Jump to content
PirateClub.hu

Dorombolás....


Millye
 Share

Recommended Posts

Az emberek kacagnak, a kutyák a farkukat csóválják, a macskák pedig dorombolnak, amikor elégedettek a világgal. Ám kiderült, nemcsak örömükben dorombolnak: ezt a furcsa hangot hallatják akkor is, ha megijednek vagy megsérülnek.

A nőstény macska dorombol szüléskor, és később is dorombolva beszélget kicsinyeivel. Beszélgethetnének nyávogva is, ám a kicsi nem tud egyszerre nyávogni és szopni is, míg dorombolni és szopni annál inkább. A vakon születő kiscica valószínűleg dorombolva meséli el anyjának, hogy érzi magát új környezetében. „Mama, itt vagyok! Jó melletted lenni!”– dorombolja, az anyaállat pedig megnyugtatóan visszadorombol: „Örülök neked. Egyél csak, kicsim!”

 

Hogyan keletkezik a doromboló hang? Pontosan a kutatók sem tudják, csak sejtéseik vannak. A hang valószínűleg az állat gégéjében jön létre a hangszalagok megfeszítésével és elernyesztésével. Az agy a hangszalagokhoz futó idegekkel üzenetet küld, amelynek hatására a szalagok másodpercenként húszszor-harmincszor is megfeszülnek, majd elernyednek. Mivel az agy ezeket az üzeneteket a be- és kilégzés során is folyamatosan küldi, a doromboló hangot folyamatosnak érzékeljük.

 

A kiscicák születésüktől fogva tudnak dorombolni. Valószínűleg azért alakult ki ez a képességük, mert jelentősen elősegíti az életben maradásukat. A dorombolás ugyanis jótékony hatással van a csontfejlődésre. Végeztek olyan kísérleteket, melyekben azt vizsgálták, milyen hatással van a dorombolás a törött emberi csontok gyógyulására. Kiderült, hogy azoknak a betegeknek a csontjai gyorsabban gyógyultak, akiknek macska dorombolt az ágyukban, amíg lábadoztak. A macskák éjszakai vadászataik során karcolásokat, horzsolásokat, sebeket, sőt néha töréseket is szereznek. A dorombolással valószínűleg képesek sérüléseiket begyógyítani.

 

Nem csak a házimacskák dorombolnak. E furcsa hangra többek között képes a vadmacska, a puma és a gepárd is. Más nagymacskák, például az oroszlán, a leopárd vagy a jaguár viszont a finom rezegtetés helyett inkább kieresztik a hangjukat, és nagyokat bömbölnek.

Link to comment
Share on other sites

A macsekok simogatásra megnyugszanak pontosabban nem csak a macskák hanem a legtöbb.Ilyenkor mintha lemennének alfába.Persze a simogatás nem segít ha egy csorgó nyálú medvével állsz szembe.

Az meleg hogy a dorombolástol gyorsabban gyogyulnak a sebek. :blink:

Link to comment
Share on other sites

Igen, már én is olvastam, hogy orvosok megállapították (persze nem magyarok :D ), hogy a macska dorombolása pont olyan frekvencián "működik", mint ahogy az a kütyü amivel a csontok gyors regenerálódását segítik elő. Tehát a csonttörés gyorsabban gyógyul. Háát talán van benne valami.

Link to comment
Share on other sites

hm ez tetszik..^^ nagyon köszi az infoért nagyon érdekes. =)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...