Jump to content
PirateClub.hu

Közzétették a Nap első 3D-s felvételeit


blox
 Share

Recommended Posts

Elkészítette első háromdimenziós felvételeit a Napról a NASA két szondából álló Nap-Föld Kapcsolatok Obszervatóriuma (STEREO). Az új ismeretek nagyban segítik a napfizika megértését, ezáltal pedig az űridőjárás előrejelzést is.

 

Michael Kaiser, a projekt egyik tudósa a STEREO eredményeit egy gyógyászati példával igyekezett hangsúlyozni, amikor a hagyományos röntgenfelvételek és a 3D-s CAT letapogatás közötti különbséghez hasonlította. A küldetés 2006. október 25-én indult útjára, majd 2007. január 21-én egy manőversorozatot követően vette fel tudományos pályáját. A két szonda a Nap körül kering, az egyik egy kicsit a Föld előtt, a másik a Föld mögött helyezkedik el, és mint egy szempár figyelik és térképezik fel három dimenzióban a Napot. Az adatokat a NASA pasadenai Sugárhajtómű Laboratóriumában gyúrják össze 3D-s képekké.

 

Az űridőjárást elsősorban a Nap atmoszférája, koronája határozza meg. A heves naptevékenység képes elnémítani a műholdakat, a rádiókommunikációt és károkat okozhat a földi energiahálózatokban is. A korona leheletfinom füstfelhőkre emlékeztet, melyek kifelé áramlanak a Nap kusza mágneses mezői mentén. "A Nap légkörében semmi nem segített a távolságok megbecsülésében. Eddig minden laposnak tűnt, a sztereo perspektíva éppen ezért jelent nagy előrelépést" - magyarázta Russel Howard, a szondák műszereinek főfelügyelője. "A STEREO 3D-s képeivel sokkal pontosabban meg tudjuk különböztetni, hogy mozog az anyag és az energia a Nap légkörében, mint az eddig rendelkezésünkre álló kétdimenziós felvételek alapján."

 

0423ste1.jpg

A küldetés a fentiek ismeretében előrelépést jelent az űridőjárás előrejelzésben is, különösen a számunkra is veszélyes korona-anyagkidobódásoknál (CME). Ezek az elektromos töltésű gáz-, más néven plazmakitörések a legpusztítóbb fajtái a napkitöréseknek. Egy CME több milliárd tonna plazmát tartalmazhat, és óránként másfélmillió kilométer órás sebességgel távozik a Napból.

 

Egy-egy ilyen felhőt mágneses mezők tarkítanak, melyek, ha a Föld felé haladnak, becsapódnak bolygónk mágneses mezejébe, energiát és részecskéket zúdítva rá, ami mágneses és sugárzási viharokat eredményez. Előbbiek képesek túltöltődést előidézni az elektromos hálózatokban, utóbbiak pedig tönkretehetik a műholdakat.

 

Az űridőjárás előrejelzése a károk minimalizálását szolgálná, azonban ehhez egész pontos adatokra lenne szükség. Az előrejelző központoknak ismerniük kell a koronai tömeg kilökődés felhőfrontjának elhelyezkedését, amire tökéletesen alkalmasak lesznek a STEREO adatai. Az ismeretek birtokában akár néhány órán belüli pontossággal meghatározhatóvá válik a felhő érkezése, illetve az adatokból az is kikövetkeztethető lesz, hogy milyen súlyos viharokra kell felkészülniük az űreszközök üzemeltetőinek.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...