Jump to content
PirateClub.hu

Pizzák


Crystal
 Share

Recommended Posts

Pizza, pizza!

 

Hiszed vagy nem hiszed, ha megfelelően előkészíted az alapanyagokat, te is össze tudsz dobni egy jó kis pizzát annyi idő alatt, amennyi a futárnak kellene. Csak ha te sütöd, az lesz rajta, amit te szeretsz, és borravalót sem kér senki.

 

Elég kevés ember van aki ezt nem szereti. smile.gif

 

Itt különféle pizza recepteket,tanácsokat találhattok.És minden mást ami a pizzával kapcsolatos.

Link to comment
Share on other sites

Olasz pizza házilag

 

 

29-2.jpg

 

 

 

Hozzávalók:

 

2,5 dkg élesztő

 

0,5 kg finomliszt

 

0,5 kg rétesliszt

 

2,5 dl langyos víz

 

csipet oregánó

 

csipet bazsalikom

 

1,5 kávéskanál cukor

 

1 teáskanál só

 

2 gerezd fokhagyma

 

Teáskanál olíva olaj

 

 

Az élesztőt a langyos vízzel és a cukorral futtasd fel, ami kb. 0,5 órát vesz igénybe. (Persze nyáron kicsit kevesebb idő is elég.) A liszteket mérd ki egy nagyobb tálba, majd tedd bele a fűszereket, az olajat, az összetört fokhagymát, valamint a sót (a mennyiség nem szentírás, kinek-kinek ízlése szerint). Ha az élesztő megkelt, öntsd a liszthez, és gyúrd a lehető legkeményebbre. Nyugodtan használhatod erre a célra az asztal lapját. (Izé, mármint ne azzal csináld, hanem azon :-) Ha készen vagy a gyúrással, válaszd szét a tésztát adagokra. A kapott cipókat helyezd vissza az edénybe, és szórj a tetejére egy csipetnyi lisztet. Ezután takard le egy tiszta konyharuhával. Ha jól csináltál mindent, a tészta nagyjából fél óra alatt a kétszeresére fog dagadni. Ezután már csak a formázás és nyújtás van hátra. Figyelj arra, hogy a tepsit olajozd ki a művelet előtt, mert különben odaragadhat a tészta. Előmelegített, forró sütőbe süsd. Feltétnek bármilyen megoldás szóba jöhet, habár a legtökéletesebb paradicsommártás receptjét megtalálod ugyanezen az alternatív sajtóorgánumon.

 

 

 

Tippek:

 

- Az élesztőt felhasználás előtt fél órával vedd ki a hűtőből, így hamarabb megkel majd a tészta.

 

- A már kiporciózott és megkelt tészta is lefagyasztható csakúgy, mint a paradicsomszósz. Felhasználás előtt csak fel kell olvasztani és formára nyújtani.

 

 

29.jpg

Link to comment
Share on other sites

Praktikák

 

Kezdeném mindjárt azzal, hogy kétféle pizza tészta létezik. A vékony és a vastag. Én a vastag tésztájú receptet közöltem azon egyszerű oknál fogva, hogy a másikat nem lehet jól házilag megsütni. Ez nem csak az én személyes véleményem és tapasztalatom, hanem olasz barátom, Lucio is ezt a nézetet vallja, aki amúgy két dologban a legjobb: pizza evés kéz nélkül, bekötött szemmel - ebben igazi művész. A másik pedig: neki van a legnagyobb Jovanotti CD gyűjteménye a világon :-)

 

Az élesztő problematikája

 

Az élesztő vagy megkel, vagy nem. Nálam bevált recept, hogy az élesztőt csak olyan helyről veszem, ahol nem hűtik le túlságosan, ugyanis a hideg károsíthatja az élesztő gombákat.

 

A másik a víz, amiben felfuttatjuk. Tényleg legyen langyos, soha nem forró. Az élesztő élőlény, könyörgöm, ne öld meg! smile.gif (Az más kérdés, hogy utána úgyis a gyomrunkban végzi majd a szerencsétlen smile.gif.) A cukor viszont azért kell, mert elősegíti szaporodásukat.

Link to comment
Share on other sites

Pár egyszerü olasz pizza

 

Pizza Margherita

 

margherita.jpg

 

Hozzávalok:

Fél kiló tészta, 40 dkg paradicsom, 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregano, só, olivaolaj.

 

Elkészítés:

A tésztára rakom a vékonyra vágott paradicsomokat, megszórom a fűszerekkel, sóval a reszelt sajttal. Meglocsolom pár csepp olajjal és megsütöm.

 

Pizza Marinara

 

pizza_pic_sicilian.jpg

 

Hozzávalók:

Fél kilónyi tészta, fél csésze paradicsommártás, 2-3 nagy gerezd fokhagyma, olívaolaj.

 

Elkészítés:

A tésztára kenem a paradicsomot, megszórom a finomra vágott fokhagymával, megspriccelem az olivaolajjal. A sütőben szépre sütöm.

 

Pizza funghi

 

0087.jpg

 

Hozzávalók:

25 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.

 

Elkészítés:

A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a szeletelt csiperkegombát, majd a szeletelt mozzarellát. Megspriccelem olívaolajjal, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

 

Pizza ai quattro formaggi 1. (pizza 4 sajttal)

 

p_formaggi.jpg

 

Hozzávalók:

Fél kiló tészta, 10-10 dkg sajt (mozzarella, pecorino, gorgonzola, groviera), 2-3 fekete olajbogyó.

 

Elkészítés:

A tésztára negyed körcikk alakban rápakolom a sajtokat (magyar sajtfélékkel is helyettesíthetem), elosztom rajta a magozott, negyedelt olajbogyókat és megsütöm.

 

Pizza ai quattro formaggi 2

 

Hozzávalók:

Fél kiló tészta, 3-3 dkg sajt (mozzarella, caciocavallo, provolone piccante, scamorca affumicata), 1 ágacska friss rozmaring (helyettesíthető 1 TK szárítottal).

