Jump to content
PirateClub.hu

Tojásos ételek


spori
 Share

Recommended Posts

Tojáskrém

 

Meg kell főzni keményre a tojásokat (tyúktojás). Majd össze kell törni (pl egy burgonyatörö szerkezettel). Ezután darabolt hagymát, borsot, pirospaprikát, sót kell belekeverni ízlés szerint, majd mustár és majonéz kombinációjával krémesítjük... naggyon jó... már csak kenyér kell hozzá, de azt nem tudok sütni :unsure:

Módosította spirituell
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

Tejmártás (besamel).

 

Hozzávalók:

5 dkg vaj,

5 dkg liszt,

1 dl tej,

só,

őrőlt szerecsendió ízlés szerint.

 

A felhevitett vajból a liszttel világos rántást készitünk, és a forró tejjel felengedve, habverővel gyorsan simára keverjük. Megsózzuk, egy kevés szerecsendióval ízesitjük, és mérsékelt tűzön addig forraljuk, amíg a kivánt sürűséget el nem éri. A tejmártás sürűségét az határozza meg, hogy mihez kivánjuk felhasználni. Sokféle ételnél használják, de a hidegkonyhai sós krémek, töltelékek, pl. tojáskrém, sonkakrém dúsitásához olyan sürűre készitsük, hogy elváljon az edény falától. Csak kihűlt állapotban és áttörve használjuk fel!

 

 

Tojáskrém.

 

Hozzávalók:

6 kemény tojás,

10 dkg besamel (lásd: a leírt anyaghányad szerint),

10 dkg vaj,

só,

mustár,

szardellapaszta,

őrőlt bors ízlés szerint.

 

A kemény tojásokat hosszában félbevágjuk, a sárgáikat kivesszük, és áttörve simára keverjük a kihűlt és áttört besamellel, a habosra kevert vajjal, ízesitőkkel. Vigyázzunk a sózással, mert a szardellapaszta egyébként is sós!

Felhasználható kaszinotojás, töltött paradicsom, sonkatekercs, szendvicstorták, étvágyfalatok, sőt esetenként hidegtálak díszitésére is.

 

Ilse mama

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

Kolbászos tojáskrém

 

Hozzávalók:

10 dkg füstölt kolbász,

4 kemény tojás,

1 dl tejföl,

1 mk. mustár,

só, bors.

 

A lehajazott kolbászt meg a kemény tojásokat húsdarálón ledaráljuk. Sóval, borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a tejfölt meg a mustárt, és jól összekeverjük.

 

Ilse mama

Link to comment
Share on other sites

 

 

Halkrémmel töltött tojás.

 

Hozzávalók 4 személyre:

8 tojás,

1 doboz olajos hering,

3 dkg liszt,

2 dl tej,

só,

bors,

1 csokor petrezselyemzöld.

 

A tojásokat keményre főzzük, hideg vízzel lehűtjük, héjától megtisztitjuk, majd félbevágjuk és a sárgáját kiemeljük.

Az olajoshal olaját egy kislábasba öntjük, húsát villával összetörjük. A felforrósitott olajon világosra pirítjuk a lisztet, a tejjel felengedjük, és folyamatosan kevergetve sürűre főzzük. A tűzről levéve sóval, borssal ízesitjük, majd hozzáadjuk az összetört halhúst meg a felaprított petrezselymet, végűl a főtt tojássárgákkal együtt simára keverjük. A halas krémet a fél tojásfehérjékbe halmozzuk és salátalevelekkel bélelt tálon, vagy franciasaláta alapon, behűtve tálaljuk.

 

Ilse mama

 

Link to comment
Share on other sites

 

*Tojáslepény szardiniával.*

 

Hozzávalók:

Személyenként 2 db tojás,

szardinia , olajos vagy paradicsomos,

só.

 

A tojásokat felütjük, gyengén megsózzuk, villával jól összekeverjük, egyöntetű folyadék legyen.

