Jump to content
PirateClub.hu

Bordái segítségével repült az ősi "sárkánygyík"


Millye
 Share

Recommended Posts

Egy ősi, repülő gyík új fosszilis leletek szerint úgy repült, hogy megnyúlt bordái mentén szárnyszerű hártyát feszített ki.

A Hszianglung csaoi névre keresztelt sikló gyík a korai Kréta korszakban élt, mintegy 150 millió évvel ezelőtt. A most talált leletek egy körülbelül 15 centiméteres gyíkhoz tartoztak, fejletlen jellegzetességei azt sugallják, hogy az állat fiatalon pusztult el. Az állat 9,5 centis farokkal is rendelkezik. Ám legfurcsább jellegzetessége mégis nyolc megnyúlt bordája, melyek körülbelül 4 centi hosszúak.

 

Hszing Hszü kutató és csapata fedezte fel a fosszíliát Kína északkeleti részén, Liaoning provinciában. Ezen régióban számtalan tollas dinoszaurusz és korai madármaradványok kerültek elő az utóbbi években. A Hszianglung sikló membránja, az úgynevezett patagium, a nyolc megnyúlt, oldalborda mellett feszült. Amikor teljesen kifeszítette, a gyík membránja a 11 centis átmérőt is elérte.

 

A gyík hajlott karmokkal rendelkezett, melyek segítették, hogy a fák tetején tartózkodjon, ahonnan könnyen elrugaszkodhatott. Amint a levegőben volt az apró gyík talán messzebb siklott, mint a modern repülő gyíkok, talán egy fél futballpályányi területet is bejárhatott így. A Hszianglung "szárnyai" számos hasonlóságon osztoznak a modern, gyorsrepülő madarak szárnyaival, ami azt sugallja, hogy sokkal fürgébb lehetett a levegőben, mint más sikló gyíkok, ám annyira mozgékony nem volt, mint egy héja. (Fotó: Hszing Hszü)

 

A legtöbb sikló állat - mint a "repülő" békák és mókusok - lábujjaik, vagy testük és lábuk között kifeszített membránnal maradnak a levegőben. A megnyúlt bordák mentén húzódó siklómembrán a kutatók szerint egyetlen, a kései Triász korban élt, ősi, gyíkszerű állatra volt jellemző, emellett néhány élő sárkánygyíknál is megfigyelhető Délkelet-Ázsiában.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...