 

Elkészítés:

A tésztára negyed körcikk alakban rápakolom a sajtokat (magyar sajtfélékkel is helyettesíthetem), elosztom rajta a rozmaring felét és megsütöm. Tálaláskor rászórom a többi rozmaringot.

Link to comment
Share on other sites

Húsos pizzák

 

Szalonnás pizza

 

regi4.gif

 

Hozzávalók:

Fél kiló tészta, 10 szelet sliced bacon, 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk oregano.

 

Elkészítés:

A tésztára pakolom a szalonnaszeleteket, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.

 

Szalámis pizza

 

PizzaDiavola.JPG

 

Hozzávalók:

Fél kiló tészta, 25 dkg Pick, vagy Herz szalámi, 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kkoregano.

 

Elkészítés:

A tésztára pakolom a vékonyra szelt szalámiszeleteket, majd megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm

 

Kolbászos pizza

 

pizza.jpg

 

Hozzávalók:

Fél kiló tészta, 25 dkg jófajta kolbász (gyulai, csabai stb), 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregano.

 

Elkészités:

A tésztára pakolom a vékony átlósra szelt kolbászkarikákat, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A tepsit a sütő középső sinébe tolva megsütöm.

 

Pizza al prosciutto (sonkás pizza)

 

tomates-salsa-condipizza-01.jpg

 

Hozzávalók:20-25 deka finomra szelt főtt sonka, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.

 

Elkészítés:

A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a sonkát, majd a lecsurgatott, szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.

 

Pizza prosciutto e funghi (sonkás-gombás pizza)

 

pizza1.jpg

 

Hozzávalók:15-20 deka finomra szelt főtt sonka, 20 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.

 

Elkészítés:

A tésztán elkenem a paradicsommártást, elosztom rajta a sonkát, a szeletelt csiperkegombát, majd a szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.

Link to comment
Share on other sites

Magyaros pizzák

 

Hozzávalók:

Fél kiló tészta, 5 szelet sliced bacon, 7 dkg szeletelt szalámi, 7 dkg szeletelt kolbász, 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregano 1 kk Erős Pista.

 

Elkészítés:

A tésztát megkenem a Pistával, majd felváltva rápakolom a szalonnaszeleteket, a szalámit és a kolbászt, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.

 

Lecsós pizza

 

Hozzávalók:

Fél kg pizzatészta, 30 dkg kész lecsó, 15 dkg szalonna, 20 dkg reszelt trappistasajt.

 

Elkészítés:

A tésztát beleterítem a tepsibe, majd ráterítem a lecsót. Megszórom reszelt sajttal és a tetejére kakastaréjra vagdalt vékony szalonnaszeleteket teszek. Forró sütőben készre sütöm.

 

Fokhagymás pizzakenyér

 

Hozzávalók:

Fél kg pizzatészta, 4-5 gerezd fokhagyma, extra szűz olivaolaj, só, bazsalikom.

 

Elkészítés:

A pizzatésztát megszórom reszelt fokhagymával, jól megsózom és meglocsolom olajjal, majd a kemencében szépre sütöm.

Link to comment
Share on other sites

Calzoni

 

Érdekes pizzafajták a calzone nevű zárt pizzák. Tulajdonképpen a normál nyitott pizzák félbehajtott változatai. A tésztának csak az egyik oldalát pakolják meg, ráhajtják a másik oldalt, összenyomkodják a széleit és megszurkálják, hogy a benne keletkező gőz fel ne robbantsa.

 

A calzonét ehetem a pizzériában, de elcsomagolva akár a munkahelyen, vagy egy kiránduláson - hidegen és melegen egyaránt.

 

Maga a "calzone" szó eredetileg nadrágot jelent - ezzel is utalva a zárt, csőszerű kialakításra.

 

Itt egy kép róla:

 

calzoni.jpg

Link to comment
Share on other sites

Calzoni receptek:

 

Calzone (alaprecept)

A calzone alapreceptje megegyezik bármelyik pizzaalaprecept anyagával és elkészítésével.

 

Sajtos calzone

 

Hozzávalók:

Fél kiló pizzatészta, 1 ek paradicsommártás, 25 dkg reszelt sajt, olaj, só, felvert tojás.

 

Elkészítés:

A tészta egyik felén elkenem a paradicsomot, majd elosztom rajta a sajtot. Ráhajtom a másik felét, széleit jöl összenyomkodom, tetejét megszúrkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

 

Juhtúrós calzone

 

Hozzávalók:

Fél kiló pizzatészta, 25 dkg juhtúró, 25 dkg reszelt sajt, olaj, só, felvert tojás.

 

Elkészítés:

A tészta egyik felén elkenem a juhtúrót, majd elosztom rajta a sajtot. Ráhajtom a másik felét, széleit jöl összenyomkodom, tetejét megszúrkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

 

Calzone Funghi (gombás calzone)

 

2_img11.gif

 

Hozzávalók:

25 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, olaj, só, felvert tojás.

 

Elkészítés:

A gombát kevés olajon pici sóval megpárolom. A tészta egyik felén elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a gombát, majd a szeletelt mozzarellát. Ráhajtom a másik felét, széleit jöl összenyomkodom, tetejét megszúrkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

 

 

Calzone al prosciutto (sonkás calzone)

 

Hozzávalók:

20-25 deka finomra szelt főtt sonka, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, olaj, tojás.

 

Elkészítés:

A tészta egyik felére rákenem a paradicsomot, elosztom rajta a sonkát, majd a lecsurgatott, szeletelt mozzarellát. Ráhajtom a tészta másik felét és összenyomkodom a széleinél, tetejét megszúrkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

 

 

Calzone a tenger gyümölcseivel

 

Hozzávalók:

Fél kiló pizzatészta, 20-25 dkg fagyasztott tenger gyümölcs (frutti di mare), oregano, 25 dkg reszelt sajt.