Palacsintasütőben kevés zsiradékon, 2 evőkanál tojásból lepényt sütünk, óvatosan a tányérra teritjük ráhelyezünk szardiniát, hosszában félbevágva, kiteritve, majd a lepényt fébe hajtjuk, és igy sütjük tovább. 3 db lepény jön ki így egy személyre. A tányér szélén 3 db félbehajtott tojáslepény, meglocsolva a szardinia levével, középen sós vízben főtt krumpli, savanyúsággal kinálom.

Nagyon finom, és gyors kaja.

 

Ilse mama

Link to comment
Share on other sites

 

Kaviárral töltött tojás orosz módra.

 

Hozzávalók 8 személyre:

8 tojás,

2 evőkanál kaviár (kb. 5 dkg),

1 evőkanál mustár,

2 evőkanál tejföl,

só,

bors,

1 csokor snidling.

A mártáshoz:

2 dl tartármártás,

2 db nagyobb csemegeuborka,

1 evőkanál citromlé,

1-1 csokor snidling és friss tárkony.

 

A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, héjától megtisztitjuk, félbevágjuk és a sárgáját kiemeljük. A sárgákat villával összetörjük, a mustárral és tejföllel simára keverjük. Hozzáadunk egy evőkanálnyi kaviárt, egy csokor felapritott snidlinget, sóval, borssal ízesitjük. A kaviáros tölteléket a fél tojásfehérjékbe töltjük, és a maradék kaviárral megszórjuk.

A csemegeuborkákat apró kockákra vágjuk, majd a tartármártással, citromlével meg a felaprított snidlinggel meg a tárkonnyal összekeverjük és egy lapos tálba öntjük. Ráhelyezzük a megtöltött kaviáros tojásokat és behűtve kináljuk.

 

Ilse mama

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Májjal töltött tojás.

 

Hozzávalók 8 személyre:

8 db tojás,

10 dkg kenőmájas,

2 evőkanál tejföl,

1 evőkanál mustár,

só,

bors,

1 csokor petrezselyemzöld,

2-3 db piros retek.

 

A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, meghámozzuk, majd félbe vágjuk. A sárgákat kiemeljük, villával összetörjük, majd a tejföllel és mustárral simára keverjük. Hozzáadjuk a kenőmájast, sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesitjük. A jól kikevert májas tölteléket jól kikeverjük és a tojásfehérjékbe halmozzuk, tetejét retekkarikákkal díszitjük, és a megtöltött tojásokat franciasalátára vagy céklasalátára ültetjük, hűtve kináljuk.

 

Ilse mama

 

Link to comment
Share on other sites

 

Tormakrémmel töltött tojás.

 

Hozzávalók 8 személyre:

8 tojás,

20 dkg tejszínkrémsajt,

4 evőkanál ecetes torma,

1 db közepes alma,

só,

bors.

 

A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, meghámozzuk és félbevágjuk. A tojások sárgáját kiemeljük, villával összetörjük, majd a krémsajttal és a tormával simára keverjük. Sóval, borssal ízesitjük, végül hozzáadjuk a meghámozott, finomra reszelt almát. A finom tormakrémet a fehérjékbe halmozzuk, majd az így megtöltött tojásokat franciasalátára helyezzük, hűtve kináljuk.

 

Ilse mama

Link to comment
Share on other sites

 

 

Holland rakott tojás

 

Hozzávalók:

hat nagy fej vöröshagyma,

12 kemény tojás,

két evőkanál olaj,

2 dl tejföl,

egy tojássárgája,

3 dkg vaj,

két evőkanál zsemlemorzsa,

só.

 

A hagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk és az olajban ropogós pirosra sütjük. Lapos tűzálló tál aljára terítjük a hagyma felét, erre fektetjük a karikára vágott kemény tojásokat, a hagyma másik felével befedjük és az egészet a tejföl, a tojássárgája és egy csipet só keverékével öntjük le. Vajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, az étel tetejére hintjük és a sütőben átsütjük, de nem pirítjuk meg túlságosan.

