Jump to content
PirateClub.hu

Esik az eső a születő bolygók körül


Thomas RC
 Share

Recommended Posts

Esik az eső a születő bolygók körül

 

Óriási mennyiségű vizet fedeztek fel a csillagászok a Perszeusz csillagkép egyik fiatal naprendszerében. A csillagközi porból formálódó bolygókat vízpára veszi körül, amiből állandóan esik az eső.

 

A NASA Spitzer űrteleszkópja eddig egyedülálló jelenséget figyelt meg a Perszeusz csillagképben, tőlünk ezer fényévnyire. Az NGC 1333-IRAS 4B kódjelű naprendszerben éppen születőben vannak a bolygók, amelyeknek leendő anyaga egy hatalmas porkorong formájában található meg a központi csillag körül. A New York-i University of Rochester egyetem csillagászai óriási mennyiségű vizet fedeztek fel a rendszerben - a kutatók Nature magazinban megjelent tanulmánya szerint ez több mint az ötszöröse a Föld teljes vízkészletének.

 

070829_proto_disk_02.jpg

Az NGC 1333-IRAS 4B közopnti csillaga és a porkorong körülötte (Forrás: NASA)

 

Az űrben jellemzően aszteroidákban és üstökösökben, jég formájában jelen levű víz a porfelhő részecskéivel ütközve egyre apróbb darabokra esik szét, majd párává alakul, végül eső formájában csapódik ki. Az NGC 1333-IRAS 4B bolygói tehát állandó esőzések közepette születnek. A víz jelenléte önmagában még nem ritka dolog az űrben, de folyékony halmazállapotban nagyon ritkán lehet megfigyelni - márpedig ez lenne az egyik nagyon fontos feltétele a földihez hasonló élet kialakulásának.

 

A mostani felfedezés azért különösen izgalmas, mert most sikerült először megfigyelni, hogy a víz más úton is eljuthat az egyes bolygókra, mint jégtartalmú aszteroidák becsapódásával (ahogyan a tudósok szerint a Föld óceánjai is születtek).

 

Forrás: index.hu
Link to comment
Share on other sites

1. az ilyen képeket szakképzett grafikusok készítik a müholdfelvételek és saját fantáziájuk alapján. Ettől függetlenül megbízok a tudásukban és az elképzeléseikben. Másrészt pedig ez tényleg érdekes hogy folyékony állapotban is jelen lehet a víz abban a hidegben.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...