Jump to content
PirateClub.hu

axis

Veterán
  • Pontszám

    163
  • Csatlakozott

  • Utoljára itt járt

Minden tőle: axis

  1. axis

    Kedvenc sorozatod??

    Barátok közt!
  2. axis

    Ki milyen játékkal nyomul?

    Le is szedem köszi a tippet...
  3. axis

    Ki Milyen Soportot Űz?

    Leginkább semmit az a legjobb amúhgy hobbi szinten BMX,Foci...
  4. axis

    Melyik Típusú Telefont Szereted?

    Jaja nekem is inkább a normál nem óvatosan kinyitható telókat szeretem........
  5. axis

    Mit Kezdenél A Lottó ötössel?

    Én nem költenék sokat vennék egy club-ot a maradék pénzt befektetném különböző dolgokba ...
  6. axis

    Mi a kedvenc filmed?

    Nekem mindig más a kedvenc filmem most a Dick és Jane kalandjai....
  7. axis

    Melyik Telefont Szeretitek Jobban?

    Nekem eddig a Nokiák jöttek be azért mert az összes többi telómnak volt valami hibája a nokiáimnak semmi....
  8. axis

    Karaoke készitése!

    Annyi az egész hogy az mp3-ból mid-et csinálsz valamien konverterrel aztán írsz hozzá szöveget ezt lehet jópár karaoke player-el.
  9. axis

    Zeneszerző Program

    Én valami Karaoke programot tudok javasolni így mid-re alakítod az mp3-at és aláénekelhetsz...
  10. axis

    egy-két fagyirecept

    Elvégre vendégltó suliba járok.......
  11. axis

    Óvodai Jel

    Hát ja nekem se volt egy nagy szám az óvoda..ez van ..
  12. axis

    Óvodai Jel

    Nekem asztal volt a jelem!Mindig is széket akartam mer az volt a menő...
  13. axis

    Ki melyik mobilszolgáltatónál van?

    Vodás vagyok mert, ahol én lakom a térerő tré viszont vodával viszonylag jó...Tehát vodás vagyok elötte t-mobile-oztam!
  14. axis

    Szilvásgombóc

    Ebbe is kell zsír meg vaj.
  15. axis

    Milyen telefont vegyek?

    Bocs de, már nem aktulális eladtam a telót.Vettem egy 7610-est és úgy érzem jóljártam vele.
  16. axis

    Milyen mobiltelefonod van?

    Mostmár ez van kira...
  17. Szilvásgombóc Hozzávalók 30 gombóchoz: 1 kg krumpli 1 tojás 30 dkg rétesliszt 30 szilva (15 kajszibarack) 25 dkg zsemlemorzsa 12 dkg zsír, 2 dkg vaj 10 dkg porcukor 1-2 mokkáskanál őrölt fahéj, só A knédlifélék "őshazájában", Bécsben és Prágában többszáz éve ismerik és készítik ezt az igen finom ételt. Hála a monarchiának, mi is régen átvettük, és sokan úgy tudják, hogy a szilvásgombóc (barackos gombóc) régi magyar eledel. Szó se róla, nem biztos, hogy jobbat kapunk Bécsben vagy Prágában a finom, omlós puha, vékony tésztájú magyar gombócnál! Elkészítés: A jól megmosott krumplit - lehetőleg olyat, ami főzésnél könnyen szétesik - gyengén sózott vízben puhára főzünk, forrón meghámozzuk és azonnal áttörjük. Ha kézmelegre hűlt, összegyúrjuk a liszttel, diónyi zsírral, a tojással, csipetnyi sóval. Meglisztezett deszkán fél centi vastagságúra nyújtjuk, és lisztbe mártott késsel kb. 5x5 cm-es lapokra vágjuk. A válogatott szilvát (barackot) megmossuk, kimagozzuk, és minden tésztalapocska közepére egy szilvát (vagy fél barackot) helyezünk. A mag helyére fahéjjal kevert cukrot teszünk, a négyzet sarkait összefogjuk és lisztes kézzel gombócot formálunk belőle. A zsemlemorzsát a zsíron közepes barnára pirítjuk, és kevés vajat morzsolunk rá. A gombócokat forró, lobogó, enyhén sós vízbe tesszük, és miután a gombócok a víz felszínére feljönnek, csendes pöfékelésre állítva 10-15 percig főzzük. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük és megforgatjuk a zsemlemorzsában. A maradék tésztát csíkokra vágjuk és a lisztes deszkán tenyerünkkel nudlit sodrunk belőle. Kifőzzük, megforgatjuk a zsemlemorzsában és a gombóc mellé tálaljuk, az egészet fahéjas cukorral bőven meghintve. A nudli lehet önálló fogás is, pl. télen (ha nem fagyasztottunk el kimagozott és becukrozott szilvát), prézlivel vagy mákkal, porcukorral finom ételt csinálhatunk ilymódon. Mi otthon nem porcukorral, hanem kristálycukorral szeretjük, így a gyümölcs szaftosabb lesz. Előtte tartalmas levest (gulyás, fejtettbab, vagy palócleves) tálalunk. szilvásgombóc barackos gombóc Jó étvágyat!!!!!!!!!!!!!!!
  18. axis

