Jump to content
PirateClub.hu

Csimpánz a csimpánznak segít


Millye
 Share

Recommended Posts

Sokan úgy vélik, hogy csak az emberek képesek igazán önzetlen cselekedetekre. Német tudósok azonban kimutatták, hogy a csimpánzok is tesznek szívességeket nem rokon egyedeknek, még akkor is, ha nem kapnak ezekért semmilyen jutalmat vagy ellenszolgáltatást.

 

Felix Warneken munkatársaival a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézetben végzett kísérleteket. Egyikben – némi módosítással – megismételtek egy tavalyi vizsgálatot. Az eredeti tanulmány arról számolt be a Science folyóiratban, hogy a csimpánzok segítettek megtalálni az emberi gondozóik leejtett tollát. Ez a cselekedet semmilyen közvetlen előnnyel nem járt az állatok számára. A kutatók akkor azt a következtetést vonták le, hogy a csimpánzok azért segítettek, mert ismerték a gondozókat, és tőlük kapták az ennivalót.

 

Warneken csoportja most ismeretlen emberekkel ismételte meg a toll-leejtős kísérletet. Amint a PLoS Biology szakfolyóiratban beszámoltak róla, a csimpánzok mindig a segítést választották.

 

7456.jpg

 

Add nekem azt a banánt!

 

A csoport egy másik kísérletet is végzett annak kiderítésére, vajon a csimpánzok egymással szemben is képesek-e önzetlenül viselkedni, ha esélye sincs a jutalomnak. Egy csimpánzt olyan szobába helyeztek, amelyben egy csukott ajtó néhány banánhoz vezetett. Az állat látta a banánt, de az ajtót nem tudta kinyitni.

 

Egy másik csimpánzt úgy helyeztek el, hogy ki tudta nyitni az ajtót, de nem látta a banánt. Amikor az első csimpánz igyekezett kinyitni az ajtót, a másik figyelte az erőlködését, és – noha nem tudta az igyekezet okát – meghúzta az ajtót nyitó láncot. A vizsgálatok során a csimpánzok az esetek majdnem 80 százalékában kisegítették erőlködő társukat, holott nem tudták, hogy ennivalóról van szó.

 

Warneken szerint ez az ügyes kísérleti elrendezés bizonyítja azt, amit korábban csak sejtettünk: a csimpánzok képesek önzetlenül segíteni társaiknak.

 

Fiatalok és kedvesek

 

Egy szintén a csimpánzok viselkedésével foglalkozó amerikai kutatónő, Joan Silk, a Los Angeles-i Californiai Egyetemről azonban úgy véli, ez a kísérlet talán még mindig nem bizonyítja az igazi önzetlenséget. Azon tűnődik, nincs-e valami különleges a kísérletben részt vevő csimpánzokban, és hogyan nevelték őket a befogásuk óta.

 

Azon is elgondolkodott, vajon a csimpánzok kora szerepet játszik-e viselkedésükben. Warneken csoportja fiatal csimpánzokat használt, és Silk szerint a csimpánzok idősebb korukban esetleg jobban megválogatják, kiknek segítenek.

 

Warneken azonban meg van győződve arról, hogy a kísérletei bizonyítékot szolgáltatnak a csimpánzok önzetlenségére. És ha a csimpánzok így viselkednek, akkor a mi fajunkban meglévő hajlam is mélyebben gyökerezik, mint korábban gondolták.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...