 

Elkészítés:

A tészta egyik felére teszem a tenger gyümölcseit, elosztom rajta a reszelt sajtot, megszórom oreganoval. Ráhajtom a tészta másik felét és összenyomkodom a széleinél, tetejét megszúrkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

 

Ebben a részben sajnos képeket nem nagyon tudtam közülni,mert ezek mint olasz ételek és elég nehéz lenne rákeresgélni mindre olaszul.De azért gondolom van pár elképzelése mindenkinek evvel kapcsolatban hogy hogy nézhet ki smile.gif

Végülis itt mindegyik egyéni kinézetü smile.gif

Link to comment
Share on other sites

Pár foccecia recept

 

Zöldséges foccecia

 

Hozzávalók:

1 adag pizzatészta, 15 zöld és 15 fekete olajbogyó, 3-4 gerezd fokhagyma, 4-5 ek extra szűz olivaolaj, bazsalikom.

 

Elkészítés:

A tésztát kinyújtom, majd elrendezem rajta az olajbogyókat. A fokhagymagerezdeket gyufaszálszerű hasábokká vágom és beleböködöm a tésztába. Meglocsolom olivaolajjal és meghintem apróra vágott friss bazsalikommal és mehet is a kemencébe.

 

Focaccia con la cipolla (hagymás foccecila)

 

Hozzávalók:

Fél kiló pizza tészta, 1 dl extraszűz olivaolaj, 1 nagy fej hagyma, só.

 

Elkészítés:

A tésztát beleterítem a tepsibe, megkenem olajjal, megszórom sóval, majd egy kanál hátuljával megtapicskolom. Mintegy 20 percre betolom a forró sütőbe. Megszórom a felszeletelt hagymával és további 3-4 percre visszatolom a sütőbe.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Alapreceptek

 

Alaprecept 1.

40 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 dl víz, 1 ek cukor, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só.

Az élesztőt felfuttatom a langyos cukros tejben. A lisztet beleszitálom egy mély tálba, a közepébe mélyedést nyomok és beleöntöm az élesztős tejet. Ezt a környező liszt kis részével összekeverem (kovász), majd a többi lisztből kevéssel betakarom, letakarom és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Kb. negyed óra után hozzáadom a sót és a vizet, majd jól elkeverem. A tésztát úgy mint a rétestésztát párszor a deszkához csapkodom és cipót formálok belőle. Meglisztezem, letakarom és kb. egy óra hosszat kelesztem. A kívánt pizza, vagy calzone szerint egy, vagy több darabba szedem szét, majd elterítem a kiolajozott tepsiben, sütőformában. Belenyomkodom, peremet készítek neki. Ezt a peremet 1-2 cm szélesen nem pakolom meg sem a töltelékkel, sem pedig a sajttal. Most kis olajos kenés után megpakolom a hozzávalókkal.

 

 

Alaprecept 2.

40 dkg finomliszt, 2 dl víz, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só.

Az élesztőt felfuttatom 1 dl langyos vízben. A lisztet beleszitálom egy mély tálba, a közepébe mélyedést nyomok és beleöntöm az élesztős vizet. Ezt a környező liszt kis részével összekeverem (kovász), majd a többi lisztből kevéssel betakarom, letakarom és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Kb. negyed óra után hozzáadom a sót és a vizet, majd jól elkeverem. A tésztát úgy mint a rétestésztát párszor a deszkához csapkodom és cipót formálok belőle. Meglisztezem, letakarom és kb. egy óra hosszat kelesztem.

 

 

Alaprecept 3.

40 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 1/4 liter langyos víz, 1 tk só.

Elkészítése megegyezik az "Alaprecept 2." -nél leírtakkal.

 

 

 

 

 

Egyszerű pizzák

 

 

Kezdjük mindjárt a pizzák királynőjével, melyet Margit olasz királynéról (1878 - 1900) neveztek el.

Ez a világ talán leghíresebb pizzája.

 

Pizza Margherita

Fél kiló tészta, 40 dkg paradicsom, 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregano, só, olivaolaj.

A tésztára rakom a vékonyra vágott paradicsomokat, megszórom a fűszerekkel, sóval a reszelt sajttal. Meglocsolom pár csepp olajjal és megsütöm.

 

 

Pizza Marinara (Tengerész pizza)

Fél kilónyi tészta, fél csésze paradicsommártás, 2-3 nagy gerezd fokhagyma, olívaolaj.

A tésztára kenem a paradicsomot, megszórom a finomra vágott fokhagymával, megspriccelem az olivaolajjal. A sütőben szépre sütöm.

 

 

Pizza funghi (Gombás pizza)

25 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.

A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a szeletelt csiperkegombát, majd a szeletelt mozzarellát. Megspriccelem olívaolajjal, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

 

 

Pizza ai quattro formaggi 1. (pizza négy sajttal)

Fél kiló tészta, 10-10 dkg sajt (mozzarella, pecorino, gorgonzola, groviera), 2-3 fekete olajbogyó.

A tésztára negyed körcikk alakban rápakolom a sajtokat (magyar sajtfélékkel is helyettesíthetem), elosztom rajta a magozott, negyedelt olajbogyókat és megsütöm.

 

 

Pizza ai quattro formaggi 2. (pizza négy sajttal)

Fél kiló tészta, 3-3 dkg sajt (mozzarella, caciocavallo, provolone piccante, scamorca affumicata), 1 ágacska friss rozmaring (helyettesíthető 1 TK szárítottal).

A tésztára negyed körcikk alakban rápakolom a sajtokat (magyar sajtfélékkel is helyettesíthetem), elosztom rajta a rozmaring felét és megsütöm. Tálaláskor rászórom a többi rozmaringot.

 

 

 

 

 

Halas pizzák

 

Pizza Napoletana (Nápolyi pizza)

Fél kilónyi tészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, 3-4 ajóka (anchovy filet), capri, oregano, olivaolaj.

A tésztára kenem a paradicsomot, sugárirányban ráosztom a csíkokra szelt ajókákat, megszórom vágott kapribogyóval és oreganoval, majd elosztom rajta a szeletelt mozzarellát. Sütőben szépre sütöm.

 

 

Pizza Verde (Zöld pizza)

Fél kilónyi tészta, 5 szardellafilé, egy marék finomra vágott petrezselyemzöld, 1 EK összevágott kapri, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt feketebors, 2 EK extra szűz olivaolaj, 10 rucolalevél.