 

Ilse mama

 

Link to comment
Share on other sites

 

Ültetett tojás

 

Hozzávalók:

nyolc zsemle- vagy szendvicskenyér-szelet,

a sütéshez olaj,

nyolc tojás,

sajt- vagy gombamártás.

 

A kenyérszeleteket ropogós pirosra sütjük, mindegyikre egy-egy megtisztított félkemény tojást ültetünk és az egészet forró sajt- vagy gombamártással leöntve, forrón tálaljuk.

 

 

Sajtos tojás

 

Hozzávalók:

nyolc szelet zsemle- vagy szendvicskenyér,

a sütéshez olaj,

nyolc tükörtojás,

8 dkg vaj,

10 dkg reszelt sajt,

2 dl tejföl,

só,

kevés reszelt szerecsendió.

 

A kenyérszeleteket az olajban ropogós pirosra sütjük. Egy másik edényben elkészítjük a tükörtojásokat, a harmadikban pedig a következő mártást: a felolvasztott vajban gyorsan elkeverjük a reszelt sajtot meg a tejfölt és a fűszerekkel ízesítjük. A kenyérszeletekre egy-egy tükörtojást fektetünk, forró tálra tesszük és leöntjük a felforrósított, de nem felforralt mártással.

 

Ilse mama

 

Link to comment
Share on other sites

 

Omlett

 

Hozzávalók:

hat tojás,

egy evőkanál liszt,

só,

a sütéshez 5 dkg vaj vagy két evőkanál olaj,

a tetejére 3 dkg olvasztott vaj.

 

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd belekeverjük a sárgájukat, beleszitáljuk a lisztet és megsózzuk. Lehetőleg teflon serpenyőben a vajon vagy olajon lepényt sütünk belőle, ebből a mennyiségből négyet, egymás után. Amikor az alsó felük szépen megsült, lapáttal, egy mozdulattal fordítjuk meg, hogy az omlett egyben maradjon, úgy pirítjuk meg a másik felét is. Sütés után forró tálra vagy tányérra csúsztatjuk és félbehajtjuk, tetejét olvasztott vajjal locsoljuk meg. Az omlettet félbehajtás előtt meg is tölthetjük.

A gombás omletthez 10 dkg vajon vagy olajon megpárolt, sóval, borssal ízesített, felszeletelt gombát rakunk az omlett egyik oldalára és félbehajtva, 5 dkg reszelt sajttal hintjük meg.

A sajtos omlettet reszelt sajttal hintjük meg, majd félbehajtva, tetejét megkenjük olvasztott vajjal és reszelt sajtot szórunk rá.

A sonkás omlett tölteléke tejföllel elkevert, megforrósított 20 dkg darált, főtt füstölt hús, tetejére olvasztott vaj, vagy esetleg reszelt sajt is kerül.

A zöldséges omlettet párolt vegyes zöldséggel töltjük meg, tetejét olvasztott vajjal, reszelt sajtot is szórhatunk rá.

 

 

Édes omlettek

 

Hozzávalók:

hat tojás,

egy evőkanál porcukor,

egy evőkanál rétesliszt,

5 dkg vaj,

csipetnyi só;

a töltelékhez:

friss, esetleg befőtt gyümölcs, vagy karamellkrém és tört grillázs, vagy csokoládé-, ill. diókrém vagy gyümölcsíz;

a tetejére porcukor.

 

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, csipetnyi sóval ízesítjük, hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét és a lisztet is. A vajon - lehetőleg teflon serpenyőben - négy omlettet sütünk belőle. Egyenként valamilyen gyümölcsízzel, ill. karamell-, csokoládé- vagy diókrémmel megkenjük, de halmozhatunk rá friss, esetleg befőtt gyümölcsöket is. Az omletteket félbehajtjuk és a tetejükre porcukrot szórunk. Nagyon szép és jó az édes omlett, ha a porcukorral megszórt tetejükre izzó rácsot szorítunk, amitől a cukor rács alakban barnára pirul.

