Jump to content
PirateClub.hu

Testek is láthatatlanná válhatnak?


WuuWuu
 Share

Recommended Posts

Testek is láthatatlanná válhatnak?

 

Eddig csak két dimenzióban működött a láthatatlanná tevő technológia, de egy kaliforniai kutató azt állítja, hogy laborjában már három dimenzióban is működik a módszer, sikerült eltérítenie a fényt. A tudományág specialistái egyelőre kételkednek abban, hogy ez lehetséges.

 

Az ezredfordulón kezdtek a fizikusok metaanyagokkal foglalkozni, azaz olyan matériákat létrehozni, amelyek képesek manipulálni az elektromágneses hullámokat, például a fényt. Amíg a természetes anyagokról visszaverődik a fény, ezért láthatóak, addig a metaanyagok eltéríthetik a fényt egy tárgyról, így az elméletileg láthatatlanná válik.

 

A metaanyagokat nanométeres nagyságrendű alkotóelemekből rakják össze úgy, hogy ezek periodikusan ismétlődjenek. A részecskék méretének kisebbnek kell lennie az elektromágneses hullám hullámhosszánál, így az homogénnek érzékeli a metaanyagot, a struktúra bizonyos részecskéi viszont eltéríthetik a hullámot.

 

A tudósok már készítettek fényt eltérítő anyagokat, de ezek mind laposak voltak, csak két dimenzióban működött a módszer. Most a kaliforniai Berkeley egyetem nanotechnológiai laboratóriumában dolgozó Jason Valentine azt állítja, hogy létrehozott egy háromdimenziós metaanyagot, amely képes a fény eltérítésére.

Valentine prizmája ezüst és magnézium-fluorid rétegekből áll, és a fényeltérítés állítólag az infravöröshöz közeli tartományban működik.

 

Optikai csalódás?

 

A németországi Karlsruhe egyetemen kutató Gunnar Dolling ugyanakkor kételkedik Valentine bejelentésében. Dolling korábban létrehozott kétdimenziós negatív indexű anyagot, amely a vörös és az infravörös tartományok határán működik. Szerinte Valentine azzal hibázott, hogy a prizma által más irányba terelt fény mérésére alapozza eredményét, holott ő már korábban kimutatta, hogy ez a módszer nem mutatja ki jól a metaanyagok valódi tulajdonságát.

 

Dolling szerint a hiteles eredményekhez meg kell mérni a fény sebességét az átviteli közegben. Valentine azt mondja, hogy egy jövőbeni publikációjában részletesebben ír a prizma tulajdonságairól.

Link to comment
Share on other sites

:lol:

nem hiszen hogy mint emberi szövetet fognak igy megcsinálni hanem ahogyan olvastam is meta anyagok lesznek a megoldás kulcsai. Tehát mint télleg a láthatatlanná tévő köpeny ahogyan morze irta. De az már a jövö titka. de gondoljatok bele mér is lenne jo nekünk ha láthatatlanná tudnánk válni? közöttünk járkálhatnak a tolvajok gyilkosok terroristák. Ezért nme fogják engedélyezni. Csak hadügyi célra lesz hozzáférhető SŐT lehet már létezik is a megoldás de nem hozzák nyilvánosságra nehogy a terroristák is megtudják és ellopják a technologiát. Nem gondoljátok?

Link to comment
Share on other sites

Egyértelmű hogy sok dolgot nem mutatnak meg a világnak. Be is b>#&na ha minden ország tisztában lenne mondjuk a másik ország hadianyag készleteivel hogy meddig lenne képes háborút viselni a gazdasága összeomlása nélkül mennyi ellátmánya van utánpótlása mennyi a mozgósítható ember. Mennyi tömegpusztító fegyvere van a mi bevethető és azok hol helyezkednek el az országban. Mennyi fegyver van raktáron, mennyi van felujítás alatt. Mit fejleszt és mit talált már fel. Van biológiai fegyvere ami tárgyalási alapot képzehetne?... Neeeem az országok nagyon is tisztában vannak azzal hogy egy fejlett technológia birtoklása nagy adu a kezükben az ellenséggel szemben egy estleges háború esetén. Az atombombát is titokban tesztelték és nem hívták meg rá a fél világot és osztogattak kis atombomba kulcstartókat meg autómatricákat és piknikeztek a bombafelhő árnyékában. Biztos vannak olyan technológiák.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...