Jump to content
PirateClub.hu

A briteké a leggyorsabb dízel


blox
 Share

Recommended Posts

Egy brit jármű átadta a múltnak a több mint 30 éve fennálló dízelmotorral elért sebességrekordot.

 

A JCB által épített autó két gyorsulási kísérlet átlaga szerint óránkénti 529 kilométeres sebességet ért el, amit kedden a Nemzetközi Automobil Szövetség is hitelesített. Szerdán azonban ezt is sikerült felülmúlniuk, az újabb két kísérlet átlaga 563,418 km/h lett, a legnagyobb elért sebesség pedig 588,664 km/h-ra szökött fel.

 

dieselmax.jpg

A jármű...

Ha ismerős lenne a JCB logó ne csodálkozzunk: a staffordshire-i cég munkagépekben utazik, ezért némileg meglepő, hogy a teljesítmény helyett most a sebességre összpontosítottak, melyet jól példáz, hogy a 7 méter hosszú, Dieselmax névre keresztelt járművüket egy vadászpilótára bízták. A sebességrekordot a Királyi Légierő pilótája, Andy Green kötelék parancsnok érte el, aki korábban - mindeddig egyedüliként - már hangsebességgel is autózott. 1997-ben a Thrust SSC nevű géppel 1227 km/h sebességet ért el, így nem nevezhető járatlannak a sebességcsúcsok megdöntésében.

 

salty.jpg

... és a helyszín

A Dieselmaxot - ami végülis a JCB elnökének, Sir Anthony Bamfordnak az agyszüleménye - két turbófeltöltős JCB444 dízelmotorral szerelték fel. A csúcsdöntésre az Egyesült Államokban, a Utahban fekvő Bonneville sósivatagban került sor. A csapat egy hetet töltött el a sivatagban teszteléssel, melyeket csak a kora reggeli órákban lehetett lebonyolítani, mivel napközben a hőmérséklet már jelentősen meghaladja a 40 Celsius fokot. A lenyűgöző tájat kifejezetten a csúcssebességek kiautózására használják, legutóbb a Formula-1-es Honda csapat és a dél-afrikai Alan van der Merwe próbálkozott új rekord felállításával - természetesen ez saját kategóriájukon belül értendő -, ők 400,459 km/h-ig jutottak.

 

finish.jpg A korábbi dízel hajtóművel elért rekordot még 1973. augusztusában jegyzeték fel, ez 380 km/h volt. Green a csúcsdöntés után büszkén nyilatkozott, dicsérve a brit mérnököket és a dízel erőforrást. Az ünnepléshez csatlakozott a projekt vezetője, dr. Tim Leverton is, aki szerint mind a Dieselmax, mind a JCB szakemberei várakozáson felül teljesítettek. Tehát mindenki maradéktalanul elégedett volt, Sir Anthony is elérte célját, sikerült népszerűsítenie erőforrásait.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...