Jump to content
PirateClub.hu
Sign in to follow this  
tibiole

Nem szokványos mobiltelefon időseknek

Recommended Posts

Nem szokványos mobiltelefon időseknek

 

Egy cseh cég kifejezetten idősebb felhasználók számára tervezett mobiltelefont hozott forgalomba. Érdekesség, hogy a "mobil" inkább hagyományos vezetékes társaihoz hasonlít.

 

A mobilgyártók a komoly piaci versenyben évek óta az egyik legfontosabb céljuknak tekintik, hogy minél kisebb telefont állítsanak elő, amely a lehető legnagyobb "tudással" rendelkezik. A cseh Jablotron szerint azonban az idősebbek közül sokan éppen azért kevésbé fogékonyak a GSM-világ újdonságaira, mert a miniatűr készülékeken nem látják rendesen a feliratokat, vagy éppen nem tudnak eligazodni a rendkívül bonyolult menürendszerben - írja az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

 

20050221asztalimo.jpg

 

A Jablotron által létrehozott GDP-02 mindezen problémákra gyógyírt jelent. A GSM-hálózaton működő készülék méretében (és külső megjelenésében) a hagyományos vezetékes telefonokra hasonlít. Ezzel persze ellehetetleníti a mobiltelefon legfontosabb funkcióját, a hordozhatóságot, de ezúttal a cél nem is ez volt, hanem hogy a nyugdíjas korosztály is mobilhasználóvá váljék, könnyedén tudja használni (és ezáltal talán meg is szeretni) a GSM-telefonokat. A készülék alkalmas sms írására, ehhez komplett QWERTY-billentyűzet áll a felhasználók rendelkezésére. A telefonálni vágyók dolgát nem nehezíti bonyolult menürendszer, ellenkezőleg, a készülék olyan egyértelmű gyorsbillentyűkkel (OLVAS, ÍR stb.) rendelkezik, amelyek egyszerűsítik a kommunikációt (éppen ezért a telefon nemcsak a cég által megcélzott idősebb felhasználók, hanem az egyes fogyatékossággal élők számára is használható lehet).

 

Persze "asztali" mobiltelefonokat több országban is gyártottak már (így pl. hazánkban is forgalomba kerültek olyan hagyományos kinézetű telefonok, amelyek egy "lecsupaszított" mobiltelefont rejtettek magukban; ezeket elsősorban olyan településekre juttatták el, ahol nem építettek ki vezetékes hálózatot), ám ez esetben attól érdekes a készülék, hogy szándékosan a kisméretű telefonok használatában nem igazán jártas célcsoport számára készült. A 4996 koronáért (kb. 41 ezer forint) árusított GDP-02-ből állítólag már több mint százezer darab kelt el.

 

ITTK Infinit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×