Jump to content
PirateClub.hu

Száznál is több magyar műszer járt már a világűrben!


roggenbrot
 Share

Recommended Posts

Száznál több magyar műszer járt eddig a világűrben - hangsúlyozta Both Előd fizikus, csillagász, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója az ENSZ október 4-10. között zajló Űrkutatási Világhete alkalmából.

 

Az ENSZ 1999-ben döntött az Úrkutatási Világhét megrendezéséről, amellyel a nemzetközi szervezet két évfordulóra kíván emlékeztetni. Egyrészt 1957-ben állították Föld körüli pályára bolygónk első mesterséges holdját, a Szputnyik 1-et. Ezzel az eseménnyel vette kezdetét az űrkorszak, tíz évvel később, 1967-ben írták alá a világűr békés célú hasznosításának alapelveit rögzítő nemzetközi szerződést. Az űrkutatási világhét célja, felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét az űrtudományok mindennapi hasznára.

 

Both Előd rámutatott: az űrkutatás gyakorlati jelentőségét a fejlesztéseknek a mindennapi használatba történő átültetése adja. Ezek közül a műholdas telekommunikáció alkalmazása a legszélesebb a magánszférában. Igen jelentős az űrkutatási eredmények mezőgazdasági felhasználása is, amikor a műholdak segítségével történik a termésbecslés, vagy a parcellák ellenőrzése. A műholdak nagyfelbontású felvételei felhasználhatók a katasztrófavédelemben is az erdőtüzek, folyami szennyeződések, árvizek és belvizek pontos kiterjedésének meghatározására.

 

A hazai űrkutatás történetét felidézve elmondta, hogy a kezdeti lépést 1946-ban történt, amikor a Bay Zoltán

vezetésével alakult hazai kutatócsoport sikeresen vette a Hold felszínéről a radarjelet. Magyarország az ENSZ Világűrbizottság (COPUOS) egyik alapító tagja volt 1959-ben. Az első magyar fejlesztésű műszer, a mikrometeorit-csapda 1970-ben jutott el a világűrbe. Tíz évvel később, 1980. május 26-án szállt fel az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan, aki hat magyar műszerrel végzett kutatásokat a Szaljut-6 űrállomás fedélzetén. 1984-ben indult útjára a Vénusz tanulmányozására felbocsátott Vega-1 és Vega-2 űrszonda: fedélzetükön magyar műszerek is voltak. Eddig több mint 100 magyar műszer járt a világűrben.

 

Both Előd kitért arra is, hogy 1991-ben Magyarország a közép-kelet-európai államok közül elsőként írt alá együttműködési egyezményt az Európai Űrügynökséggel (ESA). 2003 óta Magyarország részese az Európai Együttműködő Államok Programnak (PECS Plan for European Co-operating States). Lezárult az első ötéves időszak, s a 49 projektből 48 sikeresen zajlik. "Ez egy nagyon jó arány. Még jobb arány az, ha az éves díjat, amely 2008-ban 2 millió eurót volt, a pályázatok révén teljes egészében vissza tudtuk hozni. Most végezzük az utolsó simításokat a következő 5 évre szóló PECS-szerződésen".

 

Magyarország részt vesz az ESA Rosetta-programjában: a 2004-ben elindított űrszonda tíz év alatt éri el az 500 millió kilométerre lévő Csurjumov-Geraszimenko üstököst. Magyarország szeretne bekapcsolódni a készülő európai műholdas helymeghatározó és globális navigációs rendszer kifejlesztését célzó Galileo-programba is.

 

"Huszonöt olyan hazai kutatóintézet van, amely már sok éve a partnerünk. Emellett 4-5 olyan cég van, amely rendszeresen együttműködik és pályázóként is megjelenik. További néhány vállalkozás szerepel a címlistánkon, amely ugrásra készen áll az együttműködés reményében" - hangsúlyozta Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója.

forrás: inforadio.hu

 

 

 

Nagyon jónak tartom, hogy a Magyar Űrkutatási Hivatal hatékonyan igyekszik bekapcsolódni az európai űrkutatásba, főleg, hogy ilyen kicsi az országunk! :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...