Jump to content
PirateClub.hu

Miért holdtöltétől számoljuk a húsvétot?


Millye
 Share

Recommended Posts

Kezdetben a keresztények a húsvétot a zsidó pészach ünnep (az Egyiptomból való kivonulás és a kovásztalan kenyér ünnepe) idejével azonosították, mivel Jézus halála a pészach előestéjén volt. Ezért a húsvét a zsidó naptár szerinti ún. niszán hónap 14-re esett (ez a Gergely naptár szerint március-áprilisban van). A zsidó naptár holdhónapokból áll, vagyis egy hónap újholdtól újholdig tart, így látható, hogy 14-e a telihold környékére esik.

 

A keresztények a 2. század elejétől kezdték Jézus feltámadásának napját niszán hónap 14-e utáni vasárnapon ünnepelni. A húsvétszámítás igen bonyolult metódus volt, és mivel a különböző területeken más-más naptárt használtak, az egyes közösségek eltérő időpontban ünnepelték a feltámadást, így idővel szükségessé vált egy egységes időpont rögzítése.

 

Erre 325-ben a nikaiai zsinaton került sor. Ott rögzítették, hogy a tavaszi (vagyis a napéjegyenlőséget követő) első holdtölte utáni vasárnap legyen a húsvét. Később a Gergely-naptár bevezetésével 1582-ben pontosításra került sor: meghatározták a tavaszi napéjegyenlőség pontos időpontját, így a húsvétot már egy rögzített dátumtól, március 21-től számítják.

 

Az ortodoxok nem a Gergely-naptár szerinti, hanem egy korábbi számítási módszer alapján határozzák meg évről évre a húsvét időpontját, ezért az ritkán esik egybe a nyugati kereszténység húsvétjával.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...