    Milyen mobiltelefonod van?

    Én nem is azt mondtam de a tréger zene ott kezdődik hogy ogg meg hogy wma...
  19. axis

    Levesek

    Fogalmam sincs de ez egy tényleg szakácskönyvből kimásolt recept.
  20. axis

    Milyen mobiltelefonod van?

    Szerintem meg ezeknek olyan retek minőségük van én inkább tíz percel tovább szarkszok velede akkor legyen normális.Én a minőséget szeretem.
  21. axis

    Ki milyen játékkal nyomul?

    NFS MW...............................................
  22. Ja naponta jópárszor fennvagyok mert mindig frissülnek a témák...
  23. Mindent ami illegális betörnék mindehova megerőszakolnám az összes jó csajt.Megtennék minden olyat amit addig nem...
  24. MI AZ A RÁNTÁS? A levesek, főzelékek, mártások legtöbbjét valamilyen rántással sűrítjük, ízesítjük. Kevés forró zsíradékba beleszórjuk a lisztet, majd mérsékelt tűzön, gyakorta kevergetve pirítjuk. (Így lesz a rántás világos, aranysárga, vagy barna.) Ha nem zsírral, hanem olajjal vagy vajjal dolgozunk, akkor csak gyengébben hevítsük a zsiradékot és a pirítás is legyen gyengébb, különben kellemetlen mellékízt kaphat. A kész rántáshoz annyi hideg vizet adunk, amennyivel simára tudjuk keverni. (Fontos alapelv, hogy a meleg rántást hideg vízzel, a hideg rántást viszont melegvízzel engedjük fel.) A felengedett rántást állandó keverés mellett öntjük vagy szűrjük a forró ételhez, amit tovább is kell forralni (úgy 3-4 percig), hogy a liszt megfőjön. (Ha a recept a mennyiségekről nem mond semmit, akkor azzal lehet számolni, hogy mondjuk négy adag leves berántásához 2 evőkanál lisztet és 3 evőkanál olajat érdemes használni. A főzelékek berántásához is legfeljebb csak másfélszer ennyivel érdemes kalkulálni.) VILÁGOS RÁNTÁS Ennél a lisztet néhány pillanatig tartjuk a forró zsiradékban, amíg átfehéredik és elveszti nyers ízét. Ez való a fehér mártásokhoz, krémlevesekhez, korai zöldfőzelékekhez. (A világos rántást nevezik fehér rántásnak is.) ARANYSÁRGA RÁNTÁS Állandó keverés mellett addig marad a liszt a forró zsiradékon, amíg zsemleszínű nem lesz. Ezt használjuk levesek, főzelékek, egyszerűbb mártások, paradicsomos ételek sűrítésére. (Ezt szokták emlegetni zsemleszínű rántásként is.) BARNA RÁNTÁS Ennél a lisztet - buzgón kevergetve - egészen barnára pirítjuk. Ez az alapja például a rántott levesnek is. Ha barna mártáshoz, savanyú tüdőhöz vagy lencsefőzelékhez használjuk, akkor cukor pirításával indítjuk. FŰSZERES RÁNTÁSOK A fűszereket már csak akkor keverjük a rántásba, ha a liszt a szükséges mértékben megpirult, és ekkor az edényt a tűzről is levesszük. A világos rántásba általában finomra vágott zöldpetrezselymet, a sötétebbekbe leggyakrabban pirospaprikát, valamint aprított hagymát, fokhagymát szoktak tenni. HA CSOMÓS LETT... Nem érdemes arra számítani, hogy a bő lében majd csak szétfőnek a csomók. Viszont segít egy teaszűrő, vagy szita, amivel a csomók kifoghatók, vagy szétpaszírozhatók.
×
×
  • Create New...