 

Ilse mama

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tojásfelfújt

 

Hozzávalók:

négy tojás,

egy pohár tej,

3 dkg vaj,

só,

őrölt bors,

petrezselyemzöld,

a tojásos virslinél leírt paradicsommártás.

 

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a sárgákat, a tejet, a sót és az őrölt borsot. Apró, kerek pudingformákat vagy egy közepes nagyságú őzgerincformát kivajazunk, az apróra vágott petrezselyemzölddel meghintjük és úgy öntjük bele a tojásmasszát, hogy a forma félig legyen, mert nagyon megnő sütés közben. A sütőbe egy nagy tepsibe vizet teszünk, és ha langyos, beleállítjuk a megtöltött formákat. Ha kis formákba tettük, akkor 10, ha őzgerincformába, akkor 15-20 percig sütjük, paradicsommártással tálaljuk.

 

Ilse mama

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tojásos virsli

 

Hozzávalók:

nyolc tojás,

két pár virsli,

3 dkg vaj,

egy evőkanál olaj,

egy mokkáskanál reszelt vöröshagyma,

egy kis doboz paradicsompüré,

só,

őrölt bors,

egy kis friss ágacska rozmaring (vagy fél babérlevél).

 

A vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé fektetjük a meghámozott, félbe vágott virsliket és a sütőben néhány percig sütjük. Ezután ráütjük a tojásokat, ügyelve, hogy a sárgájuk épen maradjon, és a sütőben addig sütjük, míg a fehérje meg nem kocsonyásodott. Közben a reszelt hagymát az olajban megpirítjuk, beleöntjük a paradicsompürét meg kétszer annyi vizet, sóval, borssal meg a rozmaringgal, ill. a fél babérlevéllel ízesítjük és néhány percig forraljuk. Tálalás előtt a tojásokat ezzel a mártással öntjük le.

 

Ilse mama

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Töltött tojás

 

Hozzávalók:

nyolc tojás,

7 dkg vaj,

2 dkg liszt,

2 dl tej,

2 dl tejföl, egy evőkanál olaj,

só,

őrölt bors,

petrezselyemzöld.

 

A kemény tojásokat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk és a sárgájukat kikaparjuk. A félbevágott, üres fehérjéket kiolajozott tűzálló tálba egymás mellé ültetjük. A sárgákat villával összetörjük és hozzáadjuk a 2 dkg vajból, a lisztből és a tejből főzött besamelhez. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy laza tölteléket kapjunk. A fűszerekkel és az apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük és jól összedolgozzuk. Ezt a masszát töltjük a fehérjék üregeibe, mindegyik tetejére egy kis vajdarabkát teszünk, a maradék tejföllel leöntjük és a sütőben a tetejét pirosra sütjük.

 

Ilse mama

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Firenzei tojás

 

Hozzávalók:

egy csomag mélyhűtött paraj vagy 40 dkg friss paraj,

10 dkg vaj,

nyolc tojás,

sajtmártás,

só,

őrölt bors.

 

A mélyhűtött parajt felolvasztjuk és a levét kinyomkodjuk (a friss parajt megfőzzük, lecsurgatjuk és áttörjük), a felolvasztott vajjal, sóval és őrölt borssal összekeverjük. Nagyobb tűzálló tál aljára terítjük, a nyers tojásokat (mintha tükörtojást akarnánk készíteni) ráütjük, hogy a sárgájuk épen maradjon.

A sajtmártással leöntjük és a sütőben addig sütjük, amíg a tojások fehérje meg nem aludt, de a sárgájuk lágy maradjon.

 

Ilse mama

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

Tojás fiesolei módon

 

Hozzávalók:

40 dkg sóska,

két evőkanál olaj,

egy evőkanál liszt,

egy-két dl tej,

1 dl tejföl,

20 dkg főtt sonka,

tíz tojás,

só,

reszelt szerecsendió.

