Jump to content
PirateClub.hu

Varázslatos természet, avagy furcsaságok az állatvilágból


Millye
 Share

Recommended Posts

A kutya az ember leghűségesebb társa. A macska pedig olyan édesen dorombol. Egyszerűen lehet őket szeretni, akárcsak a többi ház kedvencet. Bár, azért akadnak közöttük furcsa szerzetek.

 

Hát igen, ezek az állatok is sok mindenre képesek. Órákat képesek várni a finom falatra, s akár még fél lábon is elmennek a világ végére, hogy megleljék a földi paradicsomot, a számukra tökéletes életet, biztonságot jelentő világot.

Apropó fél láb. Ez is elég nagy probléma, hát, még a két fej. Igen, igen, ilyen is van. Méghozzá nem is akárkit tisztelhetünk ebben a szerepben. Egy afféle csúszó-mászó jószágról van szó. Szóval, egy kígyóról. Nemrég Spanyolországban rábukkantak egy, egy testbe szorult, de két fejjel rendelkező hüllőre. Az állat körülbelül 20 centiméter hosszú, s mielőtt még azt gondolnád, hogy a két fejével súlyos sebeket tud ejteni, ki kell, hogy ábrándítsalak. Ez a szegény pára teljesen ártalmatlan, amúgy meg az erdei sikló rokonságába tartozik.

Már a táplálkozás sem egyszerű dolog számára. A zsákmány megszerzése is kérdéses, hiszen a két fej, két teljesen különböző irányba indul el. S ha végre sikerült dűlőre jutni, akkor már csak az osztozkodással vannak némi problémák. Az egyik a másik szájából szedi ki a finomabbnál finomabb falatokat, pedig az étel egy helyre kerül. Egyszóval, az életük eléggé rövidre szabott a vadonban.

 

A kétfejű kígyó nem más, mint egy sziámi ikerpár. Az ő esetükben a nyakrésznél történt az összenövés. Egyébként nem ők az első ilyen állatok. Egy hasonló párost kikelésük után helyeztek el egy egyetemi állatkertben jó pár évvel ezelőtt. Ők 17 évig életek, tökéletes harmóniában. Thelma és Louise hosszú életük során 15 porontynak adtak életet.

 

Láthatod, nem is olyan egyszerű a kígyók élete. S ha így jól belegondolok, a polipoké sem. S hogy miért pont ezt a vízi állatot említettem? Egyszerűen csak azért, mert nemrégiben egy gigászi méretű példányra bukkantak Új- Zéland partjainál. Szegény állat nem élte túl a kiemelésével járó hercehurcákat, és teste sem maradt meg egészben. A becslések szerint, az állat teljes hossza 4 méter lehetett, súlya pedig elérhette a 75 kilogrammot.

A 920 méter mélységből kifogott állattal sokáig nem is foglalkoztak a kutatók. Úgy gondolták, hogy ez az óriás polipok egyik kisebb példánya. Az óriás polipok egyébként a Föld legnagyobb gerinctelen állatai, amelyek akár 18 méter hosszúságúra is megnőhetnek, tömegük pedig akár a 900 kilogrammot is elérheti. Így a tudósok rendkívül meglepődtek, amikor kiderült, hogy egy igen ritka faj példányát fogták ki, ráadásul a Csendes-óceánból.

Befejezésül pedig hadd mondjak el még egy érdekes dolgot ezekről a furcsa lényekről.

A polip nem túlságosan szép állat, ezt lássuk be. De hogy okos, az biztos. Tudását pedig nem is akárhol, hanem a csápjában hordja. Éppen ezért, rengeteg mindent meg tud csinálni. Akár még a cipőjét is be tudná kötni, feltéve, ha hordana ilyet.

A polip úgy mozgatja a végtagjait, hogy az agyból egy "mozogj" parancsot küld a végtagok fel. Ekkor már tudja, hogy milyen messzire kell nyúlnia, és a központi irányítás megszűntével a csápok saját maguk mozognak a kiterjedésüket kihasználva.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...