Jump to content
PirateClub.hu

A jövő már itt van?


blox
 Share

Recommended Posts

Szinte naponta olvashat az ember új, forradalmi találmányokról és technikákról, azonban nem minden készülék és megoldás terjed el azonnal. Pedig elvileg már látható, hogy milyen is lehet a jövő.

 

A Handelsblatt német gazdasági lap munkatársai azokat a technológiákat gyűjtötték össze, amelyekből már most kitűnik, milyen technikai szinten állhatna az emberiség. A vezető nélküli Yurikamome magasvasút szinte pillanatokon belül átszeli a közel 1000 méter hosszú Rainbow Bridge két végpontja között távolságot. A számítógép által vezérelt vonal végállomása Odaibaban van, ez Tokió legújabb és egy mesterséges szigeten fekvő futurisztikus városrésze.

 

Fumio Ohtsubo, a Matsushita vezetője büszkén mondta, hogy 2010-re minden japán apartmanban lesz az úgynevezett ubiquituos network, amelyhez akár konyhában vagy a hálószobában is lehet majd csatlakozni. A rendszer segítségével a ruhásszekrény kapcsolatba lép az időjárásjelentő szolgálattal, előrejelzéseket kér a tervezett úticélok körzetében várható időjárásról és a kapott információk birtokában ruházatot javasol. Tanácsot ad a színösszetétellel kapcsolatban és tájékoztat arról is, ha egy ruhadarabot véletlenül a mosógépben felejtettünk. A ruhákba beépített RFID-chipek pedig gyakorlatilag lehetetlenné teszik két ruhadarab összetévesztését.

 

A ház egyik helyiségében két plazmakijelző található, amelyek segítségével megnézhetjük az e-mailjeinket, tévét nézhetünk, zenét hallgathatunk vagy ellenőrizhetjük a háztartási berendezések működését, a garázsajtótól a klímakészülékig.

 

0525jovootthon.jpg

Mindezek a technikák már léteznek, azonban ha világszerte elterjednek, komoly problémákat fognak okozni. Az első és legnagyobb gondot a hiányzó sávszélesség és a kevés IP-cím jelenti. Az IBM Consulting becslése szerint három év múlva minden embernek átlagosan már 1000 személyes IP-címe lesz, mivel minden személyes tárgy, a kávéfőzőtől a mobiltelefonig külön IP-címmel fog rendelkezni. Tokiótól több ezer kilométerre, Redmondban a mobiltelefon néhány billentyűjének lenyomására azonnal kinyílik a lakás ajtaja. Ebben a világban szintén a PC irányít mindent.

 

"A technológia a jövőben már láthatatlan lesz és úgy fogja befonni az ember életét, mint a szálak a ruhában" - közölte Jonathan Cluts, a Microsoft csoportjának vezetője. A lakásban az üvegasztal önálló életre kel, ha ráteszünk egy mobiltelefont. A kapott híreket egyetlen virtuális billentyű lenyomásával vagy az ujjlenyomatunkkal nyugtázhatjuk. A közlekedési rendszer előre jelzi a dugókat és megmondja, mikor van a tökéletes időpont az induláshoz. A repülőjegyet már előre lefoglalta nekünk és a kedvenc éttermünkben az asztal automatikusan felismeri, ha mi ülünk le. A mikrohullámú sütő lekérdezi az internetről a leves vagy egy más étel elkészítésének receptjét. A gyermekszobában tökéletes rend uralkodik, köszönhetően a ruhákba épített RFID-chipeknek. A rendszer a rendrakás után automatikusan bónuszperceket ír hozzá a csemeték interneten eltölthető idejéhez.

 

"A legjobb példa a fejlődésre a mobiltelefonok átalakulása. Amennyiben belegondolunk, hogy ma már mi mindenre használhatjuk ezeket a készülékeket, rádöbbenünk arra, hogy mindez tíz éve még gyakorlatilag elképzelhetetlen lett volna" - hangsúlyozta Hannu Nieminen, a Nokia Design innovációs részlegének vezetője. "Öt év múlva nem fogunk ráismerni a mobiltelefonokra, a második énünkké válnak, a személyes életmenedzserünkké. Még jobban személyre szabhatóak lesznek és bármikor új funkciókkal bővíthetjük majd ki őket. Egyre fontosabbak lesznek az életünkben. A legújabb vizsgálatok bebizonyították, hogy az emberek integrált megoldásokat akarnak, nem akarnak több készüléket magukkal cipelni" - tette hozzá a szakember.

 

"Meg kell adni az embereknek azt a lehetőséget, hogy megszokják az új technikákat és azok használatát. Mindennek egyszerűsödnie kell" - hangsúlyozta Jörg Hartmann, a Fujitsu-Siemens Computer Deutschland vásárlói üzletágának vezetője, aki szerint azonban nem minden, ami technológiailag kivitelezhető, ültethető át kulturálisan is.

Link to comment
Share on other sites

pl jön 1 jókis vírus.. elmész otthonról.. egy PDA s hacker pedig besétál a házadba.. még kívülről beindít 1 kávét.. besétál összepakol.. addigra kész a kávé.. kijön.. ajtót visszacsukja.. még beindítja a kerti locsolót és elsétál a zsákmánnyal..:D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...