 

A megtisztított sóskát sóval az olajban puhára pároljuk, áttörjük, a liszttel meghintjük és a tejjel mártás sűrűségűre forraljuk, végül beleöntjük a tejfölt. A sóskamártást tűzálló tál aljára öntjük és az összevágott sonkával meghintjük. Ráütünk nyolc tojást - mintha tükörtojást akarnánk készíteni - tetejére simítjuk a két tojás keményre vert habját, amelybe a sárgáját, sót és egy kevés reszelt szerecsendiót kevertünk. Forró sütőben kb. 15 percig sütjük.

Lehet főtt, füstölt marhanyelvvel is készíteni.

 

Ilse mama

 

Link to comment
Share on other sites

 

Velencei tojás

 

Hozzávalók:

egy kis doboz paradicsompüré,

hat tojás,

10 dkg spagetti,

10 dkg sajt,

egy evőkanál olaj,

só,

őrölt bors,

csipetnyi cukor.

 

Egy jókora tűzálló tálat kiolajozunk, az alját sóval, őrölt borssal és cukorral ízesített paradicsompürével megkenjük. Sorjában ráütjük a nyers tojásokat - mintha tükörtojást készítenénk - és megsózzuk. Egy másik edényben a spagettit sós vízben kifőzzük, alaposan lecsurgatjuk és a tojások tetejére rakjuk. Tetejét meghintjük a reszelt sajttal és a sütőben átsütjük.

 

Ilse mama

Link to comment
Share on other sites

 

Svájci rakott tojás

 

Hozzávalók:

20 dkg gomba,

15 dkg sajt,

nyolc tojás,

5 dkg vaj,

só,

őrölt bors.

 

A vaj felén sóval, őrölt borssal fűszerezve megpároljuk a megtisztított, felszeletelt gombát. A sajtot lereszeljük. Egy lapos tűzálló tálat kivajazunk, a reszelt sajt felével kibéleljük, a tojásokat ráütjük és meghintjük a párolt gombával. Ennek a tetejére kerül a reszelt sajt másik fele, és végül ráöntjük a maradék olvasztott vajat. A sütőben addig sütjük, míg a tojások fehérje össze nem állt, de a sárgájuknak lágynak kell maradnia.

 

Ilse mama

Link to comment
Share on other sites

 

Rizsben sült tojás

 

Hozzávalók:

25 dkg rizs,

két kis kanál reszelt vöröshagyma,

egy húsleveskocka,

két evőkanál olaj,

két evőkanál paradicsompüré,

10 dkg reszelt sajt,

nyolc tojás,

só.

 

Egy evőkanál olajban megpirítjuk a vöröshagyma felét, megforgatjuk benne a rizst és kétszer annyi vízzel felengedve, a húsleveskockával ízesítve puhára főzzük. Egy másik edényben a maradék olajban megpirítjuk a maradék vöröshagymát, beletesszük a paradicsompürét, egy kevés vízzel felengedjük és néhány percig forraljuk. Ha a rizs megpuhult, a paradicsommártással összekeverjük, a reszelt sajt felét beleszórjuk és az egészet egy nagy tűzálló tálban elsimítjuk. Vizes merőkanállal nyolc mélyedést nyomunk a rizsbe, mindegyik mélyedésbe egy-egy tojást ütünk és a tetejére hintve a maradék reszelt sajtot, a sütőben addig sütjük, míg a tojások fehérje meg nem kocsonyásodott.

 

Ilse mama

 

Link to comment
Share on other sites

 

Ukrán fokhagymás tojás

 

Hozzávalók:

nyolc kemény tojás,

10 dkg vaj,

három gerezd fokhagyma,

só.

 

A vajat felolvasztjuk, de nem pirítjuk meg. A finomra tört fokhagymát belekeverjük, megsózzuk és kikenünk vele egy lapos tálat. A kemény tojásokat megtisztítjuk,hosszában kettévágjuk és sárgájukat egészben kiemeljük. A kemény tojásfehérjék üregeibe egy-egy mokkáskanálnyi fokhagymás vajat öntünk és a tojássárgákat a helyükre visszaillesztjük. A fél tojásokat vágott felükkel a fokhagymás vajjal kikent tálba fektetjük és tetejüket is megkenjük a fokhagymás vajjal. A tálat folpakkal légmentesen lezárjuk és a hűtőszekrényben néhány óráig érleljük.

