéses régiót sűrű csillagközi felhők tölti ki. Az infravörös tartományban azonban átlátni a sűrű anyagon. A mellékelt felvétel 8, 4,5 és 3,6 mikrométeres hullámhosszakon készült, amelyen a korong centrumából kiáramló két anyagsugár látszik.

 

Maga a formálódóban lévő korong a kép közepén fényelnyelő, közel vízszintes, halvány sávként azonosítható. A felfelé és lefelé mutató két anyagsugarat főleg molekuláris hidrogén alkotja, együttes méretük közel 1,5 fényév.

 

A későbbiekben a protocsillag is egyre erősebb sugárzást fog produkálni, majd néhány millió év múlva a korong gázanyaga letisztul, és az addigra összeállt bolygók maradnak vissza belőle. A fenti megfigyelés az eddigi legkorábbi azonosított fázisát mutatja a bolygók keletkezése felé vezető folyamatnak. Az eredmény alátámasztja a hagyományos elgondolást, amely szerint a zsugorodó anyagcsomók fokozatosan ellapulnak, és így alakul ki az ún. protoplanetáris korong a centrum körül.

 

8aumu0i.jpg

Az L1157 protocsillag az optikai tartományban, amely a sűrű felhők miatt átlátszatlan (balra). A Spitzer-űrteleszkóp felvétele az infravörös tartományban már sokkal több részletet mutat (jobbra), ahol a születő csillagtól felfelé és lefelé kiáramló anyagsugár látható. Utóbbi fehér színnel jelölt legmelegebb részei közel 100 Celsius-fok hőmérsékletűek.

 

Forrás: [origo]
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...