A mozzarellákat lecsepegtetem, felszeletelem, majd szitára téve ököllel kinyomkodom belőle a maradék nedvességet is. A mozzarellaszeleteket ráhelyezem a kihúzott tésztára (egy kb. 2 centis sávot szabadon hagyva). Rászórom a kaprit, szardellafilét, petrezselyemzöldet és a fokhagymát. Sózom, borsozom és megöntözöm bőven az olajjal. A középső sütősinen megsütöm és a rucolalevelekkel megszórva tálalom.

 

 

Lazacos pizza

Fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 15 dkg füstölt lazacszelet, 1 ek kapribogyó, feketebors, reszelt sajt.

A tésztára kenem a paradicsomot, elosztom rajta a lazacszeleteket, majd megszórom vágott kapribogyóval és meghintem frissen őrölt borssal. Megszórom a reszelt sajttal és megsütöm.

 

 

Pizza a tenger gyümölcseivel

Fél kiló pizzatészta, 20 dkg fagyasztott tenger gyümölcs (frutti di mare), oregano, reszelt sajt.

A tésztán elosztom a felengedett tenger gyümölcsét, megszórom oreganóval, a reszelt sajttal és megsütöm.

 

 

 

 

 

Húsos pizzák

 

Szalonnás pizza

Fél kiló tészta, 10 szelet sliced bacon, 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk oregano.

A tésztára pakolom a szalonnaszeleteket, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.

 

 

Szalámis pizza

Fél kiló tészta, 25 dkg Pick, vagy Herz szalámi, 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kkoregano.

A tésztára pakolom a vékonyra szelt szalámiszeleteket, majd megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.

 

 

Kolbászos pizza

Fél kiló tészta, 25 dkg jófajta kolbász (gyulai, csabai stb), 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregano.

A tésztára pakolom a vékony átlósra szelt kolbászkarikákat, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A tepsit a sütő középső sinébe tolva megsütöm.

 

 

Pizza al prosciutto (sonkás pizza)

20-25 deka finomra szelt főtt sonka, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.

A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a sonkát, majd a lecsurgatott, szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.

 

 

Pizza prosciutto e funghi (sonkás-gombás pizza)

15-20 deka finomra szelt főtt sonka, 20 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.

A tésztán elkenem a paradicsommártást, elosztom rajta a sonkát, a szeletelt csiperkegombát, majd a szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.

 

 

 

 

 

Gyerekeim kedvenc pizzái

 

Pizzasütési tapasztalataim során szépen kialakult gyermekeim kedvenc pizzája is. Ezek nem saját találmányok, hanem az élet szüleményei.

 

Pizza Adriana

Fél kg pizzatészta, 15 dkg füstölt-főtt tarja, 15 dkg téliszalámi, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj.

A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd felváltva beborítom a tarja-, illetve a szalámiszeletekkel. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd forró sütőben készre sütöm.

 

 

Pizza Kata

Fél kg pizzatészta, 1 doboz kagylókonzerv, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj.

A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd beborítom a lecsepegtetett kagylókonzervvel. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd forró sütőben készre sütöm.

 

 

Pizza Luca

Fél kg pizzatészta, 15 dkg párizsi, 15 dkg morzsolt kukorica, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj.

A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd beborítom a párizsiszeletekkel, illetve a fagyasztott, vagy konzerv kukoricával. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd a forró sütőben készre sütöm.

 

 

 

 

 

Magyaros pizzák

 

 

Magyarok vagyunk:

Nem tartom bűnnek, hiszen mindenhol ez történik, hogy egy külföldi recept idegen országban elkészítve magával ragadja annak az idegen országnak a szokásait, ízlésvilágát is. Így van ez a pizzával is, ahol aztán kialakultak a magyaros jellegek, amelyek csak javítottak az eredeti ízeken - persze ezt egy olasz nem biztos, hogy így állapítaná meg.

Magyaros pizza 1.

Fél kiló tészta, 5 szelet sliced bacon, 7 dkg szeletelt szalámi, 7 dkg szeletelt kolbász, 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregano 1 kk Erős Pista.

A tésztát megkenem a Pistával, majd felváltva rápakolom a szalonnaszeleteket, a szalámit és a kolbászt, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.

 

 

Lecsós pizza

Fél kg pizzatészta, 30 dkg kész lecsó, 15 dkg szalonna, 20 dkg reszelt trappistasajt.

A tésztát beleterítem a tepsibe, majd ráterítem a lecsót. Megszórom reszelt sajttal és a tetejére kakastaréjra vagdalt vékony szalonnaszeleteket teszek. Forró sütőben készre sütöm.

 

 

 

 

Sok fiatal főleg egy sörözés kedvéért tér be egy pizzériába. Az ő kedvükért taláták ki a fokhagymás pizzakenyeret, amely olcsó és nagyon jól lehet rá inni.

Fokhagymás pizzakenyér

Fél kg pizzatészta, 4-5 gerezd fokhagyma, extra szűz olivaolaj, só, bazsalikom.

A pizzatésztát megszórom reszelt fokhagymával, jól megsózom és meglocsolom olajjal, majd a kemencében szépre sütöm.

