Jump to content
PirateClub.hu

Hány lába van a fókának?


Millye
 Share

Recommended Posts

A fókák – mint valamennyi emlősállat – a négylábúak (Tetrapoda) csoportjába tartoznak. Természetesen ez még nem jelentené feltétlenül, hogy valóban négy lábuk van. Közismert, hogy a vízi emlősök közül a ceteknek teljesen elcsökevényesedtek a hátsó végtagjaik. Az úszólábúak vagy fókaalakúak (Pinnipedia) rendjébe tartozó fókáknál azonban – a látszat ellenére – nem ez a helyzet.

 

Igaz ugyan, hogy végtagjaik erős, evezőszerű úszókká vagy úszólábakká módosultak, de belső anatómiai felépítésük szinte alig tér el „normális” négylábú rokonaikétól. Minden lábukon ugyanúgy öt ujjuk van, mint nekünk embereknek. A csontjaik arányai természetesen mások, az úszás szolgálatában módosultak.

A hátulsó végtag első és ötödik ujja megnyúlt és akkora, vagy még hosszabb, mint a többiek. Ezáltal a hátulsó láb széles úszóvá alakult át. A kézfejen viszont a hüvelyk hosszabbodott meg jelentős mértékben. A legtöbb esetben ez vált a leghosszabb ujjá, a többi pedig egészen a kisujjig – amelyik a legkurtább – fokozatosan rövidül. Az ujjak közt úszóhártya feszül, amely az ujjak hosszúságát jóval felülmúlhatja. A karmok ellenben, noha a valódi fókaféléken még jól fejlettek, a többi fókafélénél hajlamosak az elcsökevényesedésre. Külön érdekesség – noha az összehajló hátsó úszók rendszerint eltakarják –, hogy a fókáknak még rövid farkuk is van.

 

A fókák igazán a vízben érzik otthon magukat, és végtagjaik is ehhez az életmódhoz alkalmazkodtak. Szárazföldön meglehetősen esetlenül mozognak, és érdekes módon két nagy csoportjuk – a valódi fókafélék és a fülesfókafélék – nem egyformán használja a hátsó végtagjait. A valódi fókafélék (például a borjúfókák) hátra kinyújtják uszonyaikat, így az alig segíti előrehaladásukat. A fülesfókák (például az oroszlánfókák) viszont nemcsak mellső úszólábaikra támaszkodva haladnak, hanem hátsó úszóikat maguk alá görbítve tolják magukat a parti fövenyen.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...