Csak akkor szabad tálalni, ha mindenki szereti a fokhagyma erős ízét! :rolleyes: :rolleyes:

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

Strasbourgi tojás

 

Hozzávalók:

hat kemény tojás,

10 dkg vaj,

egy kis doboz Libamájkrém,

tartármártás,

metélőhagyma.

 

A kemény tojásokat megtisztítjuk és félbevágjuk. Belsejüket kikaparjuk és a vajjal meg a libamájkrémmel összedolgozzuk. Egy csokor metélőhagymával fűszerezzük és a masszát a fehérjék üregeibe halmozzuk. A megtöltött kemény tojásokat egymás mellé tálra rakjuk. Szép, ha a tálat előzőleg salátalevelekkel kibéleljük, és külön csészében tálaljuk hozzá a tartármártást.

 

Ilse mama

Link to comment
Share on other sites

 

Sonkás-paradicsomos tojás

 

Hozzávalók:

négy kemény tojás,

10 dkg darált, főtt füstölt hús,

négy középnagyságú paradicsom,

kéttojásos francia majonéz,

2 dl tejföl,

egy fej saláta,

só,

egy csokor metélőhagyma.

 

A kemény tojásokat megtisztítjuk, félbevágjuk és belsejüket kikaparjuk. A kikapart tojássárgákat villával összetörjük és egy kevés tejföllel hígított majonézzel meg a darált, főtt füstölt hússal simára keverjük. A tojásfehérjék üregeit ezzel a masszával töltjük meg, salátalevéllel kibélelt tálra egymás mellé ültetjük őket és mindegyiket leborítjuk egy megmosott, sózott fél paradicsommal. A tojások közé öntjük a megmaradt tejföllel hígított majonézt és ezt a finomra vágott metélőhagymával meghintjük, mintha fű között állnának a piros kalapos gombák. Szép, ha egy kanálnyi tejfölös majonézt félreteszünk és pöttyösre spricceljük vele a paradicsomokat.

 

Ilse mama

 

Link to comment
Share on other sites

 

Tojáspörkölt.

 

Keménytojást főzöl, megtisztítod, hagymát megdinszteled (mint a pörkölthöz álltalában) pirospaprikát szórsz bele a karikára vágott keménytojásokat rádobod és füszerezed. Én sót, borsot, majorannát vagy oreganót szoktam bele tenni. Kevés vizet öntök alá és összeforralom és kész is. Persze lehet variálni mehet bele csöves paprika, paradicsom 1-1 db.

Főzelékekre nagyon finom, de én kenyérrel is szeretem.

 

Tojáspörkölt tejfelesen.

 

6 tojást megfőzünk keményre és meghámozzuk. 5 dk olajon megfuttatunk jó fej reszelthagymát és adunk bele késhegynyi édes-piros paprikát is. Nyáron vagdalt édes zöldpaprikát és egy fej kimagolt paradicsomot is.Télen lehet ízesíteni paradicsom és paprika lekvárral. Feleresztjük 2 deci tejfellel és beletesszük a félbevágott tojásokat.

Egyet forrjon és kész.

Tálalható burgonyával, tarhonyával.

 

Ilse mama

Link to comment
Share on other sites

 

MEXIKÓI TOJÁSOS PALACSINTA

 

Hozzávalók 4 személyre:

4 kukoricalisztből sütött palacsinta,

8 tojás,

1 dl tejföl,

5-6 dkg zsíros reszelt sajt,

1 kis csomó petrezselyem,

1 hagyma,

1 gerezd fokhagyma,

1 csípős hegyes paprika,

1 édes zöldpaprika,

2 paradicsom,

1 kávéskanál őrölt kömény,

5 dkg vaj,

őrölt bors,

a palacsintához:

1 tojás,

kukoricaliszt,

szódavíz,

csipetnyi só,

a kisütéshez olaj

 

A kukoricalisztből, tojásból, szódavízből csipetnyi sóval keverjünk ki palacsintatésztát és süssünk négy, a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintát.

