Jump to content
PirateClub.hu
Sign in to follow this  
tibiole

A Windows Eseménynapló

Recommended Posts

A Windows eseménynapló

 

A Windows NT alapú rendszerek egyik legfontosabb hibanaplózó és -kereső eszköze az eseménynapló. Az "event log" alapos ismerete rendkívüli mértékben egyszerűsítheti a rendszer használata során jelentkező problémák azonosítását és elhárítását. Cikkünk ennek a segédeszköznek a működésébe és használatába vezeti be az olvasót.

 

Ha probléma van egy rendszerrel, ajánlott először ránézni az Eseménynaplóra, mely könnyen kezelhető, és az egyik leginformatívabb eszköz az NT alapú Windowsokban. Hiba esetén nagy esélye van, hogy naplózva lett az esemény, és utólag talán ez az információ segít a hibakeresésben.

 

Az Eseménynapló előhívása: a Számítógép-kezelésben a Rendszereszközöknél található (Start menü » Beállítások » Vezérlőpult » Felügyeleti eszközök » Számítógép-kezelés vagy jobb klikk a Sajátgépen, majd Kezelés).

 

user posted image

 

Az első bejegyzés az Alkalmazás-napló: a számítógépre telepített alkalmazásokkal kapcsolatos információkat tekinthetjük meg itt. A programoktól származó üzenetek és hibák ide kerülnek bejegyzésre.

 

Biztonsági-napló: alapbeállításként ez nincs engedélyezve. A Vezérlőpult » Felügyeleti eszközök » Helyi biztonsági házirendnél tudjuk bekapcsolni. Miután engedélyeztük, a sikeres és sikertelen események kerülnek ide.

 

Rendszer-napló: ebben a részben a rendszerrel kapcsolatos vagy által generált eseményeket találhatjuk meg. Pl. beléptetési hiba, valamelyik szolgáltatás nem indult el, esetleg egy-egy hotfix vagy Service Pack telepítése.

 

Háromféle naplót tekinthetünk meg: Alkalmazás, Biztonság és Rendszer.

 

Ha egy távoli gép Eseménynaplóját akarjuk megtekinteni, jobb klikk a Számítógép-kezelésen (Helyi), majd válasszuk Csatlakozás másik számítógéphez... menüpontot. Írjuk be a távoli gép nevét, és amennyiben rendelkezünk a megfelelő jogokkal, beléphetünk rá.

 

A bejegyzések fajtái

 

* Információ: egy esemény sikeres végrehajtása, pl. egy szolgáltatás elindítása.

* Figyelmeztetés: nem túl jelentős, de hibához vezethet.

* Hiba: jelentős probléma, mely veszélyes lehet a rendszerre.

* Sikeres események: ha a biztonsági naplózás be van kapcsolva, ide kerülnek a sikeres események.

* Sikertelen események: ha a biztonsági naplózás be van kapcsolva, ide kerülnek a sikertelen események.

 

Lehetőség van a bejegyzések szűrésére, hogy csak a minket érdeklő információkat lássuk. Ehhez a megfelelő napló (alkalmazás, biztonsági, rendszer) nevén jobb klikk, majd Tulajdonságok / Szűrő fül. Az öt lehetséges szempontot a neve melletti check-boxban jelölhetjük ki.

 

user posted image

 

Az Eseménynapló méretének módosítása

 

A megfelelő naplón jobb klikk, majd Tulajdonságok / Általános fül. Itt megváltoztathatjuk a napló nevét, és láthatjuk az elérési útvonalát. A naplókat egy EVT fájlban tárolja a Windows, ez egy bináris fájl, és csak az Eseménynaplóval olvasható (jobb klikk, Naplófájl megnyitása...). A fájl maximális mérete alapbeállításként 512KB, ezt csökkenthető ill. növelhető. Figyeljünk rá, ha megtelik a napló, akár komoly problémák is adódhatnak, ezért döntsük el, mit is tegyen a rendszer ilyen esetben.

 

user posted image

 

Remélem sikerült hasznos információhoz juttatnom azon olvasóinkat, akik még nem ismerték a Windows ezen szolgáltatását, és ezentúl kihasználják az Eseménynapló előnyeit.

 

Pcforum.hu

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Télleg hasznos, és hasznos a napló maximális méretét is felnyomni, nekem már soxor segített a probléma megtalálásában smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kösz Tibi.Ez még jól jöhet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sziasztok lenne egy gyors kérdésem,úgy érzem ide tartozik...

Az eseménynaplóm(XP-nél)-minden betöltés után bejegyez(de vagy 20szor egymás után) egy SideBySide nevű hibát,időnként meg egy "a rendszer súlyos hiba után állt helyre"üzit.....

Nem kékhalálozik,csupán ennyi..

Tudja vki mit jelent ez???Elég zavaró

 

Memória memtest86 szerint rendben

HDD everest a szerint rendben

A telepítő CD szervízben dolgozó ismerősömtől van,az is hibátlan.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×