Jump to content
PirateClub.hu

A zsiráfok mindennapi kihívásai


Millye
 Share

Recommended Posts

Már kinézetre is elképesztő, amit a természetes szelekció művelt a zsiráffal. A szerkezet egyrészről tökéletes, az állat nagyszerűen ki tudja használni annak előnyét, hogy eléri a szavannák fáinak lombkoronaszintjét, másrészt óriási kihívások elé állítja a békés kérődzőt.

 

Ahhoz, hogy le tudja küzdeni a gravitációt, hatalmas szívre és vérnyomásra van szüksége az agy oxigénnel való ellátására. A szíve akár 10 kg súlyú is lehet, amely a normális vérnyomás dupláját képes produkálni. A zsiráf egy perc alatt közel 61 liter vért pumpál át a szívén.

 

De mi történik akkor, mikor a zsiráfnak innia kell? Hiszen ekkor a feje lesz a legalacsonyabban, kitéve annak a veszélynek, hogy minden vér oda tódul. Azonban ezt a nyak felső részén található komplex vérnyomás szabályozó rendszer (rete mirabile – „csodarece”) megakadályozza. Így az ivás nem a hirtelen felszökő vérnyomás miatt kockázatos a zsiráf számára, hanem a kényszerű védtelen testhelyzet, amely lottó főnyereménnyel egyenértékű egy éppen ott tébláboló oroszlán számára…

Szintén kihívást jelent a testének alsó részein, a lábaiban fennálló nyomás, hiszen az összes testnedvének tömege ezekre nehezedik. Ekkora nyomás más állat esetében a vér kiáramlását idézné elő a kapillárisokból. Azonban a zsiráf lábainak szorosan illeszkedő, vastag bőre magas extravaszkuláris nyomást tart fenn, ami ezt megakadályozza – hasonlóan a pilóták G-ruhájához.

Link to comment
Share on other sites

És azt tudjátok e hogy ,ugyanannyi nyakcsigolyája van mint az embernek csak egy kicsit hosszabbak a csigolyák.

Azt a viccet gondolom mindenki ismeri hogy az egérke és a zsiráf beszélget:

De szép hosszu nyakad van!-mondja az egérke.

Nem is tudod milyen jo érzés mikor iszom és a friss hideg víz végigfolyik a nyakamon!-feleli a zsiráf.

Mire az egérke : Te zsiráf ,hánytál már??

Link to comment
Share on other sites

A zsiráf rendkívül hosszú nyakában csak hét nyakcsigolyát találunk, hasonlóan az emlősállatok többségéhez. Emiatt a zsiráf csak kis mértékben tudja nyakát görbíteni. Bár a hosszú nyak és lábak a táplálkozáskor nagy segítségére vannak, iváskor azonban problémát jelentenek. A legtöbb zsiráf ilyenkor azt a módszert követi, hogy mellső lábait szétterpeszti, nyakát pedig a víz fölé hajtja. Ebben a testhelyzetben a zsiráf nagyon sebezhető, mert nem tud rúgni, vagy gyorsan elszaladni, ha pedig megcsúszik, szinte biztosan nyakát szegi. A zsiráfbikák hosszú nyakukat védekezésre is használják, a nyak erőteljes lendítésével ugyanis nagyokat tudnak ütni. Így verekszenek meg egymással a zsiráfbikák is. Emellett veszedelmes rúgásokkal is védik magukat.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Miért nem szédülnek el a zsiráfok?

 

A zsiráfok egy-két másodperc alatt képesek fölemelni a fejüket a talajszintről 4-5 méter magasba, és sosem fut ki a vér a fejükből. Az ember egész biztos elájulna egy hasonló produkciótól.

 

A Wyomingi Egyetem fiziológusa, Graham Mitchell, munkatársaival a Journal of Experimental Biology következő számában teszi közzé ezzel kapcsolatos vizsgálatait, amelynek lényege: az erőteljesen dolgozó szív és a magas vérnyomás óvja meg a zsiráfot az ájulásrohamoktól.

 

A zsiráf feje lehajoláskor megtelik vérrel, és az ott uralkodó vérnyomás a duplájára emelkedik. Amikor az állat fölemeli a fejét, hogy leharapjon egy zamatos levelet a fáról, a vér kiáramlik onnan. Ugyanez történik velünk is. Szédülést érezhetünk például, ha gyorsan visszafordulunk a függőleges irányba, miután egy ideig fejjel lefelé lógtunk és kivörösödött az arcunk. Ha vérnyomásunk túl alacsonyra esik, nem áramlik át elegendő vér az agyunkon, és eszméletünket veszthetjük.

 

Ilyen hosszú nyakkal a zsiráfok sok időt töltenek fejük fel-le mozgatásával, így szükségük van valamilyen módszerre, hogy mindig elegendő vér haladjon át az agyukon, és kivédjék a szédülést vagy a könnyen végzetes következményekkel járó eszméletvesztést.

 

A tudósok valaha azt gondolták, hogy a zsiráf nyakában futó erek szívják a vért a szívből az agyba. Mitchellék kutatása azonban arra utal, hogy a nyújtott nyakkal álló zsiráf agyába a vért egy erőteljes pumpa és a nagyon magas vérnyomás - kétszer akkora, mint az embereké - juttatja el.

 

 

13 kilós szív

 

A zsiráfok szíve hatalmas, tömege elérheti a 13 kilogrammot. Amikor a zsiráf fölemeli a fejét, a fejben lévő erek jószerivel az összes oda jutó vért az agyba irányítják, és nem a fej más részeibe, például a pofákba, a nyelvbe vagy a bőrbe.

 

Ezzel egy időben az állat vastag bőre és a nyaki vénában elhelyezkedő különleges izom - a vénáknak általában nincs izomzatuk - többletnyomást adnak a vénának, amely a fejből a szívbe visszaszállítja a vért. Összességében ez így egy sokkal fejlettebb ájulásgátló mechanizmus, mint az emberé.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...