Jump to content
PirateClub.hu

Mi lesz a PC jövője?


blox
 Share

Recommended Posts

Az IBM 5150 megszületése után 25 évvel a világon használt számítógépek 95 százaléka még mindig az IBM készülékének architektúrájára épül. Ez azonban a szakemberek szerint hamarosan megváltozhat a mobiltelefonok, a hordozható és a hálózatba köthető multimédiás eszközök további hódításaival.

 

A PC létét jelenleg az égvilágon semmi sem veszélyezteti - állítják a szakemberek. Figyelembe véve a napjainkban használt egymilliárd számítógépet és azt, hogy ez a szám a következő években csak nőni fog, nem felelőtlenség ilyet kijelenteni. S hogy mi a PC sikerének a titka? Nos, erre a kérdésre Craig Barrett, az Intel vezetője így reagált: "Az a tény, hogy a PC-t mindig tovább lehet bővíteni és fejleszteni és nemcsak egy egyetlen funkcióval rendelkező gép, nos, ez a PC legnagyobb jelenlegi előnye."

 

Más véleményen van ugyanakkor Ken Sakamura, a Tokiói Egyetem informatikai professzora, aki szerint ugyan Japánban az emberek 80 százaléka használ tágabb értelemben vett PC-t, azonban ezeknek a készülékeknek csupán a két százaléka egy számítógép. "A többi eszközt a mobiltelefonok, a faxok, a fénymásolók, a felvonók, az autók, a klíma- és a konyhai berendezések teszik ki, vagyis minden olyan termék, amiben van valamilyen chip" - mondta Sakamura.

 

0813samsung_q1.jpg

A Samsung Q1 jelzésű ultramobil PC-je

A japán szakember 1984 óta dolgozik a TRON-on, ami egy valós idejű operációs rendszer és ami ma különböző készülékek millióban található meg. Ezzel gyakorlatilag a világ legelterjedtebb operációs rendszerének számít. A professzor szerint a jövő PC-je mobil és nagy teljesítményű lesz, valamint mindig hálózatba lesz kötve és képessé fog válni arra, hogy rendszeresen más eszközökkel is kommunikáljon. Egyre népszerűbbé válhatnak a böngészőkhöz, valamint a Google Writely és a Microsoft Office Live programjaihoz hasonló alkalmazások.

 

Nem osztja Sakamura véleményét Michael Dell, a világ legnagyobb számítógépgyártójának számító Dell alapítója, aki úgy véli: bőven vannak még tartalékok a PC-korszakban. "Biztos, hogy lesznek az új készülékek, azonban a PC mindig képes volt alkalmazkodni az új kihívásokhoz. A hardver mögött álló technológia is folyamatosan fejlődik, hihetetlen, hogy milyen javulásokra és újításokra képes. Szerintem még számos lehetőség áll előttünk és egyszerűsíthetjük például a felhasználói interfészeket is" - nyilatkozta Michael Dell.

 

Ebben a tekintetben egyetértett vele Craig Barrett is: "Lehet, hogy a jövő PC-it össze lehet majd hajtogatni, nem lesz bennük fém és azt is elképzelhetőnek tartom, hogy az átlagos PC-k mérete még kisebb lesz és egy okostelefonhoz hasonlóan egy kézben is elférnek majd."

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...