 

 

 

 

 

Fantáziapizzák

 

Ime azok a klasszikus pizzák, melyeket minden jobb helyen, minden pizzériában megtalálunk:

Itt most az eredeti olasz nevű pizzák láthatók a teljesség igénye nélkül:

 

ALLA FIAMMA - paradicsom, hagyma, oregano, pepperoni, olajbogyó, olivaolaj

BALTICA (balti) - mozzarella, lazac, olaj, bors

BISMARK - sonka, tojás, mozzarella, paradicsom

BOSCAIOLA - paradicsom, mozzarella, kagyló, olaj

CAPRICCIOSA - paradicsom, mozzarella, szardella, oregano, olajbogyó, articsókaszív, kagyló

FINANCIERA - paradicsom, mozzarella, tonhal, hagyma, olajbogyó

FOCACCIA - fokhagyma, olajbogyó, olivaolaj

FUNGHI - mozzarella, gomba

MARGHERITA - paradicsom, mozzarella, bazsalikom, olaj

MARINARA (tengerész) - paradivsom, fokhagyma, olaj, oregano

NAPOLETANA (nápolyi) - paradicsom, mozzarella, szardella, oregano, olaj

ORTOLANA - paradicsom, mozzarella, grillezett zöldségek

QUATTRO FORMAGGI (négy sajt) - mozzarella és másik 3 sajtféle

QUATTRO STAGIONI (négy évszak) - paradicsom, mozzarella, articsókaszív, sonka, kagyló, oregano

VERDE - ajókafilé, kapri, fokhagyma, rucola, mozzarella

 

 

Sok pizzériában fantázianeveket viselő egyéb pizzák is találhatók:

Ezeknek mindenhol más és más a "pakolmánya". Így aztán nagy meglepetés érheti azt a vendéget, akinek Budapesten ízlett a GIUSEPPE és Rómában egy teljesen mást szolgálnak fel neki. Giuseppe lehet akár a vendéglős, a pizzapék, vagy csak egy jól hangzó olasz férfinév.

 

ADRIANA -

ALFREDO -

CARLO -

DIAVOLO -

GIOVANNI -

GIUSEPPE -

ITALIANO -

KÍVÁNSÁG PIZZA -

LUCA -

MAFIOSO -

MAGYAROS PIZZA -

MAMA -

PABLO -

PAPA -

PEPE -

 

 

 

Pizzatészta másképpen

 

Fokhagymás pizzakenyér (focaccia - péklángos)

60 dkg pizzatészta, fél dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, durva só.

A tésztából 6 darab ovális lángosszerű lepényt csnálok, majd olajozott tepsibe teszem. A fokhagymát összezúzom és elkeverem az olajjal. A lángosokra 3-4 átlós 1-2 mm mély vágást ejtek, majd a tetejüket megszórom durva sóval, illetve megkenem a fokhagymás olajjal. Forró sütőben szép pirosra sütöm őket.

 

 

Lángos

60 dkg pizzatészta, olaj a kisütéshez.

A tésztából lángosokat formálok, majd forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütöm. Só, tejföl, reszelt sajt jöhet mellé.

 

 

Vasárnap reggeli zsemle

60 dkg tészta.

A tésztát akár előző nap is elkészíthetem és a hűtőben egy lefedett tálban, vagy egyszerűen egy nylonzacskóban tárolhatom. Újra kissé átgyúrom, majd zsemléket formálok belőle és egy kizsírozott sütőlemezre téve mintegy 10 perces formakelesztés után előmelegített sütőben 200 fokon kb 30 percig sütöm.

 

 

 

 

 

Calzoni

 

 

Érdekes pizzafajták a calzone nevű zárt pizzák. Tulajdonképpen a normál nyitott pizzák félbehajtott változatai. A tésztának csak az egyik oldalát pakolják meg, ráhajtják a másik oldalt, összenyomkodják a széleit és megszurkálják, hogy a benne keletkező gőz fel ne robbantsa.

 

A calzonét ehetem a pizzériában, de elcsomagolva akár a munkahelyen, vagy egy kiránduláson - hidegen és melegen egyaránt.

 

Maga a "calzone" szó eredetileg nadrágot jelent - ezzel is utalva a zárt, csőszerű kialakításra.

Calzone (alaprecept)

A calzone alapreceptje megegyezik bármelyik pizzaalaprecept anyagával és elkészítésével.

 

 

Sajtos calzone

Fél kiló pizzatészta, 1 ek paradicsommártás, 25 dkg reszelt sajt, olaj, só, felvert tojás.

A tészta egyik felén elkenem a paradicsomot, majd elosztom rajta a sajtot. Ráhajtom a másik felét, széleit jöl összenyomkodom, tetejét megszúrkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

 

 

Juhtúrós calzone

Fél kiló pizzatészta, 25 dkg juhtúró, 25 dkg reszelt sajt, olaj, só, felvert tojás.

A tészta egyik felén elkenem a juhtúrót, majd elosztom rajta a sajtot. Ráhajtom a másik felét, széleit jöl összenyomkodom, tetejét megszúrkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

 

 

Calzone Funghi (Gombás calzone)

25 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, olaj, só, felvert tojás.

A gombát kevés olajon pici sóval megpárolom. A tészta egyik felén elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a gombát, majd a szeletelt mozzarellát. Ráhajtom a másik felét, széleit jöl összenyomkodom, tetejét megszúrkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

 

 

Szalonnás calzone

Fél kiló tészta, 10 szelet sliced bacon, 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregano, olaj, felvert tojás.

A tészta egyik felére pakolom a szalonnaszeleteket, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. Ráhajtom a tészta másik felét és összenyomkodom a széleinél, tetejét megszúrkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

 

 

Calzone al prosciutto (sonkás calzone)

20-25 deka finomra szelt főtt sonka, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, olaj, tojás.

A tészta egyik felére rákenem a paradicsomot, elosztom rajta a sonkát, majd a lecsurgatott, szeletelt mozzarellát. Ráhajtom a tészta másik felét és összenyomkodom a széleinél, tetejét megszúrkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

 

 

Szalámis calzone

20 dkg szeletelt szalámi (pl. téliszalámi), fél kiló pizzatészta, egy kanál paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, olaj, tojás.

A tészta egyik felére rákenem a paradicsomot, elosztom rajta a szalámiszeleteket, majd a lecsurgatott, szeletelt mozzarellát. Ráhajtom a tészta másik felét és összenyomkodom a széleinél, tetejét megszúrkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

 

 

Calzone a tenger gyümölcseivel

Fél kiló pizzatészta, 20-25 dkg fagyasztott tenger gyümölcs (frutti di mare), oregano, 25 dkg reszelt sajt.

