Jump to content
PirateClub.hu

Egészségre károsak a tonerek?


blox
 Share

Recommended Posts

A lézernyomtatók működése közben számos, az egészségre káros anyag, például ózon és szemcsés anyagok szabadulhatnak fel. Emiatt azonban önmagában még nem kell egészségkárosodástól tartanunk - állítják a német kormány szakértői.

 

A német kormány szakemberei szerint nem kell komolyan egészségkárosodástól tartani a lézernyomtatók és a multifunkciós készülékek használatával kapcsolatban. A kérdést korábban a Zöldek Szövetség parlamenti frakciója vetette fel. Az első, konkrétan tonerekkel kapcsolatos bejelentésre 2000. októberében került sor. 2006. december 15-ig a hasonló eseteket kivizsgáló német Szövetségi Kockázatértékelő Intézetnél összesen 99 bejelentést regisztráltak.

 

A német kutatók 2005 és 2006 között egy külön program keretében vizsgálták, van-e és ha igen, milyen egészségkárosító hatása a tonerekben használt anyagoknak. A megállapításaikat tartalmazó dokumentumot még az idén nyilvánosságra fogják hozni. A 99 eset közül a szakemberek 33-nál állapították meg azt, hogy lehetséges összefüggés a tonerek használata és a megbetegedések között, azonban egyik eset sem volt különösen súlyos.

 

A szakemberek egyetértenek abban, hogy ha vannak a tonerekben veszélyes anyagok, akkor azok a tonercserekor vagy a nyomtatás közben kerülhetnek a levegőbe, illetve az emberek bőrére. A német kormány ezek után adta ki azt a jelentést, miszerint eddig nem mutatható ki tudományos összefüggés a tonerekben lévő porok egészségkárosító hatása és a különböző megbetegedések között. Ugyanakkor a szakértők nem zárják ki, hogy valaki például allergiás ezekre az anyagokra.

 

A korábban hat tesztelt lézernyomtató közül négynél találtak DBT-re és TBT-re utaló nyomokat, kettőnél pedig - a legrosszabb esetben akár rákkeltő - színezőanyagokat. A tonerpróbák ezekben a készülékekben a megengedett határérték 130-szorosát mutatták ki. A tesztek során az egyik nyomtató a megengedettnél több styrolt, a másik pedig több benzolt bocsátott ki.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...