Jump to content
PirateClub.hu

reactor

Veterán
  • Pontszám

    32
  • Csatlakozott

  • Utoljára itt járt

Posts posted by reactor

  1. Az internetezők segítségét kéri a honlapján a BBC a 112-es rendszámú elem elnevezéséhez: az elem létezését 13 évvel felfedezése után igazolták vissza.

     

     

     

    Sigur Hofmann professzor, aki a darmstadti Nehézionkutató Intézetnél (GSI) a szupernehéz elemekkel foglalkozó kutatócsoportot vezeti, 30, illetve 82 protont tartalmazó cink és ólom atommagokat ütköztetett részecskegyorsítóban, így jött létre az új elem, amelynek az atommagjában 112 proton van.

     

    A transzurán (uránon túli) elemek természetes körülmények között csak magfúzióval, a csillagok belsejében születnek. Földi körülmények között két nehézion atommagjának ütköztetésével tudják létrehozni a szupernehéz elemeket, ám nehéz detektálni őket, mert kevés keletkezik belőlük és gyorsan szétesnek.

     

    Az új elem körülbelül 227-szer nehezebb, mint a hidrogén, így a periódusos rendszer legnehezebb eleme, közölte szerdán a GSI, miután hivatalosan is elismerték a felfedezést. Az Alap- és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Egyesülete (IUPAC) hat hónapot adott az új elem elnevezésére, aminek most ununbium a nem hivatalos neve, a latin egy-egy-kettőből.

     

    A hírről beszámoló Guardian című brit lap honlapján

    http://www.guardian.co.uk/science/blog/2009/jun/11/element-112-name-periodic-table

    felkéri az internetezőket: választásukat megindokolva javasolnak nevet az új elemnek.

     

    1981 óta Hofmann professzor és csapata korábban öt olyan elemet hozott létre, amelyek a természetben nem fordulnak elő. A 107-111-ig terjedő protonszámú elemek sorrendben a következő nevet kapták: Bohrium, Hassium, Meitnerium, Darmstadtium et Roentgenium.

     

    "Nagyon örülünk, hogy a hatodik - és GSI-ben az elmúlt harminc évben felfedezett összes - elemet hivatalosan is elismerték" - tudatta Sigurd Hofmann a közleményben. A tudóscsapatra már csak a 112-es rendszámú elem elnevezése maradt - közölte Hofmann, hozzátéve, hogy 21 német, finn, orosz és szlovák tudós vett részt a felfedezésben.

    -------------------------------------------

     

    Szerintem lehetne a neve a 112 után Segélyhívum vagy Emergencycallum :lol:

  2. egyébként tévében láttam egy műsort ahol ezzel foglalkoztak. ott azt mondták hogy a golf áramlat kihűlése néhány fokos átlaghőmérséklet csökkenést okozna csak, nem lenne jégkorszak meg stb....

  3. Nehéz megmondani, ezért megpróbáltam a neten megtalálni a választ. Az angol nyelvű wikipédián rákerestem, és az egyik mondatban fiúként említi:

     

    Despite the fact that he is a "Very Small Animal".....

    magyarul:

    A tény ellenére, hogy ő egy "Nagyon kicsi állat"...

     

    a he angol e/3-as személyes névmásból kiderül hogy fiú.

     

    Sőt még a kiherélt hangjára is megadja a választ: ő egy bébi malac, azért van ilyen gyökér hangja.

  4. szerintem megérdemelte Hamilton. tavaly épphogy nem jött össze neki, most végre igen. massát én is sajnálom mert ő is megérdemelte volna. igaz h hamilton nem teljesített jól ezen a versenyen de ha az egész évet nézzük jogosan lett ő a világbajnok. glockot meg nem érdemes szidni mert ilyenkor nem ő dönt hanem a csapata. szvsz grat hamiltonnak

  5. na szóval, nekem is most lesz az első alkalom h letolom a szőrt a gyíkomról. ezért is kérdezném h szerintetek hogyan csináljam? rendelkezésre álló eszközök: hajnyírógép, villanyborotva pajeszvágó része és olló. melyiket használjam? utána bekenni ajánlatos? meg elsőre is mehet nyugodtan tök csupaszra??? :lol:

  6. A te találatod : 8 a 11-bõl

    A te eredményed: Kiváló intelligenciád van

     

    Az almásat én is benéztem, a baseball-t honnan kellene tudnom, meg a tablettás lett még rosz mert 90-et irtam.

     

    De amugy tetszet. köszi

  7. gratulálok minden versenyzőnek én is, különösen a dobogós helyezetteknek. annyit azért szeretnék hozzátenni, hogy lehet a versenyt én nyertem meg de a legjobb aláírás Anette-é, ugyhogy az ő munkáját illeti meg hogy Eszty hozzászólásai alatt díszelegjen. Ha több képet küld be biztos nem lett volna esélyem. Köszönöm a szavazatokat mindenkinek, és gratulálok a többieknek is mégegyszer.

  8. azér sztem kicsit nem igaz, hogy nem tud kárt okozni a telóban. én is azt hittem, megmutattam a telómon pár havernak. utána azt látom h minden játékomból kb. 5 van. nem tok velük jáccani meg törölni se. ugyanez a programokkal is. teljes visszaállítás: mindent törölt, kivétel azokat. csak a szervizbe tuddták kiszedni őket. SE v630i-vel volt ez.

×
×
  • Create New...