A tészta egyik felére teszem a tenger gyümölcseit, elosztom rajta a reszelt sajtot, megszórom oreganoval. Ráhajtom a tészta másik felét és összenyomkodom a széleinél, tetejét megszúrkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

 

 

 

 

 

Focaccia

 

 

A focaccia nagyon közeli rokona a pizzának, hiszen az alapja szinte teljesen ugyanaz, a "pakolmány" is néha teljesen megegyezik, egy dolog azonban alapjában megkülönbözteti: nem tesznek rá sajtot. Ivászatok alkalmával rendkívül finom korcsolya.

Focaccia 1.

Fél kiló tészta, 1 dl extraszűz olivaolaj, durva só.

A tésztára szórom a sót, majd meglocsolom az olajjal és megsütöm.

 

 

Focaccia 2.

1 adag pizzatészta, 15 zöld és 15 fekete olajbogyó, 3-4 gerezd fokhagyma, 4-5 ek extra szűz olivaolaj, bazsalikom.

A tésztát kinyújtom, majd elrendezem rajta az olajbogyókat. A fokhagymagerezdeket gyufaszálszerű hasábokká vágom és beleböködöm a tésztába. Meglocsolom olivaolajjal és meghintem apróra vágott friss bazsalikommal és mehet is a kemencébe.

 

 

Focaccia 3. (con prosciutto)

1 adag pizzatészta, 20 dkg pármai sonka, 20 szem fekete olajbogyó, 3-4 gerezd fokhagyma, 4-5 ek extra szűz olivaolaj, bazsalikom.

A tésztát kinyújtom, majd elrendezem rajta az olajbogyókat. A fokhagymagerezdeket gyufaszálszerű hasábokká vágom és beleböködöm a tésztába. Rászórom a felcsíkozott sonkát. Meglocsolom olivaolajjal és meghintem apróra vágott friss bazsalikommal és a forró kemencébe teszem.

 

 

Focaccia con la cipolla (Hagymás focaccia)

Fél kiló pizza tészta, 1 dl extraszűz olivaolaj, 1 nagy fej hagyma, só.

A tésztát beleterítem a tepsibe, megkenem olajjal, megszórom sóval, majd egy kanál hátuljával megtapicskolom. Mintegy 20 percre betolom a forró sütőbe. Megszórom a felszeletelt hagymával és további 3-4 percre visszatolom a sütőbe.

 

 

 

 

 

A pizzasütés technikája

 

 

- A Margherita pizzára Mozzarellát teszünk, amely legyen bivalytejből készült Mozzarella. Ne a fior di latte, azaz tehéntejből készült legyen, mert a négy hozzávalóból készült Margherita markánsabb sajtízt kíván.

 

- A pizza megpakolásánál mindig hagyjunk szabadon egy kb. két centiméteres szélet. Ezt cornicione - nek nevezik az olaszok.

 

- A pizzát sütés előtt spricceld meg egy hatos (6) alakban extraszűz olivaolajjal az agliara - ból a nápolyi olajos flaskából. Ez az olaj ne legyen több 1 dekánál.

 

 

 

Más nemzetek pizzái

 

 

A pizza, ugyanúgy, mint nálunk a lángos, maradéktésztából készült - legalábbis a fáma így szól. A kenyérdagasztáskor keletkező úgynevezett "vakarékot" sütötték ki a gyerekeknek. Később más-más "pakolmányok" kerültek rá. Így lett mindig gazdagabb, finomabb, híresebb.

 

Ilyen módon alakult ki minden nemzetnél az a bizonyos étel.

 

 

A németek híres sörkorcsolyája a hagymával megrakott "Zwiebelkuchen". Ennek van olyan tartalmas és fűszeres felső része, hogy bátran le lehet rá gurítani a söröket. Másik változata a "Speckkuchen" - ez több szalonnát tartalmaz, mint ahogy a neve is mutatja.

Zwiebelkuchen

1 adag pizzatészta, 10 dkg füstölt szalonna, 40 dkg felkarikázott hagyma, só, bors.

A szalonnát kockákra vágom és kiolvasztom, majd megpárolom rajta a felkarikázott hagymát. Sózom, borsozom és a kinyújtott tésztára terítem. Forró kemencében szépre sütöm, majd felszeletelem.

 

 

Speckkuchen

A Zwiebelkuchen-nel azonos módon készül, de itt a hagyma és a szalonna aránya fordított !

 

 

 

 

 

Pizzadagasztás kenyérsütőgépben

 

 

Mikor ajándékba kaptam a kenyérsütőgépet, még nem értettem hozzá. Az első vele sütött kenyér nem tetszett és rögtön arra gondoltam, hogy kár lenne itt porosodnia, így azonnal felvetődött az ötlet, hogy az "ócska" gépet csak dagasztásra használjam. Sőt, mindezt időzítve, hiszen a készülék bármely funkcióját be lehet úgy is programozni, hogy időkapcsoló vezérelje.

Így valósult meg a gyakori esti pizzák esete, amelyet nem előz meg fáradságos dagasztás - kelesztés, hanem a munkaidő letelte és a vásárlás befejezése után fél hatkor ott áll a konyhában a "kis pék" által megdagasztott pizzatészta.

 

Megjegyzés: Azóta természetesen tudok vele szép kenyeret is sütni !

Pizzatészta 1.

40 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 dl víz, 1 ek cukor, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só.

A gépbe beletöltöm a tejet és a vizet. majd ráöntöm a lisztet. A tetejébe az egyik felébe a cukrot, a sót és az olajat, a másik felébe az élesztőt teszem. A megfelelő módon (azonnal, vagy időzítve) beindítom a kenyérsütőgép dagasztó üzemmódját.

 

 

Pizzatészta 2.

40 dkg finomliszt, 2 dl víz, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só.

A gépbe beletöltöm a vizet. majd ráöntöm a lisztet. A tetejébe az egyik felébe a cukrot, a sót és az olajat, a másik felébe az élesztőt teszem. A megfelelő módon (azonnal, vagy időzítve) beindítom a kenyérsütőgép dagasztó üzemmódját.

 

 

 

 

 

Az olasz kamionos esete

 

 

Egyáltalán nem biztos, hogy egy nemzet leghíresebb ételremekét az illető anyaországban eszi az ember.