Két dkg vajon pároljuk üvegesre a finomra vágott hagymát, tegyük hozzá a szétnyomott fokhagymát, a kicsumázott és felkockázott csípős paprikát, az őrölt köményt, és pirítsuk egy percig. Vágjuk bele a zöldpaprikát és a meghámozott paradicsomot. Nagy lángon forrósítsuk fel, majd lefedve, kis lángon pároljuk tíz percig. Ízesítsük sóval, borssal, keverjük bele a felaprított petrezselymet. Három dkg vajon süssünk lágy rántottát a tojásokból. Egyenlően osszuk el a palacsinták egyik felére, tegyünk rá egy-egy kanál csípős, paradicsomos mártást, locsoljuk meg kevés tejföllel, szórjunk rá reszelt sajtot, hajtsuk rá a palacsinták másik felét, s annyi időre tegyük be a forró sütőbe, hogy a palacsinta átforrósodjon, illetve a sajt megolvadjon. Tálalásnál a tetejére is locsolhatunk tejfölt.

Ebben a mennyiségben reggelire elég, megduplázva főételnek is megteszi.

 

Ilse mama

 

Link to comment
Share on other sites

 

Omlett Júlia módra. (mikroban)

 

Hozzávalók:

8 db egész tojás,

2 dl tej,

1 evőkanál liszt,

1 zacskó gombalevespor,

1 evőkanál olaj.

 

A tojásokat habosra felverem, majd hozzákeverem a tejet, a lisztet, az olajat és a gombalevesport. Ügyelek arra, hogy lehetőleg sima, csomómentes legyen. (A legegyszerűbb, ha a turmixgépben keverem habosra az egészet.) A tojásmasszát beleöntöm egy kerek tűzálló tálba és folpack fóliával szorosan lefedve a legerősebb fokozaton négy percig sütöm. Az omlettet tálra boritom és négy cikkelyre felvágva kinálom.

(Só egy csepp sem kell bele, mert a gombalevespor sós.) Friss saláta vagy savanyúság illik hozzá. Vacsorára igen gyorsan és olcsón elkészíthető étel.

 

 

Omlett olaszosan. (mikroban)

 

Hozzávalók:

6 db egész tojás,

2 dl tej,

1 evőkanál liszt,

1 evőkanál olaj,

25 dkg kemény apró paradicsom,

5 dkg reszelt parmezán (jellegü) sajt,

1 teáskanál paradicsompüré,

1 teáskanál porcukor,

ízlés szerint só,

1 mokkáskanál rozmaring,

1 mokkáskanál bazsalikom,

1 mokkáskanál törött fehér bors.

 

A tojásokat habosra verem. A tejbe belekeverem a lisztet, a

paradicsompürét és az összes fűszert, majd a tojáshoz keverem, végül az olajat is beleöntöm. A megmosott paradicsomokat felnégyelem és egy lapos tűzálló tálra teszem egymás mellé. (Nem egymásra!) A tojáskeveréket ráöntöm és a tálat saját fedelével letakarva a mikrohullamú sütőbe tolom. A legerősebb fokozatra kapcsolva három percig sütöm, majd kivéve a készülékből, ráhintem a reszelt sajtot és a tálat megforditom. Még három percig sütöm. Négy cikkre vágva teszem tányérokra és még külön is meghintem kevés reszelt sajttal.

 

Ilse mama

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

A mikróbann úgy lehet tojást sütni, hogy ne robbanjon fel, hogy habbá vered, majd öntesz hozzá sót vagy cukrot, attól függ mivel akarod, és olajat, majd vágsz bele répát, vagy más karotin tartalmú zöldséget, és ezt reakcióba lép az olajjal, és sütheted is. Ez a recept akkor jó, ha csak mikróban tudsz sütni.

 

Jó étvágyat hozzá

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...