Jump to content
PirateClub.hu

A számítógép, mint fitneszeszköz


Millye
 Share

Recommended Posts

Régebben általánosan elterjedt vélemény volt, hogy a fiatalok órákat töltenek el a számítógépeik előtt anélkül, hogy mozognának és így könnyen elhízhatnak. Ez a megállapítás már koránt sem igaz.

 

A legújabb divatőrületet a mozgásra ösztönző programok jelentik, amelyek rá akarják vezetni a felhasználókat a testedzés örömére. Az Exergaming nevű trend eddig leginkább az Egyesült Államokban hódított, de egyre többen hódolnak neki már Európában is. "Ez egy valódi fitneszérzés" - hangsúlyozta a 18 éves Martin Ly, aki egy San Fransisco-i csarnokban a Dance Dance Revolution nevű játékot próbálta ki. A programban a felhasználóknak egy táncterületen kell különböző, a képernyőn megjelenő mezőket rendszeres időközönként, ritmusban megérinteniük. Európában a szoftvert Dancing Stage néven forgalmazzák.

 

A Dance Dance Revolution az Egyesült Államokban már 1999 óta elérhető, vagyis jóval megelőzte például a Nintendo Wii-t. A japán cég termékével jól ráérzett az új divatra és az eladási adatok azt mutatják, be is jött a számítása, hiszen rövid időn belül a konzolgyártók listáján az első helyet szerezte meg. A Nintendo tavaly december óta több újgenerációs konzolt adott el, mint két legnagyobb konkurense, a Sony és a Microsoft együtt.

 

Szintén megfigyelhető az a tendencia is, miszerint a fitneszberendezések gyártói egyre gyakrabban alkalmazzák a videojáték-technikát. Az Expresso Fintess Hometrainer például olyan készülékeket dobott piacra, ahol a szobakerékpáros különböző tájakon tekerhet. A cég csak az elmúlt két évben 3000 ilyen modellt adott el, egyenként potom 5000 dolláros áron. A Game Runner nevű vállalat pedig olyan futópadokat árul, melyeken bárki olyan virtuális környezetben futhat, mintha egy játékban venne részt. Aki szeretne, akár idegeneket is lelőhet például maratonfutás közben vagy kincseket gyűjthet. Az első termékek jövőre lesznek kaphatók 500 dollárért.

 

 

1010tanc3.jpg

 

Az Egyesült Államokban egyre több iskola fedezi fel az Exergaminget, hogy így ösztönözzék több mozgásra diákjaikat. Nyugat-Virginia szövetségi államban 765 iskola döntött úgy, hogy megvásárolja a Dance Dance eszközt. A kaliforniai Patrick Henry Iskola már öt éve használja a berendezést. Philadelphiában pedig néhány intézményben az SSD cég Xavix nevű konzolját vették meg, hogy így szerettessék meg a hallgatóikkal a harcművészeteket. Az Egyesült Államokban az elmúlt két évtizedben a duplájára nőtt a túlsúlyos gyerekek száma. "A játék közben végzett mozdulatok és mozgássorozatok ugyanolyan hasznosak lehetnek, mint egy fitneszstúdióban eltöltött órák" - mondta Glenn Devitt, a philadelphiai program koordinátora.

 

A lényeg, hogy a gyerekek mozogjanak és bebizonyosodott, hogy a számítástechnika és a mozgás nagyon is jól megférnek egymás mellett.

Link to comment
Share on other sites

Hm egész jó ötlet bár ez a maraton futás közbe lövöldözni elég érdekes :) én szeretek mozogni(igaz h hamar elfáradok :s oka:tulsuly :( ) na mind1 de ha belegondolunk a gyerekek esti WoW helyet mondjuk "maraton lövöldöznek " egyet kifejezettn jó hatású lehet :) a játékban elért rossz teljesítmény motiválná őket a további edzésre :) egy nagy vállvergetést érdemel a fejlesztő (és kitaláló) csapat :)

Link to comment
Share on other sites

Ez a dance dance revolution benne volt valamelyik drogos filmben... elég gagyi gém... ráadásul a gondolat is elég kezdetleges. Ha most azt hallanám hogy bőr alá ültetett 20-30 csip segíti a CS 1.6 játékosait abban hogy átérezzék a lövés találat fájdalmát akkor elgondolkodok és azt mondom hiába ez a 21. század ... de ez phffff

Link to comment
Share on other sites

Jó a kép, illik a cikkehez. Egy amcsi túlsúlyos gyerkőc, mi mást is pakolhattak volna ki, ami jobban összefoglalná az amcsik nagy problámáját. Most meg ez az ötlet, lassan már fizetni fog az állam minden leadott kilóért, mint a Mexikói rendőrönek...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...