Jump to content
PirateClub.hu

Miért eltérő hosszúak az ujjaink?


Millye
 Share

Recommended Posts

"Mi lehet az oka annak, hogy az emberi kézen nem egyforma hosszúak az ujjak?"

 

Kezeink a tárgyak megragadásában válnak igazán hasznunkra – így a fára vagy létrára mászásban, apró tárgyak összegyűjtésében, vagy például egy labda eldobásában elengedhetetlenek. Ha az ujjaink ugyanolyan hosszúak lennének, kezünk nem bizonyulna olyan rugalmas segédeszköznek. Így viszont például a gömbölyű tárgyak, mondjuk egy narancs kézben tartásakor az ujjak valósággal a narancs köré fonódnak, garantálva a biztos fogást. Az ősember elvékonyodó ujjai és erős hüvelykujja lehetővé tette, hogy különleges formájú kövek segítségével megmunkálja az anyagot.

 

De a tárgyak pontos fogásán kívül az eltérő ujjhossznak a kiegyensúlyozott mászásban és a támaszkodásban is szerepe van. A kéz szinte minden funkciójában fontos a hüvelykujj, mely rövidségén kívül a tenyérrel való szembefordíthatóságával tűnik ki az ujjaink közül. A mutatóujjunkkal együtt főleg a kisebb tárgyak szedegetésekor látjuk nagy hasznát, míg markoláskor a tenyérben lévő tárgyat mintegy satuszerűen beszorítja. Az emberi hüvelykujj a többi főemlősével összevetve nagyobb és erősebb is. Egy csimpánz bármit felvesz a földről, de az üvegre rászorult fedelet már nem képes lecsavarni. Feltételezhetően a hüvelykujj az elő- és ősember eszközhasználatával párhuzamosan fejlődött.

 

Mindenki számára megfigyelhető, hogy az ujjak hossza az emberek között is nagy eltérést mutatnak. Általában a férfiak gyűrűs ujja a mutatóujjuknál hosszabb, míg a nőknél ilyen eltérés nincs vagy fordítva van. A különbséget a tudósok a hormonhatásokra – az ösztrogén és a tesztoszteron arányára – vezetik vissza. Egy vizsgálat szerint azok a férfiak, akiknek a mutatóujjuk jóval rövidebb, mint a gyűrűsujjuk, agresszívebb viselkedésre hajlamosak.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...