Jump to content
PirateClub.hu

A férfiak sajt-, a nők hagymaszagúak


angelscrime
 Share

Recommended Posts

A Firmenich nevű svájci cég kutatóinak legújabb eredményeiről számol be a Daily Telegraph: a genfi laboratóriumban átfogó, tudományos hónaljszagvizsgálat zajlott.

 

A főként az élelmiszer- és a kozmetikai ipar számára dolgozó kutatók 24 férfitől és 25 nőtől vettek izzadságmintákat, miután azok vagy a szaunában töltöttek el negyed órát, vagy egy szobabicikli tekerésével. A minták elemzésekor a nőknél nagy mennyiségben találtak egy olyan kénalapú (alapállapotban szagtalan) összetevőt, amit a hónaljban tenyésző baktériumok a tiol nevű vegyületté alakítanak. A tiol egyik jellemzője az átható, hagymára emlékeztető illat. A férfiaknál az izzadságképződés kicsit másként működik, a tőlük származó mintákban egy zsírsav nagy koncentrációja volt feltűnő, amit ugyanezek a baktériumok egy másik anyaggá alakítanak át, amire viszont a sajtszag jellemző.

 

A tesztercsapat tagjainak véleménye egyébként az volt, hogy a nőktől származó minták illata a kellemetlenebb (ők persze nem tudtak arról, hogy milyen mintákat szagolgatnak, és miért).

 

A kísérletet vezető Christian Starkenmann szerint az eredményeik hasznosak lehetnek a kozmetikai ipar számára, speciálisan nők, illetve férfiak számára fejlesztett dezodorok összetételének kikísérletezésekor. Más tudósok már szkeptikusabbak a kutatással kapcsolatban, ők azzal érvelnek, hogy az izzadság összetétele nagyban függ a genetikai adottságoktól és étkezési szokásoktól, ezért ha megismételnék a kísérletet új alanyokkal, új helyen, valószínűleg teljesen más adatokat kapnának.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...