Jump to content
PirateClub.hu

Rákot Okoz Az édesítőszer?


Vadócka
 Share

Recommended Posts

Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartam és az aszpartam-

tartalmú üdítőitalok egészségre vonatkozó hatása. Számtalan hír taglalta az édesítőszer daganatos betegségeket előidéző hatását, ami miatt hosszú évekig tartó, nagy létszámú kutatást végeztek a kérdés kiderítésére.

 

Az Egyesült Államokban egy 1995 és 2000 között folytatott prospektív vizsgálatban több százezer, 50 és 69 év közötti nő és férfi részvételével vizsgálták, van-e összefüggés az aszpartam-tartalmú üdítőitalok fogyasztása és az agy, illetve a vérképzőrendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között.

 

A következő frissítőket vették górcső alá: szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, jeges tea, valamint aszpartammal édesített kávé és tea. A vizsgálatban külön szempont volt, hogy a résztvevők milyen gyakorisággal és mennyit fogyasztottak ezekből, illetve, hogy az italok mennyi édesítőszert tartalmaztak. A vizsgálati csoportok kialakításának szempontjai között szerepelt a résztvevők életkora, neme, etnikai hovatartozása, testtömegindexe, a dohányzás, és cukorbetegség előfordulása.

 

Az ötéves felmérés során a kutatók a vizsgált csoportok egyikében sem találtak összefüggést a vizsgált daganatok kialakulási gyakorisága és az aszpartám tartalmú italok fogyasztása között. Elmondható tehát, hogy az aszpartamtartalmú üdítők fogyasztása nem növeli sem az agy, sem a vérképzőrendszer rosszindulatú elváltozásainak kialakulását.

Link to comment
Share on other sites

Egyébként bármit fogyaszthatunk, ha többet eszünk belőle, mint kellene, a szervezetnek nem tesz jót. A "csinált" szerek pedig főleg nem egészségesek. Így az édesítőszer sem.

De mivel én sem vehetek magamhoz, csak minimális cukrot... tényleg odafigyelek rá, hogy mennyi csokit, teát vagy bármit eszem. De az édesítőszereket nem nagyon szeretem. Legfeljebb üdítőben.

:(

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...