Jump to content
PirateClub.hu

A felhők miatt pusztulnak a kétéltűek


G-P0NT
 Share

Recommended Posts

A felhők miatt pusztulnak a kétéltűek

 

A rendszeresen napozó levelibékák segíthetik megoldani a kétéltűeket világszerte veszélyeztető gombafertőzés rejtélyét.

 

Egyes közép-amerikai békák hosszan sütkéreznek a napon, ami a gombák vesztét okozza. Számos más faj egyedei azonban kerülik a napfényt, nehogy kiszáradjanak.

 

Manchesteri szakemberek egy új képalkotó eljárásnak köszönhetően kiderítették, hogyan védekeznek ezek a Costa Rica-i fajok a nap káros hatásai ellen.

 

Bőrükben egy szokatlan pigment található, ennek segítségével visszaverik a fény infravörös tartományát. A vizsgálatban résztvevő herpetológus szerint amellett, hogy jobban belesimulnak környezetükbe (a levelek is visszaverik a fény ezen tartományát), így hűtik magukat, míg a bőrük felszíne átforrósodik, amit nem képes elviselni az ott élősködő chytrid gomba. Fogságban tartott békáknál kimutatták, hogy ha rövid ideig felmelegítik a bőrüket, megszabadulnak a betegségtől.

 

A felfedezés magyarázatot adhat arra, miért harapódzott el ennyire a közelmúltban a betegség. A békák élőhelyein ugyanis sokat változott az éghajlat, a Costa Rica-i Monteverde esőerdő felett például jóval több a felhő, mint tíz éve. A békáknak ezért kevesebb alkalma nyílik a napozásra, így pedig valószínűleg védtelenebbek a gombával szemben.

 

A csapat most azt térképezi fel, hogy a különleges pigmenttel rendelkező békafajok hogyan verik vissza a fényt, valamint tanulmányozzák azoknak a békáknak a bőrét is, amelyekből hiányzik ez az anyag. A kutatók úgy gondolják, hogy a kétéltűek különböző fényvisszaverő képessége magyarázatot adhat arra, miért küzdik le egyes fajok jobban a gombafertőzést, mint mások.

 

Forrás: inforadio.hu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...