Jump to content
PirateClub.hu

Miért szokjuk meg a szagokat egy idő után?


Millye
 Share

Recommended Posts

„Miért van az, hogy a környezetünkben lévő illatokat, szagokat egy-két perc után már nem érezzük olyan intenzíven, mint eleinte?”

 

Ezt a jelenséget adaptációnak illetve deszenzitizációnak nevezik (magyarul nagyjából érzéketlenedés). Nem csak a szaglás területén figyelhető meg adaptáció, hanem ez az össze érzékszervünkre jellemző. A folyamatosan jelen lévő képi, hang- és taktilis (érintési) ingereket idővel megszokjuk, és csak akkor tudatosulnak újra, ha direkt rákoncentrálunk valamelyikre.

 

Így például nem tudatosul folyamatosan bennünk a bőrünkön lévő ruha érintése, környezetünk állandó zajai, a minket körülvevő tér minden egyes látható részlete, azonban ha szándékosan figyelünk ezekre a benyomásokra, megélhetővé válnak.

 

Az adaptáció igen bölcs húzás a természettől, hiszen az állandó, változatlan ingereket tudatunk hátterébe száműzi, hogy az előtérben a gyors reagálást igénylő dolgok legyenek. Ilyen az, amikor valamelyik érzékszervi ingerben változás áll be. Ennek egyik hétköznapi példája az ébresztőóra. A korábbi csöndhöz (vagy akár diszkrét alapzajhoz) képest éles váltás olyan mértékben tudatosul, hogy fel is ébredünk tőle.

 

Az ingerek változása az, ami általában gyors reakciót követel tőlünk. Az életben maradásunkhoz szükséges, hogy észleljük a veszélyforrásokat (látás, hallás, tapintás, szaglás, sőt, akár ízlelés útján), a táplálékot és egyebeket.

 

A szaglás esetében is igaz ugyanez. Élettanilag az történik, hogy a szaglóideg és a magasabb agyi központok közötti elektromos kapcsolat intenzitása egyre kisebbé válik. Amerikai kutatók egereken felismertek egy gént, amely ezt a lecsengést irányítja. Megfigyelték, hogy azok az egerek, amelyeknél a CNGA4 nevű gént „kikapcsolják”, folyamatosan nagy intenzitással érzékelik a környezetükben lévő szagokat.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...