Jump to content
PirateClub.hu

Sosem látott képek a Napról


Clark
 Share

Recommended Posts

Megérkeztek a Földre a NASA októberben felbocsátott STEREO műholdjainak első képei a Napról. A két műhold jövőre háromdimenziós képeket is küld majd, de a mágneses mezőkről, hurkokról és koronakitörésekről készült felvételek máris lenyűgözőek. A Nap, ahogyan eddig még alig láttuk.

 

Az amerikai űrhivatal október 25-én bocsátotta fel azt a két műholdat, amelyek segítségével sztereóban térképezik majd fel a Napot. A projekt neve STEREO, ami a Solar Terrestrial Relations Observatory-ból (Nap-Föld-kapcsolat obszervatórium) alkotott betűszó. Az 550 millió dolláros költséggel megépített két szonda egyenként tizenhat vizsgálati eszközt vitt magával.

 

A háromdimenziós képek ugyanúgy készülnek, mint a régi sztereófényképek: a két műhold különböző pályán repül majd, hogy eltérő távolságból rögzíthesse a képeket, és így teremtsen mélységérzetet. A két műhold eleinte a Földéhez közeli pályán kering, azután fokozatosan elválnak egymástól, és négy év múlva már a Nap két ellentétes oldalán lesznek. Először 2007 áprilisában kerülnek olyan pozícióba, hogy háromdimenziós képek készülhessenek.

 

Az első megfigyelési nap december 4-én volt, az első képek pedig a múlt héten érkeztek a Földre.

 

A szondák elsődleges feladata a napkitörések, flerek és a koronaanyag-kidobódások vizsgálata. A háromdimenziós képektől a kutatók azt remélik, hogy jobban megértik majd ezen jelenségek keletkezését és jelentőségét.

 

Mágneses buborékok

 

 

gp_1launch.jpg

 

gp_fl_four.jpg

gp_fl_blue.jpg

gp_fl_red.jpg

gp_fl_green.jpg

gp_fl_yellow.jpg

gp_active.jpg

 

A flerek kísérőjelensége a koronaanyag-kidobódás. A flerek során bekövetkezett erővonal-átrendeződésnek olyan következménye is lehet, hogy az aktív vidék fölötti mágneses erővonal-kötegek elszakadnak a felszínhez közeli részeiktől, szabaddá válva a napátmérő sokszorosára fúvódnak fel, majd nagy sebességgel eltávoznak a Naptól, rossz esetben egyenesen a Föld felé, ahol kárt tehetnek a műholdakban, túlterhelhetik az elektromos hálózatokat, és a Föld mágneses erőterét felszakítva sarki fényt okozhatnak.

 

A koronaanyag-kidobódások a naprendszer legnagyobb összefüggő alakzatai. Olyan gigantikus buborékok, melyeket a mágneses tér tart össze. Egy átlagos példányánál a kidobott anyag tömege kb. egymilliárd tonna, a nyugodt Nap ennyit anyagot bocsát ki a napszél révén kb. negyedóra alatt.

 

Forrás:index.hu

Link to comment
Share on other sites

Ezek hamis szines képek, amik készítésekor olyan frekvenciájú jelekről készül a kép, amit a szemünk nem lát. Ezt "átkonvertálják a látható tartományba, és egy tetszőleges színt rendelnek hozzá, mert a szemünk a szineket jobban szereti, mint a szürkét.

A többek által megcsodált kék kép (tényleg szép ;) ) az 1 millió fokos tartományokat mutatja, de lehetne más is...

 

Link to comment
Share on other sites

Eggyetértek! Sokkal jobb lenne ha a pénzt új bolygók fölfedezésére fordítanák! :)

 

 

...az aktív vidék fölötti mágneses erővonal-kötegek elszakadnak a felszínhez közeli részeiktől, szabaddá válva a napátmérő sokszorosára fúvódnak fel, majd nagy sebességgel eltávoznak a Naptól, rossz esetben egyenesen a Föld felé, ahol kárt tehetnek a műholdakban, túlterhelhetik az elektromos hálózatokat...

 

Azért elolvashattátok volna legalább a cikket -akkor nem írnátok butaságokat. :P

 

Link to comment
Share on other sites

szépek de vhogy a földképek szebbek nekem :) meg a csillag fotók és a csillagközi porfelhők !

egyszer találtam egy oldalt az ür hangjai cimmel ahol a bolygók és az ürben találhato sugárzások hangait(emberi fülnek halható tartományba rendezett) lehettett meghalgatni sajna nem tettem el ha látta vaki szivesen venném a linket ...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...