Jump to content
PirateClub.hu

Távoli jövő a digitális otthon


Clark
 Share

Recommended Posts

dhome.jpg

 

Hiába hallgatjuk évet óta, hogy milyen jó lesz az életünk a digitális otthonokban, az új technikák széles körű elterjedésére még sokat várnunk kell.

 

Évek óta azt suttogják a füleinkbe a világ vezető számítógépes cégei, hogy hamarosan digitális otthonokban lakunk majd. Erre azonban még elég sokat kell a várnunk, állítja John MacFarlane, az otthoni zenerendszereket gyártó Sonos vezérigazgatója. Szerinte az emberek egyszerűen nem készültek fel az új technikák befogadására, és maguk a technikák sem készültek fel a befogadtatásra.

 

Egyes szekértők szerint a letölthető tévéműsorok népszerűségének növekedésével egy időben arra is kialakul az igény, hogy az emberek a család bármelyik tévéjén megnézhessék a műsorokat. MacFarlane szerint azonban hiába tölt le több millió ember mp3 formátumú zenéket a számítógépére, és onnan az mp3-lejátszójára, az otthoni tévéhálózatok nem a következő egy-két évben, hanem csak a következő tíz-húsz évben terjednek majd el. Ennek legfőbb oka, hogy a mai drótnélküli hálózatokon a videók túl nagy sávszélességet lefoglalnak, és a következő, nagy sebességű wifi szabvány még nem alkalmas a tömeges elterjedésre, mondta el a szakértő a BBC-nek.

 

Zene minden fülnek

 

Alapvetően abból a feltételezésből indulnak ki a hardvergyártók, hogy az emberek nemcsak egyetlen árva lejátszón szeretnének zenét hallgatni, hanem lakásuk összes szobájában, ugyanakkor nem szívesen pakolnák tele a lakásukat hifitornyokkal. Pontosan erre nyújt megoldást a Sonos is. Az erősítővel egybeépített apró lejátszók könnyen elrejthetők a hangszórók közelében, és a segítségükkel bármelyik szobában meghallgatható ugyanaz a szám, mivel az egységek titkosított drótnélküli hálózaton (wifin) teremtenek kapcsolatot egymással, illetve a zenéket tároló fájlszerverrel.

 

Az Apple és a Microsoft is részt vesz a digitális otthonok felszerelésében. A FrontRow médialejátszó szoftverrel szinte központi szerepet kapott az Apple számítógépein a szórakoztatás, és a hifikre köthető Apple Airport Express segítségével a felhasználók wifin átsugározhatják a zenéiket a pécéjükről a hangszórókra. A Microsoft Xbox 360 játékkonzol, amely általában a tévé és az erősítők közelében kap helyet, szintén le tudja játszani pécéről átsugárzott zenéket.

 

Természetesen a mobilgyártók is próbálnak részt venni a buliban, és készülékeik nem csak hordozható zenelejátszóként funkcionálnak. A Sony Ericsson mobilok bluetooth elérést használó rádiós távirányítójával irányítani lehet a Windows Media Player zenelejátszót, és ugyanerre képes a Nokia N80 is. Ez utóbbi azonban gyorsabb és nagyobb hatótávolságú wifin csatlakozik a pécére (routeren vagy jelismétlőkön át is működik), és a hálózaton át akár digitális fényképeket is meg tud jeleníteni a számítógép monitorán, vagy egy kompatibilis tévén.

 

Hiányozó alapok

 

Gondot okoz, hogy a digitális otthonok kiépítéséhez először egy teljes otthoni adathálózatra van szükség, amelyre a különféle eszközök rácsatlakozhatnak. Azonban még a fejlett Egyesült Államokban is csupán az otthonok egyhatodában van ilyen hálózat, derül ki a Forrester Research egyik korábbi jelentéséből. Ráadásul ezek többségén csak fájlokat és nyomtatókat kötnek össze egymással, illetve szélessávú internetelérést osztanak meg. A BBC cikke szerint az otthoni hálózattal rendelkezők körében csak minden ötödik ember hallgat hálózaton át sugárzott zenét. Akinek meg nincs otthoni hálózata, azok közül minden hatodik ember azzal magyarázta a hiányt, hogy nem tudja mi az, és mire jó.

 

Forrás:index.hu

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...