 

Az újságíróknak büszkén mesélte az olasz kamionos, aki hetente jött Ungheriába - azaz Magyarországra, hogy alig várta már, hogy elérje a Balaton déli partján található pizzériát. Itt aztán mindig úgy belakott hazája nemzeti büszkeségéből, mint a duda. Ilyen jót otthon még sosem evett.

 

Magam is átéltem hasonló élményeket - pozitív és negatív értelemben egyaránt:

 

Az eddigi legfinomabb, leggazdagabb pizzát Németországban ettem egy olyan pizzériában, amely az olasz ételremekek mellett mexikói különlegességeket is kínált. Ez a vendéglős tudja, hogy mitől döglik a légy ....

 

Az eddigi legrosszabb és egyben legdrágább pizzát Olaszországban ettem egy velencei előkelő étteremben.

Ez egy szalámis pizza volt nagyon kevés sajttal és a közepén három vékony szelet összepöndörödött szalámival.

 

A másik nagy pizzaélmény a szocialista Bulgáriában ért 1987-ben a tengerparton. Ez egy kb 4 centi vastag tészta volt nagy tepsiben, rajta ketchup, majd a tetején sajt. Az árus kockákat vágott belőle. Hát nem ekkor kedveltem meg a pizzát.

Pizzatészta 1.

40 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 dl víz, 1 ek cukor, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só.

A gépbe beletöltöm a tejet és a vizet, majd ráöntöm a lisztet. A tetejébe az egyik felébe a cukrot, a sót és az olajat, a másik felébe az élesztőt teszem. A megfelelő módon (azonnal, vagy időzítve) beindítom a kenyérsütőgép dagasztó üzemmódját.

 

 

Pizzatészta 2.

40 dkg finomliszt, 2 dl víz, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só.

A gépbe beletöltöm a vizet. majd ráöntöm a lisztet. A tetejébe az egyik felébe a cukrot, a sót és az olajat, a másik felébe az élesztőt teszem. A megfelelő módon (azonnal, vagy időzítve) beindítom a kenyérsütőgép dagasztó üzemmódját.

 

 

 

A pizza további elkészítését, megpakolását, illetve kisütését lásd a gazdag Pizzaoldalon.

 

Időre megdagasztja a kenyérsütőgép a pogit, amelyet már csak ki kell nyújtani, kiszaggatni és kisütni.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Hali!

Kifejteném a véleményem... nem megsértődni, ez csak egy vélemény, hátha valakit érdekel (megjegyzés: olaszmániám van az olasz kaják terén, ezért nem igazán tudok elszakadni az eredetitől)

Tehát:

az igazi pizza nem vastagtésztás! amit vastagtésztával készítenek, azt legfeljebb egy feltéttel telerakott kenyérnek nevezném. meg eszem én azt is, de akkor nem pizzaként.

a "magyaros pizza" az őrületbe kerget. hogy lehet egy dolog, ami olasz, magyaros?

a margherita pizza az elsó olasz stílusú pizza, amit elkészítettek. ez a feltét elhelyezése miatt jellegzetes: zöld(bazsalikom), fehér (sajt), piros(paradicsom), aki nem jönne rá, az olasz zászló is ilyen színű. ezért nem kéne egymásra pakolni a hozzávalókat. ez még nem olyan nagy hiba.

én se vagyok tökéletes, nem is mondom, hogy hülye aki máshogy csinálja, én csupán erre próbálok törekedni. ezért is elnézést, ha valakit megsértenék vele! ez csak vélemény!

 

A pizza kezdetben perui dolog volt. A szegények ették. ez még ízesítés nélküli tésztalepény volt. később az olaszok átvették, de a szegények kajájaként. híressége a nemtommejik király nemtommijen ünnepére készített pizza margherita nevéhez fűződik.

 

A tésztáról:

1 kiló liszthez:

6dl víz,

3 csomag szárított élesztő, vagy 1 fél élesztő apróramorzsolva, vagy kovász (ezzel még nem próbáltam, de ez lenne az igazi...)

só,

kevés cukor.

rusztikus elkészítési mód, többnyire csak a fíling miatt:

(aki nézi a Jamie Olivert, onnan is nagyon jó ötleteket talál a receptre. nem akarok reklámozni, de jövőre fog megjelenni a Jamie's Italy című könyve...)

a sütőbe helyezünk felforrósodni egy kőlapot 230 fokra, a tészta elkészítéséig.(márvány a legjobb. ez nem csak fíling miatt! valóban jobban átsül az alja, és ami a lényeg: nem ég meg a teteje.)

a lisztet kiszórjuk az asztalra, a kupac közepére lyukat fúrunk Felmelegítjük a vizet, de nem forraljuk fel teljesen. az élesztőt, sót, cukrot a luk közepére szórjuk, és folyamatosan, apránként belekeverjük a vizet a tésztába, míg az asztaltól, és a kéztől (vagy amivel keverik a finnyásabbak) elválik. ez után formálunk belőle kedvünk szerinti méretű adagokat, nyújtjuk (vékonyra!! azért ne palacsintavékonyságúra) majd rárakjuk a feltétet, ezután a sütőben lévő márványlapra helyezzük. amíg rárakjuk a kőlapra a pizzát, ajánlott kivenni a lapot. A sütőtől, és a laptól függően 5-20 percig sütjük.

 

amit észrevettem néhány receptél:

Kelesztés: ettől csak vastag lesz a tésztája, és könnyebben összeesik.

Olaj: könnyen túladagolható. egy kevés semmibe nem árt, de ha túl sok lesz, kellemetlen íze lesz a tésztának. inkább a paradicsomszószba keverjük.

