Jump to content
PirateClub.hu

Mégsem volt szuperragadozó a dinoszauruszok királya


Millye
 Share

Recommended Posts

A Tyrannosaurus rex mégsem volt olyan gyors, mint korábban gondolták - állítja néhány tudós, akik modellezték az őskori ragadozó mozgását.

A vizsgálatból kiderült, hogy T-rex, amelyről korábban azt hitték, körülbelül 3-4 tonnát nyomhatott, legalább 6-8 tonnás volt, és valószínűleg nem tudott óránként 25-40 kilométernél többet megtenni. Emellett "kanyarsebessége" sem volt nagy: körülbelül két másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy 45 fokot forduljon.

 

A szakértők a kutatás során megbecsülték a dinoszaurusz tömegközpontjának helyzetét és az állat testének tehetetlenségét: ezekből az adatokból arra is lehet következtetni, hogyan állt, mozgott és nézett ki a ragadozó.

 

A T-rex miden bizonnyal képtelen volt azokra az egylábas megpördülésre, amelyet a népszerű ábrázolásokon látni.

 

A kutatók remélik, hogy eredményeik segítenek majd a paleontológusoknak, hogy pontosabb képet alkossanak a dinoszaurusz méreteiről, és arról, hogyan élt, hiszen a tanulmány szerint a kisebb és gyorsabb zsákmányállatok könnyedén megszökhettek előle.

 

"Az új eredmények aláássák azt az elképzelést, miszerint a T-rex szuperragadozó volt" - mondta a londoni természettudományi múzeum munkatársa, aki hozzátette: a dinoszauruszt ennek ellenére is félelmetessé tette önmagában az a tény, hogy pofájában 60 darab, 30 centiméter hosszú fog sorakozott.

Link to comment
Share on other sites

Paulbignek igaza van a T Rexel kapcsolatban...

 

Most találtam ezt az érdekes cikket és kiegészítettem a meglévővel.

 

A T-Rex dögevő volt

 

A Stanford egyetem kutatói ledöntötték a Jurassic Parkban felépített bálványt: a szuperragadozó mítosza hamis, a T-Rex lassú volt és úgy fordult mint egy pótkocsis teherautó; következtetésképpen nem is lehetett veszélyes vadász, inkább dögevő.

 

Lehangoló hírekkel szolgál a Stanford egyetem tudóscsapata a Jurassic Park filmek által ősállat-sztárrá tett Tyrannosaurus Rex rajongóinak. Az amerikai kutatók a T-Rex mozgásának és biomechanikájának számítógépes modellezése során arra jutottak, hogy a brutális külsejű T-Rex valószínűleg csak az óránként negyven kilométeres sebességet tudta elérni futás közben, a manőverezés pedig különösen gyenge pontja volt; 45 fokos irányváltoztatáshoz több másodpercre is szüksége lehetett.

A dögevő király

 

Az is kiderült, hogy a dinoszauruszok királya jóval nehezebb volt, mint azt eddig gondolták: eddig 3-4 tonnára becsülték egy kifejlett egyed tömegét, ami a számítógépes modell szerint inkább 6-8 tonna volt.

 

A filmekben villámgyors, legyőzhetetlen ragadozóként bemutatott T-Rex ezek szerint inkább csak "optikai tuningban" jeleskedett, de ezekkel a képességekkel aligha folytathatott sikeresen vadászó életformát. Valószínűleg inkább elhullott állatok tetemeiből táplálkozott.

A dinó a basszusra indul be

 

Szintén a dinoszauruszokkal kapcsolatos az a tanulmány, amit az Amerikai Akusztikai Társaság konferenciáján ismertettek német tudósok. A kutatók a krokodilok hallószervének (ami mai ismereteink szerint eléggé hasonlít az egykori dinoszauruszok fülére) tanulmányozása során arra a következtetésre jutottak, hogy a dinók hallása elég gyenge volt.

 

A hatalmas állatok csak az alacsony frekvenciájú, hangokat érzékelték - ez szintén tipikusan nem olyan képesség, ami jó vadásszá tenne egy állatot. "Logikus, hogy a dinoszauruszok a mély hangokat érzékelték, hiszen ebben a tartományban vannak azok a zajok is, amelyeket ők maguk keltenek" - magyarázta a tanulmány egyik szerzője.

Link to comment
Share on other sites

hm dögevő mi? :D

 

először levadászta a prédát, hagyta egy két napig hogy jol megpuhuljon a husika , é s utána megette a dögöt :D tehát lehet hogy dögevő volt :D

 

De hogy vadászta volna le? :D

 

idézet a cikkből

Emellett "kanyarsebessége" sem volt nagy: körülbelül két másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy 45 fokot forduljon

 

26* körbeszaladom nevetve, majd eltotyogok :lol: ez durva :)

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ez egy érdekes téma...Ugye a jurassic park volt az a film, ami beindította anno a fantáziámat. És a T-rex volt a kedvencem. Aztán több helyen is olvastam ezeket az állásfoglalásokat, és nem igazán tetszettek nekem. Úgyhogy kicsit mélyebbre ástam a témában...ÉS láss csodát, egy csomó kutatás pedig ennek pont az ellenkezőjét mondja.

Pl itt vannak kapásból a fogak...(bár én úgy tudtam, h "csak" 16 cm-es fogai voltak, 60 db egy hozzávetőlegesen 1,5 méter hosszú koponyában. És akkor itt jön az első bibi...mire is kell egy dögevőnek akkor 16, vagy akkor az itt olvasottak szerint 60db 30centis erőteljesen hátragörbülő fog?(a hátra görbülő fogak a zsákmányállat ilyen fomájú megragadására vannak kitalálva) Méretéből adódóan nem kellett semmitől tartania, ezért nem kellett két "falatnyi" kaját gyorsan magába tuszkolnia és meglépni onnan. Viszont egy zsákmányállat mozgásképtelenné tételében igenis nagy haszna van az ilyen méretű fogaknak. Aztán ugye azt se felejtsük el, h a kétlábú dinoszauruszok semmiesetre sem voltak lassú és esetlen élőlények... Amit meg most az új számítógépes technológiával meg nagy csinnadrattával kitaláltak, azt tippem nincs mi alapján csinálták. Ugyanis az 5-6 tonnás tömegre vonatkozó modellt a csontokon az izmok megtapadási helyei alapján kiszámított méretű és tömegű izmokkal számolták ki.Tehát van valami fizikiai kézzel fogható pontja az egésznek. Utána a dögevésnek a legnagyobb ellentmondó tény:

A T-rexnek előre néző szemei voltak, és fejlett 3d-s látása. Erre egy dögevőnek mikor van szüksége?Egy dögevőnek sokkal inkább a szaglása fejlett.(bár a T-rexnek volt a legnagyobb szaglókamrája is...)

Ezek után persze azt mindenkinek eyéni szabadságjoga eldönteni, h mit gondol erről...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...