Jump to content
PirateClub.hu

Ki nyerte volna a dinoszaurusz futóversenyt?


Millye
 Share

Recommended Posts

Bár a Tyrannosaurus rex nem vehette föl a versenyt egy terepjáróval, ahogy azt a Jurassic Parkban láthattuk, ennek ellenére a 13 méter hosszú, 6 tonnás dinoszaurusz könnyedén elérhette az óránkénti 30 kilométeres sebességet.

 

Az e heti Proceedings of Royal Society B szaklapban megjelent tanulmány társszerzője, Phil Manning, a Manchesteri Egyetem paleontológusa elmondta a sajtónak, hogy vizsgálatuk az eddigi legpontosabb elemzése a dinoszauruszok futási sebességének.

 

„Nem vettünk alapul valamely ma élő fajt, és nem számoltunk vele arányosan, mintha úgy viselkedne mint egy dinoszaurusz (ahogy más elemzések tették), hanem a tudomány segítségével voltaképpen életre keltettük az állatokat” – mondta Manning. A tudós és munkatársai nagy kapacitású számítógépet és speciálisan kifejlesztett programot használtak a T. rex-szel és a többi állattal kapcsolatos számításokhoz.

 

7749.jpg

 

A kutatók először betáplálták három ma élő állat – az ember, az emu és a strucc – csontozatával, izomzatával, tömegével és egyéb tulajdonságaival kapcsolatos adatokat. Mivel e fajok maximális sebessége már ismert, a bevitt adatokkal tesztelték a számítógép pontosságát. A komputer pontosan meghatározta, hogy egy átlagos, jó kondícióban lévő férfi csúcssebessége 28 km/óra, az emu 48 km/órás sebességgel fut, a strucc pedig elérheti a bámulatos 55 km/órás sebességet, amivel a leggyorsabb ma élő kétlábú állat.

 

Ezután a tudósok betáplálták öt, két lábon járó húsevő dinoszaurusz hasonló adatait. Az öt állat a következő volt: a 3 kg-os Compsognathus, a 20 kg-os Velociraptor, a 430 kg-os Dilophosaurus, a 3400 kg-os Allosaurus és a több mint 6000 kg-os T. rex.

 

A képzeletbeli dinoszaurusz-futóversenyen a világ legkisebb ismert dinoszaurusza, a Compsognathus győzött volna, amelynek sebessége elérhette a 65 km/órát. Ez a kis állat nagyjából akkor volt, mint egy mai pulyka.

 

A többiek sebessége a következők szerint alakult: Velociraptor: 40 km/óra, Dilophosaurus: 38 km/óra, Allosaurus: 34 km/óra és végül a Tyrannosaurus: 30 km/óra.

 

Az adatokból látszik, hogy az állatok sebessége általában a testtömeggel fordított arányban áll, hacsak nem fejlesztett ki valamilyen sebességnövelő módszert az evolúció folyamán. Ráadásul a tehetetlenség is korlátot szab a gyorsaságnak, hiszen egy hattonnás ragadozó állat képtelen lenne 30 km/órásnál sokkal nagyobb sebességről idejében megállni anélkül, hogy a zsákmánnyal együtt magát is össze ne törje.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...