Jump to content
PirateClub.hu

Az elektromos halak „rázós” párkapcsolatai


Millye
 Share

Recommended Posts

Egy új tanulmány szerint egyes afrikai halak elektromos kisülések sorozatával jelzik egymásnak párzási hajlandóságukat. A tudósok úgy vélik, a viselkedés hasonló az énekesmadarak udvarlási duettjeihez.

 

A kutatók a Brienomyrus brachyistius nevű afrikai elektromos hal viselkedését tanulmányozták. Az elefánthalak családjának többi tagjához hasonlóan ez a halfaj is gyenge elektromos teret hoz létre a farkában lévő különleges szervek segítségével.

 

E halak párzási viselkedésének tanulmányozása – különösen laboratóriumban – eddig megoldhatatlan feladatnak bizonyult. Két amerikai kutatónak, Carl Hopkinsnak és hallgatójának, Ryan Wongnak az ithacai Cornell Egyetemen azonban sikerült bonyolult eljárásokkal szimulálniuk a szaporodási időszak körülményeit.

 

7555.jpg

 

A tudósok rögzítőkészüléket és speciális szoftvert használtak mind az elektromos jelek, mind a halak fizikális viselkedésének észlelésére. Wong elmondása szerint a legmeglepőbb megfigyelés az volt, hogy a nászjáték alatt a két nem képviselői „elektromos duettet” adtak elő.

Az elektromos angolnával ellentétben a Brienomyrus által létrehozott elektromos mező túl gyenge ahhoz, hogy elkábítsa a zsákmányt. A korai biológusok – például Darwin is – értetlenül álltak a jelenség előtt, nem tudták elképzelni, mire való ez a gyenge elektromos mező.

 

A mai tudósok már tudják, hogy e mezők az „elektromos érzékelés” részei, amelyet navigációra és kommunikációra is fölhasználnak az állatok. A zavaros folyókban élő, éjszakai életmódú halaknak nagyon jól jön ez az „elektromos szem”.

 

A mostani kísérletekben a kutatók azt tapasztalták, hogy bizonyos kisülési minták adott viselkedésformákkal társulnak. Így például nőstény közelében a hím jellegzetes mintázatú kisülésekkel igyekszik fölhívni magára a figyelmet, és „dicsekedni” a jó tulajdonságaival.

 

Ha sikerül elcsábítania a nőstényt, akkor hosszas nászjáték után a két nem képviselői időnként elektromos „duetteket” adnak elő, amely váltakozó fűrészmintákból és hirtelen kisülésekből áll. Hopkins szerint, mivel mind a hím, mind a nőstény bocsát ki elektromos jeleket, természetes, hogy duettet alkotnak.

 

A nőstény az ikrarakáskor „recsegő” mintázatot hoz létre, talán a petekibocsátás megkönnyítésére vagy jelzésére.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...