Jump to content
PirateClub.hu

A bálnák messze "túlélik" az embert


Millye
 Share

Recommended Posts

Az 1880-as években készült, késleltetett robbanású szigony szilánkját találták meg az alaszkai eszkimó halászok egy grönlandi bálnában, amelyet a múlt hónapban fogtak ki.

A tudósok szerint a bálna akár 130 éves is lehet - jelentették be kedden Alaszka legészakabbra fekvő vidékének helyi illetékesei.

 

Az inupiat eszkimók a megélhetésüket biztosító hagyományos halászat során ejtették el az 50 tonnás, mintegy 15 méter hosszú hím bálnát, s akkor találták meg a nyakába beékelődött fegyverszilánkot, amikor láncfűrésszel feldarabolták az állatot. A felfedezésről azonnal értesítették az illetékeseket.

 

"Szokatlan, hogy ilyen régi dolgokat találjunk bálnákban, és az alakjáról azonnal tudtam, hogy ez igazán régi" - mondta Craig George biológus, aki a régióbeli vadon élő állatok hivatalának munkatársa. A felfedezés egyben megerősíti az eszkimóktól és korábbi kutatásokból származó tapasztalatokat, hogy a bálnák akár két emberöltőt is megélhetnek. Egyes szakértői vélekedések szerint létezhet közel 200 éves bálna is.

 

A most kifogott grönlandi bálnamatuzsálem korát nagyjából 130 évesre becsülik. A szakértők szerint az 1880-90-es évek körüli kíméletlen kereskedelmi bálnavadászat során sérülhetett meg, ugyanis a szilánkból pontosan megállapítható az elejtésére használt fegyver kora, sőt az is, hogy az eszköz valószínűleg a massachusettsi partokról származik, amely akkortájt a bálnavadászat egyik központja volt. A tudósok feltételezik, hogy az állat egyéves lehetett, amikor a késleltetett robbanásra beállított szigonnyal eltalálták - erre az utal, hogy hagyták elúszni a halászok, akik csak a borjakat engedik el.

 

A 12,7 centiméter nagyságú szilánkot a tudományos vizsgálatot követően az alaszkai Barrow település inupiat helytörténeti központjában állítják majd ki.

 

A bálnavadászat az alaszkai eszkimók fontos élelemforrása, amelyet azonban szigorúan ellenőriz a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság. A kifogható bálnák számát a közelmúltban újra felülbírálták, s 10 alaszkai falunak 255 bálna kifogását engedélyezték öt év alatt - írta az AP hírügynökség.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...