Tej: no komment. még nem próbáltam, de kicsit bizarrul hangzik...

kiolajazott tepsi: a pizza alja könnyebben megég. igaz, hogy lejön, de a teteje teljesen nyers lesz, mire az alja már megsült.a sütőforma meg nem értem, mért kell.

deszkához csapkodás: ez érdekelne, hogy mire jó.

a focacciahoz hasonlítás: a focacciánál a tésztában is van fűszer.

zöldfűszerek: ezeknek többnyire nem fogod érezni az ízét, vagy ha érzed is, a tészta miatt fele annyira se lesz intenzív. tedd inkább ezt is a tetjére.

lefagyasztás: elmegy az íze a tésztának. persze, hogy mindenki csinálja, de tulajdonképpen elpazarolt energia, és hely a fagyasztóban. miért nem szentelhetnél egy kis időt, hogy frissen ehesd a pizzádat?

 

A Calzone val kapcsolatban:

itt valóban igazatok van. egy sima pizzáról van szó, amit félbehajtottak. a megszúrkálásra egy kis tipp: ha a legszélén szúrkálod meg, ahol még töltve van, kisebb az esély, hogy kifolyik a töltelék. én szeretem a tetjény szúkálni, így egy kevés paradicsomszósz kifolyik, és rásül a tetejére.

 

néhány recept:

most nem írnék semmiből mértékeket, mert az függ attól is, hogy mekkora a pizza, és ki mennyit szeret rápakolni.

az igazi olasz pizzák nincsenek túlpakolva, csupán pár hozzávaló elterítve rajta. nem a feltéttel kell jóllakni, hanem magával a pizzával, melynek szerves része a tészta is.

 

a paradicsomszószt is házilag szoktam készíteni. ezen a módon:

mivel nincs mindíg jó fajta paradicsom, és időm sincs mindíg arra, hogy főzőcskézzek 1 órán keresztül, ezért paradicsompürét használok.

1 doboz paradicsompüréhez apróra vágok mérettől függően 3-4 gerezd fokhagymát (nem fokhagymanyomóval!!!!), egy csokor friss bazsalikomot, és oregánót (a boltban vásárolható növények kb. fele). hozzákeverem a paradicsompüréhez. Frissen őrölt borsot, nagyon kevés sót keverek még hozzá. a végén hozzáadok egy kiskanál olívaolajat, és közepes lángon főzöm 20-30 percig. ez után hangulat alapján, és ami otthon van alapon keverek bele fűszereket, ami illik hozzá.

 

a feltét többi részét már saját belátásunk alapján válogathatjuk. néhány alap dolog:

 

Egy dolgot figyelembe kell venni: mellőzd a gagyit mindenből! nem egy kazán vagy, hanem egy ember. ez a minimum.

Parmezánból lehetőleg nem boltban kapható belegondolni is rossz módon kicsirecsinált cuccot vedd, hanem az egészet.

ne használj pannónia, trappista, stb. nagyüzemi sajtokat, kifőzde stílust ad.

a gépsonkákat mellőzd. használj inkább proschiutto crudot (ez elég drága) (ez az olasz szárított sonka. eredetileg tengeri levegőn szárítják, és hajszálvékonyra szeletelik. kicsit édeskés az íze), vagy más egyéb dolgokat, de ne a vákuumcsomagolt akciós retteneteket, ami még képen se látott húst.

zöldséget ne használj teljesen friss zöldet. csak rászárad. előtte kicsit süsd át, vagy grillezd, párold, bármi. ez alól kivétel a direkt nyersen pakolt cucc, pl. a paradicsom.

téliszalámit csak mértékkel. helyette inkább kolbászt. lehet házikolbász is.

ne szeleteltesd le a boltban amit nem muszály. csináld magad!

 

néhány alaptipp:

Pizza al prosciutto crudo:

paradicsomszósz,

sajt (ajánlom hozzá a pizza mozzarellát, és a parmezánt vegyesen.)

proschiutto crudo

 

Pizza margherita:

paradicsom (szeletelve. ezt minél frissebben)

friss bazsalikom,

mozzarella

 

Pizza al tonno e chippola

paradicsomszósz,

tonhal (ebből nálunk csak konzervet lehet szerezni... de persze igazival lenne jó, grillezve)

vékonyra szeletelt vöröshagyma

sajt (ezt mindíg így írom, ez alatt pizzamozzarella(ez is bivalytejből van, de eltér az állagában, és az ízében), és parnezán keverékét értem)

 

Pizza al funghi

paradicsom

gomba (ebből sok fajta lehet. a kedvencem az erdei gombával, több fajta gombából),

sajt

 

Calzone tipp:

ez egy Jamie Oliver ötlet, de nagyon tetszik.fogjunk egy adag pizzatésztát, pakoljuk meg minden jóval, és hajtogassuk össze minél kisebbre. Ezt egy sima virágcserépbe tegyuk bele. akkor jó, ha úgy kell belegyömöszölni, és a teteje egy kicsit kilóg a cserépből.szúrkáljuk meg a tetejét, és tegyük a sütőbe. 230 fokon süssük meg. ha előbb érezzük úgy, hogy kész van, előbb is kivehetjük. a tetején valószínűleg forró töltelék fog bugyogni sütés közben. vigyázat! nagyon forró lesz. ajánlott a cserépből enni, ugyanis lehetetlen kiszedni komoly égési sérülések nélkül.

Buon apetito! :D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

ha jól olvasom, 1ikben sincs semmi mérgező, szal sztem nem halsz bele, ha kipróbálod :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Meglepett a recepteknél, hogy "végül szórd rá a reszelt sajtot", vagy valami ilyesmi. A sajtnak nem a tetején kell lennie! Az a melegszendvics :) A pizza nem a sült, hanem az olvadt sajtról szól, a gomba, sonka stb. alá kell, hogy kerüljön. (Mert hamarabb megsül, mint azok.) Valamelyik nagy pizzahálózat, talán a Don Pepe fordítva csinálja, a tetejére teszi a sajtot, na, az olyan is. Persze a tufák folyton azt rendelik, nekik legyen mindegy, de nekünk ne!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 2 months later...

hali!

apám a vendéglőjébe nagyon finom pizzát süt!!! Ha gonoljátok leirom a recepjét, egyetlen egy gond van vele, hogy eléggé nehéz megsütni, csak pizzakemencében sül meg jól, illetve nagy teljesítményű sütőben.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...