Jump to content
PirateClub.hu

Mindent Az Allergiáról


Clark
 Share

Recommended Posts

Az allergiás betegségek egyre gyakoribbak: az összlakosság mintegy 10-15%-a érintett. Az allergia nem velünk született, hanem szerzett reakció, vagyis az immunrendszer válasza olyan anyagra, ami legalább egyszer már korábban is bekerült a szervezetbe. Az allergia bárkit érinthet, nincs vele szemben védettség. Kialakulásában komoly szerepe van az öröklődésnek és a környezeti hatásoknak egyaránt.

 

Az [origo] Egészség rovatának megújult betegtájékoztató és ismeretterjesztő oldalán minden fontos és alapvető információt megtalálhat az allergiáról. Megtudhatja, mi történik az allergiás reakció során, melyek az allergia jellegzetes tünetei és kialakulásának okai. Fontos információkat olvashat az allergia megállapításának (diagnosztizálásának) és kezelésének lehetőségeiről, és szó esik az álallergiáról is.

Három nagyobb témakörben alaposabban is tájékozódhat, számos gyakorlati tanácsot olvasva. Az első a legismertebb allergiás megbetegedésként számon tartott szénanátha, amely pollenekre, penészre, illetve egyéb más mikroszkopikus anyagokra adott allergiás reakció. A második a rovarcsípés-allergia, amely szintén a nyári időszakhoz köthető. Végül részletes összeállítást tekinthet meg az allergiás folyamatokkal is kapcsolatban álló és egyre gyakoribb légzési betegségről, az asztmáról, amely ma kb. 150 ezer embert érint Magyarországon.

 

A honlapot számos interaktív elem színesíti. Néhány animáció közérthetően és szemléletesen mutat be fontos allergiás folyamatokat, az online allergiateszt pedig segíthet Önnek felismerni, hogy érintett-e allergiától, és ha igen, akkor annak melyik fajtájától.

 

Honlapunkon természetesen megtalálja az aktuális pollenhelyzetet és egy 5 napos pollen-előrejelzést is. Olyan szolgáltatást nyújtunk, amelynek révén Ön valóban friss és aktuális pollenadatokhoz juthat, regionális bontásban.

 

Lehetőség van arra is, hogy elküldje nekünk allergiával kapcsolatos kérdését, amelyre a honlap tartalompartnerének, a Budai Allergiaközpontnak orvosai válaszolnak.

 

Figyelem! A honlapon található információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, mindössze tájékozódásul szolgálnak. A pontos diagnózis és kezelés érdekében mindenképpen keresse fel kezelőorvosát!

 

Mit tehetünk az allergia ellen?

 

A megelőzés első lépése az allergénkutatás. Ismert allergén esetében már képesek vagyunk elkerülni a pollendús környékeket, virágzás előtt megkezdeni a kezelést. A pollenelőrejelzés rendszeres figyelése sokat segíthet a pollenszórás idejének pontos meghatározásában.

A tünetek csökkentését szolgálja az ismert allergénnel keresztallergiát adó ételek, pollenek kerülése is, valamint a személyre szabott étkezés, a rendszeres sportolás, ezen kívül a homeopátiás-, akupunktúrás-, gyógyszeres- és egyéb kezelési módok.

 

Sajnos az allergia egyelőre nem megszüntethető betegség, mindössze a tüneteit tudjuk csökkenteni. A siker érdekében érdemes még a tünetek megjelenése előtt, tavasszal elkészíttetni specialistával az egész nyárra vonatkozó kezelési tervet. Mikor, milyen diétát javasolt tartani, mikor és milyen gyógyszert érdemes szedni, milyen más kezelési módokat lehet beiktatni.

 

A szerteágazó allergiás tünetek több különböző szakorvosi területhez tartoznak. Specialista szakembert annak megfelelően érdemes választani, hogy melyik tünet dominál: szénanátha esetén fül-orr-gégészt, fulladásnál-köhögésnél tüdőgyógyászt, ekcémánál, csalánkiütésnél bőrgyógyászt, hasmenésnél-hányingernél belgyógyászt.

 

A szakorvos, elvégezve a szükséges szakvizsgálatokat, egyrészt kizárja a hasonló tüneteket okozó más betegségeket, másrészt segít megtalálni a személyre szabott kezelést. Különösen sokat tud segíteni az a szakorvos, aki alapszakvizsgája mellett allergológus végzettséggel is rendelkezik.

 

Forrás:origo.hu

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...