Jump to content
PirateClub.hu

November-decemberben érkeznek a Maxell holografikus lemezei


Kcs
 Share

Recommended Posts

November-decemberben érkeznek a Maxell holografikus lemezei

2006. augusztus 6. 19:06

Milkovits Gábor

preview-1439429042.jpg

A Maxell korábbi terveihez híven az idei év vége felé, most pontosított bejelentésük szerint novemberben vagy decemberben, forgalomba hozza első holografikus adattároló lemezeit.

A Maxell az InPhase Technologies-zal együttműködve fejlesztette ki az eljárást, illetve a prototípus terméket. Az első, idén piacra kerülő modellek 300 GB-osak lesznek és 20 MB/s-os adatátvitelt tesznek lehetővé. Az 5,4 inches lemezen azonban potenciálisan 1,6 terabájt, azaz 63-szor annyi információ fér el, mint egy átlag DVD-n , a 120 MB (megabájt!)/s-os maximális adatátviteli sebesség pedig szintén kiemelkedőnek minősül. Az InPhase Technologies szabadalmaztatott, "Tapestry" (kb. "kárpit, faliszőnyeg") elnevezésű foto-polimer technológiája a holografikus eljárásnál két lézersugarat használ: egyet a hely meghatározására, egyet pedig az adatok olvasására. Maguk az adatok háromdimenziós holografikus formában tárolódnak úgy, hogy egyetlen "helyen" több száz adatfájl fér el. A holografikus eljárás ráadásul jóval tartósabb a többi alkalmazott technológiánál, és legalább 50 évnyi sérülésmentes archiválást garantál.

 

Az első, InPhase által gyártott holografikus lemezmeghajtók ára 15 ezer dollár körül lesz, míg az egyszer írható, 300 GB-os Maxell lemezek 120-180 dollár közötti összegért lesznek kaphatók. A tervek szerint 2008-ban a 800 GB-os, 2010-ben pedig az 1,6 terabájtos termékek is piacra kerülnek majd. A Maxell a szabványos CD-külsejű eszközök mellett bélyeg- és hitelkártya-méretű holografikus adathordozó médiumok fejlesztésén is dolgozik.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...