Jump to content
PirateClub.hu

Zsugorodik az öregedő szív


Millye
 Share

Recommended Posts

A kor előrehaladásával nem csak az arcunk lesz ráncosabb és a karizmaink gyengébbek, hanem a szívünk is zsugorodik és merevszik, ami rontja a teljesítményét.

 

Aki korosodik, annak megjelennek a ráncai, romlik a hallása és a látása és mind nehezebben mozog. A szívbetegség megjelenése is gyakori, de az ép, bár öregedő szív változásairól korábban keveset tudtunk.

 

Amerikai szívgyógyászok Susan Cheng vezetésével a legkorszerűbb technikával tanulmányozták az idős emberek szívének működését, teljesítményét. A mágneses rezonancia képalkotó eljárás segítségével féltucatnyi mérést végeztek a ritmusosan mozgó szív szerkezetéről, a szívnek a vért áramoltató pumpaműködéséről. Összesen 5004, önként jelentkező, 40-84 éves hölgyet és urat vizsgáltak és főleg az érdekelte őket, miért, miképpen jelenik meg a szívelégtelenség jellegzetes tünetcsoportja.

 

A szívelégtelenség kezdetén a páciens csak azt veszi észre, hogy csökkent a fizikai teherbírása, mind kisebb mozgásra, munkára elfogy a levegő, aztán gyakran megdagad a lábfeje, a bokája és mind több gyógyszerre van szükség ahhoz, hogy élete elfogadható maradjon. Az amerikai kutatók statisztikái szerint az Egyesült Államokban ötmillióra tehető azok száma, akiknek idős korukra a szívelégtelenség tüneteivel kell megküzdeni.

 

Az már régóta ismert, hogy különféle szívbetegségek kifejlődése során a szív kitágul, megnagyobbodik, például akkor, ha a szívbillentyűk válnak beteggé, de azok a szívbajok legtöbbször jellegzetes zörejekkel járnak, melyeket a mellkas fölött hallgatózó doktorok meghallanak. Ezeket a betegségeket igen jó eredménnyel megoperálják, a beteg szívbillentyűt szükség szerint műbillentyűre cserélik.

 

Cheng és munkatársainak mérései azt jelezték, hogy külön betegségek bekövetkezése nélkül is változik a szív mérete, de nem megnő, hanem inkább fokozatosan zsugorodik. Mivel az önként vállalkozó, mind idősebb embereket többször is vizsgálhatták, azt találták, hogy a szív összehúzódása és ellazulása évente kettő-öt százalékkal több időt vesz igénybe. A szívizomzat is fokozatosan mind kevesebb lesz: ez átlag minden esztendőben 0,3 gramm izomveszteséget jelent.

 

A szívelégtelenség leggyakoribb formájának az a lényege, hogy a vért pumpáló szívkamrák teljesítménye jelentősen csökken. A különleges technikával végzett mérések tanúsága szerint a szív által minden szívösszehúzódáskor kilökött vér térfogata évente átlagosan kilenc milliliterrel lesz kevesebb. Érthető, hogy idővel a szív mind nehezebben képes megfelelni annak a feladatnak, hogy a test valamennyi szövetét vérrel lássa el.

 

Cheng doktornő azt reméli, hogy méréseik a mágneses rezonancia új módszerével, valamint a komputeres tomográffal olyan diagnosztikus eljárások kidolgozását teszik lehetővé, melyekkel nem csupán követni lehet az életkor előrehaladásával együttjáró teljesítményromlást, hanem korán fölismerhetők azok, akiknek a szíve gyorsabban öregszik, és ezeknél az időben bevezetett gyógyszeres vagy műszeres kezelés segíthet a kedvezőtlen folyamat fékezésében, akár visszafordításában.

 

Az Egyesült Államokban 2000-ben indult egy olyan vizsgálat, melyben hétezer, különböző etnikai csoporthoz tartozó ember sorsát követik hat gyógyintézetben és ez a tevékenység a terv szerint még öt évig tart. Ez az első olyan tudományos program, mely az európai, afrikai vagy ázsiai származású amerikaiak szívének öregedését tanulmányozza.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...