Jump to content
PirateClub.hu

Következő generációs japán televíziós megoldások


tollas11
 Share

Recommended Posts

A HDTV nagy felbontású televíziós szabvány még el sem terjedt, a japán NHK televízióadó kutatói máris ennek utódain dolgoznak. Az Open House 2007 nevű rendezvényen két új fogalommal ismerkedhettek meg a látogatók.

 

Super-Hi-Vision és 3D-TV. A két kétségtelenül fantáziadús elnevezés elsőre talán nem mond sokat egy átlag felhasználónak, azonban a lényeg ezúttal is a részletekben rejlik. Az NHK célja a Super-Hi-Vision létrehozásával egy még élesebb képet nyújtó televíziós szabvány megalkotása. A technológiát 33 millió képpont felhasználása és 7680x4320 pixeles maximális felbontás jellemez. Az NHK munkatársai által bemutatott felvételek valóban lélegzetelállítóak voltak, egy lóversenyen gyakorlatilag az egyes fűszálakat meg lehetett különböztetni egymástól.

 

A fejlesztés egy kis lépéssel kezdődött, a cég bemutatta a 33 megapixeles CMOS chippel rendelkező digitális kameráját. A szakemberek négy, egyenként 8 megapixeles CMOS-chipet ötvöztek. Az egyes képpontok mérete csupán 3,8 mikrométer volt, az eddigi 4,2 mikrométer helyett. "Mindez azt jelenti, hogy a CMOS-technika segítségével sokkal könnyebben készíthetünk például nagy sebességű járműveket ábrázoló felvételeket" - jelentette ki Masahiko Seki, az NHK egyik vezető fejlesztője. Szavait alátámasztotta az a rendezvényen kiállított különleges kamera például képes volt másodpercenként akár egymillió (!) kép készítésére.

 

A technológia persze mit sem ér megfelelő tömörítőkodek nélkül. Nos, az NHK és a Fujitsu mérnökei által közösen kifejlesztett és az MPEG-4 AVC/H.264 szabványt használó kodek minőségromlás nélkül tömörítette a felvételt a 200-adnyi részére. Már tervezik az első kijelzőket is, a munkában a Pioneer munkatársai is részt vesznek. "Mire mindez megvalósul, akár tíz év is eltelhet. Egyszerűen idő kell a megfelelő készülékek, képernyők, digitális kamerák megalkotásához" - ismerte el Seki. Persze nem Japánról lenne szó, ha a kutatók nem gondolkodnának még előbbre. A tervek között szerepel a 3D-TV, amelyben különleges szemüvegek nélkül 3D-ben csodálhatjuk meg a felvételeket.

 

Emellett az NHK tudósai már dolgoznak egy olyan kamerán, amelyik képes akár éjjel vagy hajnalban is színes felvételek készítésére. Az alkalmazott szenzorok fényérzékenysége ötvenszer nagyobb egy átlagos CCD képchip fényérzékenységénél. A technikát a Hamamatsu Photonics K.K. és a Hitachi Kokusai Electric közösen fejleszti ki.

 

Emellett készül egy olyan rádióhullámú kamera is, amely akár egy függönyön keresztül is képes fotók készítésére .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...