Jump to content
PirateClub.hu

Gazdag nő fiút, szegény nő lányt szül - állítják tudósok


gery11111
 Share

Recommended Posts

Holland tudósok érdekes összefüggést fedeztek fel a nők anyagi helyzete és születendő gyermekei várható neme között: gazdagabb nők nagyobb eséllyel adnak életet fiú gyermeknek, mint a szegények.

 

A felfedezés tovább erősíti azt a nézetet, miszerint a születendő gyermek neme nem csak a véletlenen, de az életkörülményeken és a környezeten is múlik.

 

Az evolúciós elmélet szerint, ha az életkörülmények kedvezőek, vagyis születendő gyermekek nagy valószínűséggel egészségesek lesznek, a legnagyobb eséllyel akkor tudja továbbörökíteni génjeit a szülő, ha fiúnak ad életet, hiszen egy férfi potenciálisan több száz gyermek nemzésére is képes, vagyis a család vérvonalát nagy eséllyel továbbörökíti.

 

Ugyanakkor ha az anya nem egészséges, rosszul táplált, fiút szülni nem túl jó "befektetés", hiszen egy gyenge fiú nem képes legyőzni riválisait, így kis eséllyel fog gyereket nemzeni, de még túlélni is.

 

Ilyen értelemben, az evolúciós elmélet szerint jobban megéri lányt szülni, akinek nem kell versenyre kelnie, úgy mint a férfiaknak, akik gyereket szeretnének nemzeni.

 

Az elméletet alátámasztandó, holland tudósok több mint 95 ezer ruandai nőt vizsgáltak meg 2002-ben, és megnézték, hogy milyen arányban adtak életet fiúnak, illetve lánynak, és hogy férjezettek-e, ami az afrikai országban a nők anyagi helyzetének, és egészségi állapotának meglehetősen pontos indikátora.

 

Ruandában, csakúgy mint számos másik afrikai országban a férfiak több feleséget is tarthatnak, akik között egyfajta rangsor alakul ki, ami életkörülményeiket befolyásolja.

 

A felmérés eredményei szerint azok a nők, akik a feleségek versenyében háttérbe szorultak, és így többek között kevesebb élelmiszert kaptak, tipikusan több lánynak adtak életet, mint fiúnak. A monogám kapcsolatban élő nők körében 100 fiúra jutott 99 lány, míg a sanyarúbb sorsú nők esetén 100 fiúra 106 lány esett.

 

A kutatók azonban azt is hozzátették az eredményekhez, hogy az anyagi körülmények és a gyermekek neme közötti összefüggés jóval erősebb az olyan országokban, mint Ruanda, ahol a lakosság 75 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, és a várható élettartam kevesebb mint 50 év.

 

Forrás: penzcentrum.hu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...