Jump to content
PirateClub.hu

Kémiai egyenlítő védi az Antarktisz tiszta levegőjét


roggenbrot
 Share

Recommended Posts

Délkelet-Ázsia szennyezett levegőjét és az Antarktiszt körülölelő Déli-óceán kristálytiszta levegőjét elválasztó "kémiai egyenlítőt" fedeztek fel brit éghajlatkutatók Ausztráliától északra.

 

globe2.jpg

 

Az északi félteke levegője nemigen keveredik a bolygó déli felének tisztább levegőjével. Erről az Intertropikus Konvergenciazóna (ITCZ) gondoskodik. Az egyenlítő vidékén húzódó, észak-déli irányban mozgó felhős zóna meteorológiai berlini falként választja el egymástól a két félteke légtömegeit.

 

A York-i Egyetem munkatársai egy újabb határvédelmi rendszer jelenlétét mutatták ki. Ez a délkelet-ázsiai - főként szumátrai és thaiföldi - erdőtüzek miatt szennyezett és az Antarktisz felé tartó légáramlatok útját állja el. Nagyjából 50 kilométer széles, Ausztrália északi partvidékénél terül el. Amikor Jacqueline Hamilton és munkatársai 2006 elején ezen a területen vizsgálódtak légszennyezettség-mérő készülékekkel felszerelt repülővel, felfigyeltek rá, hogy a később kémiai egyenlítőnek elnevezett zóna északi részén négyszer nagyobb a szénmonoxid - a fa égésének egy mellékterméke - koncentrációja a levegőben, mint a zóna déli részén.

 

A Journal of Geophysical Research című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az adatfelvétel időpontjában az ITCZ éppen Ausztrália közepe felett húzódott. Ebből a brit kutatók arra következtettek, hogy egy korábban ismeretlen határon keltek át gépükkel. A rejtett válaszfalat Hamilton szerint a Csendes-óceán nyugati részének sekély vize emeli. A felszíni tengervíz itt rendkívül meleg és hatalmas erejű viharokat táplál. "Ezek a szélviharok úgy működnek, mint egy pumpa; a szennyezett levegőt a felszínről felhajtják a légkör magas régióiba, ahol a szennyezőanyagok hosszabb ideig megmaradnak" - mondta a brit kutató. Délen viszont, Ausztrália felett a ciklonok a tiszta antarktiszi tengeri levegőt szívják magukba. A két időjárási rendszer nem keveredik és egy láthatatlan kémiai határ keletkezik közöttük.

 

A vizsgálatot monszun idején végezték, így aztán meglehet, hogy időszakos jelenségről van szó, de felfedezése mindenképpen megkönnyíti a szennyezőanyagok légköri mozgását és a légszennyezésnek az éghajlatra gyakorolt hatását vizsgáló tudósok munkáját - mondta Jacqueline Hamilton a New Scientist című brit tudományos folyóirat hírportálján megjelent beszámoló szerint.

 

forrás: greenfo.hu

 

 

Szerintem nagyon okos és frappáns megoldás ez az anyatermészettől :).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...