Jump to content
PirateClub.hu

Nem találják a csillagászok a kilencedik bolygót


Thomas RC
 Share

Recommended Posts

Nem találják a csillagászok a kilencedik bolygót

 

A Plútó egy évvel ezelőtti lefokozása óta csak nyolc bolygó kering a Naprendszerben; és egy friss égboltfelmérés jelentősen csökkentette az esélyét annak, hogy új kilencediket találjanak a csillagászok - írja a hirek.csillagaszat.hu portál.

 

A Plútó a bolygó definícióját az elmúlt 15 évben felfedezett közel 1300, Kuiper-objektumnak nevezett égitest vizsgálata során ]veszítette el általuk vált világossá, hogy az 1930-ban felfedezett Plútó nem bolygó, hanem egy nagyobb darabja ennek a törmelékfelhőnek (mint utóbb kiderült, még csak nem is a legnagyobb).

 

A Kuiper-objektumok elhelyezkedése azonban arra is utal, hogy talán mégiscsak van egy kilencedik bolygó a Naprendszerben. Az objektumok egyik népes csoportja, kubevánók a Neptunusztól biztonságos távolban, 40 csillagászati egységen (a Föld-Nap távolság, kb. 150 millió km) túl keringenek, közel kör alakú stabil pályákon. 50 csillagászati egységen túl azonban már nem sikerült ilyen objektumot találni. Erre a jelenségre eddig az egyik lehetséges okot egy Mars nagyságú, eddig felfedezetlen bolygó jelentette volna, ami 60-80 csillagászati egység távolságban kering a Nap körül, és eközben megtisztítja ezt a tartományt a Kuiper-objektumoktól.

 

Pluto-and-charon.jpg

A Plútó és a Charon: nem bolygók többé

 

Három évnyi fotóalbum

 

Ennek az elméletnek a valószínűségét csökkentette a kisbolygók kutatásában komoly hírnévnek örvendő Spacewatch-teleszkóp kutatógárdája, miután közzétették legfrissebb kutatási eredményeiket az Astronomical Journal szaklapban. A távcső az ekliptika környezetét vizsgálja, és 3-7 naponként tér vissza ugyanarra a területre. Egy éjszaka három felvétel készül az adott égterületről, ám mivel ezek egy órányi időtartamot fognak át, az 50 csillagászati egységnél távolabbi objektumokat a kicsi elmozdulás miatt nem lehet észrevenni.

 

A mostani kutatásban a több nap különbséggel készült felvételeket hasonlították össze egy külön erre a célra fejlesztett szoftverrel (ezzel a módszerrel akár 1200 csillagászati egység távolságból is detektálható egy objektum). A program a 2003 márciusa és 2006 márciusa között rögzített 3930 látómező képeit vizsgálta át, mintegy 1,9 terabájtnyi adatot feldolgozva - és 435 ezer lassú mozgású, távoli égitestet azonosított. Ezeket a projektben résztvevő kutatók manuálisan nézték át.

 

Van még remény

 

Az ekliptika 10 fokos környezetének 55 százalékát lefedő felvételek átvizsgálása során egyetlen új égitestet sikerült felfedezni, a 46 csillagászati egység távolságban keringő, kb. 800 km átmérőjű 2003 MW12-t. Az eredmények szerint a vizsgált területen nem található 300 csillagászati egységnél közelebbi Mars méretű és 1200 csillagászati egységnél közelebbi Jupiter méretű égitest. Ez csökkentette a feltételezett Mars méretű objektum létezésének valószínűségét, bár az ekliptika környezetének maradék 45 százaléka (köztük a nyári Tejút csillagokkal telezsúfolt széles sávja) még tartogathat meglepetéseket a bolygóvadászok számára.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...