Jump to content
PirateClub.hu

E-mail a földönkívülieknek


Thomas
 Share

Recommended Posts

E-mail a földönkívülieknek

A Yahoo által támogatott Mails to Space program lehetővé teszi, hogy bárki szerte a világon fotókkal kiegészített személyes elektronikus üzenetet küldjön a földönkívülieknek.

 

Az univerzumban galaxisok millióiban csillagok milliárdjai vannak. Ezt figyelembe véve a nagy számok törvénye alapján szinte biztosan van olyan csillagrendszer, amelynek bolygóin értelmes élet van. Az emberiség egyik legrégibb vágya, vagyis a kapcsolatfelvétel és a találkozás földön kívüli intelligenciákkal lehet, hogy hamarosan megvalósul, ugyanis ezúttal elektronikus levél útján bárki felveheti a kapcsolatot E. T. rokonaival.

 

A Yahoo néhány napja kezdte el gyűjteni az e-maileket és a tervek szerint szeptember 12-én a világ egyik legnagyobb parabolaantennájának segítségével - amely a Német Légi- és Űrhajózási Központban található -, elküldik a csokorba fogott üzeneteket a világűrbe. "A célpontunk a 61 Cygni B naprendszer a Hattyú csillagképben. A jelet 150 millió wattos teljesítménnyel fogják elküldeni a 10 500 MHz-es frekvencián, mert így egyrészt fotókat is lehet problémamentesen továbbítani, másrészt így biztosítva van, hogy az üzenetcsokor biztosan célba ér és a jel erősségét nem csökkenti le a Föld légköre" - nyilatkozta Karl Meizer, a Marburgi Egyetem professzora.

 

"Az érdeklődés világszerte óriási. A projektet vasárnap hirdettük meg és azóta több ezer e-mailt és fotót kaptunk" - számolt be a részletekről Patricia Rohde, a Yahoo Németország szóvivője, aki elismerte, hogy kétséges az akció sikere. A probléma csupán annyi, hogy a 61 Cygni B csillagrendszer a Földtől 11,4 fényév távolságra van és a jel útja előreláthatólag tizenegy évig és öt hónapig fog tartani. Mindez azt jelenti, hogy ha netán azonnal válaszolnának, azt a feladók csak közel 23 év múlva kapnák meg.

 

Nem ez az első hasonló jellegű kapcsolatfelvételi próbálkozás a földönkívüliekkel. A MindComet amerikai cég korábban lehetővé tette, hogy a BloginSpace szolgáltatás keretében bárki az űrbe is elküldhesse naplóját. 1974 novemberében pedig a Puerto Ricóban található arecibo-i rádióteleszkóppal (amely a világ legnagyobb ilyen berendezése) küldtek a tudósok rádióüzenetet a világűrbe. "Bár nem tudjuk, sikerrel járunk-e, mindenesetre mókás elképzelni, hogy egy E. T. kézhez kaphatja az e-mailünket." - mondta a Golem német hírportálnak Vinton Gray Cerf matematikus, akit sokan az "internet atyjának" is tartanak, és a SETI-program ellentétének nevezte az új projektet. Cerf és társai jelenleg egyébként egy úgynevezett Interplanetáris Hálózat (IPN) megvalósításán dolgoznak, amely a jövőben a bolygóközi kommunikáció egyik szabványává válhat.

 

forrás: sg.hu

 

Comment: na ki küldd elsőnek e-mailt E.T.-nek?? biggrin.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...