Jump to content
PirateClub.hu

Szupergyors adatátviteli chipet fejlesztett ki az IBM


blox
 Share

Recommended Posts

Az intraneteken és az interneten továbbított adatmennyiség folyamatosan növekszik, ezzel párhuzamosan egyre inkább nő az igény a gyors adatátvitelt lehetővé tevő technológiák iránt is.

 

Az IBM kutatóinak sikerült egy olyan optikai adatátviteli chipsetet kifejleszteniük, amelynek a segítségével akár a másodpercenkénti 160 gigabites adatátviteli sebesség is elérhető. A chipset prototípusát a szakemberek a kaliforniai Anaheimben megrendezett Optical Fiber kiállításon mutatták be. Az új technológia a jelenlegi optikai hálózatoknál nyolcszor gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé és amennyiben elterjed, gyökeresen megváltoztathatja az adattovábbításról eddig bennünk élő képet.

 

A bemutatott prototípus képes arra, hogy egyetlen nagy felbontású film letöltési idejét az eddigi leggyorsabbnak számító 30 percről akár egyetlen másodpercre csökkentse. Bernard Meyerson, az IBM vezető technikusa szerint a termék áttörés a számítástechnikában. Az új chipseteket a következő 18-30 hónapban először számítógépközpontokban és szuperszámítógépekben alkalmazhatják majd, később pedig fokozatosan elterjedhetnek világszerte.

 

0327i2.jpg

"A filmek, TV-műsorok, zenei anyagok és fotók növekvő mennyisége által okozott információs robbanás egyre nagyobb adatátviteli sávszélességet és sebességet igényel" - mondta T. C. Chen, az IBM kutatója. Az új chipsetet egy T. J. Watson által vezetett csoport fejlesztette ki a vállalat Yorktown Heights-nál található központjában. A programot támogatta a DARPA amerikai védelmi kutatási ügynökség is.

 

Az IBM egy olyan megoldást kínál, aminek a segítségével az alkatrészeket egyetlen, 3,25 x 5,25 mm méretű miniatűr csomagban gyárthatják le, ráadásul a darabonkénti ár nagyon alacsonyan tartható, a darabszám viszont nagyon magas lehet. A technológia akár nyomtatott áramköröket tartalmazó lapkákra is felkerülhet majd, így még gyorsabbá válhat a kommunikáció két elektronikus rendszer, például egy PC és egy Set-Top-Box között.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...