Jump to content
PirateClub.hu

Jönnek a kommunikációs hálózatot építő robotok


petra77
 Share

Recommended Posts

A Roomba nevű háztartási robot gyártója ezúttal olyan eldobható droidokat fejlesztett ki az amerikai fegyveres erők számára, amelyek képesek maguktól felépíteni a kommunikációs rendszereket.

 

A LANdroidoknak nevezett technológián alapuló készülékek működési elve gyakorlatilag megegyezik a kézigránátokéval, a különbség csupán az, hogy ezek az eszközök az eldobásuk után nem felrobbannak, hanem olyan távközlési hálózatokat építenek fel, amelyek segítségével az amerikai katonák tájékozódhatnak és kapcsolatba léphetnek egymással a városi harcokban. A hároméves, 3 millió dollár összköltségvetésű projektet támogatja a DARPA amerikai katonai kutatási-fejlesztési hivatal is.

 

"Ezeket a robotokat akkor lehet használni, hogy ha a hadsereg gyorsan akar létrehozni egy kommunikációs rendszert, amelyet ráadásul nem akar állandóan karbantartani és amely képes magát gyakran átkonfigurálni" - jelentette ki Chris Jones, az iRobot projektvezetője.

 

A LANdroidok pont a városi harcok során nyújthatnak nagy segítséget, hiszen a jelenleg az amerikai hadsereg által használt távközlési hálózatok egy részének komoly gondokat okoznak például a kapcsolattartást akadályozó és a rádiójeleket eltérítő vagy szétszóró magas épületek. Az eldobható robotokat viszont ezek az akadályok nem zavarják és képesek ilyen körülmények között is fenntartani a kapcsolatot. Maga a technológia a WLAN 802.11g szabványon alapul, de jelentősen kibővítették, így a rendszer képes megjavítani vagy újrakonfigurálni magát még akkor is, ha az egyik robot használhatatlanná vált.

 

Chris Jones elmondta, hogy minden egyes droid kevesebb mint egy kilogramm súlyú, a szélessége legfeljebb 10 centiméter. Emiatt egy katona akár több robotot is magával vihet és eldobhat. Az eszközök egyenként 100 dollárba kerülnek. Chris Melhuish, a Nyugat-Angliai Egyetem Bristol Robotikai Laboratóriumának igazgatója szerint a megoldás abszolút megvalósítható. Van azonban néhány komoly probléma. Az első a robotok energiaellátása, hiszen például a lépcső vagy más kisebb akadályok (ablakok stb.) leküzdése komoly energiaveszteséget okozhat. Éppen ezért a droidoknak képeseknek kell lenniük az ilyen akadályok elkerülésére és a különböző felületeken való mozgásra, legyen szó egy szőnyegről vagy betonról. Meg kell találni azt az egyensúlyt, amellyel a legnagyobb hatótávolság és sávszélesség érhető el.

 

Az eszközök maximális sebessége 0,5 méter másodpercenként (1,8 km/óra), amelyet a tervek szerint akár tíz órán keresztül is tartani tud. A kutatóknak persze az első prototípusok idei megjelenéséig még választ kell találniuk az olyan kérdésekre is, mint például hogy miként és mennyire védjék a robotokat a zavarások ellen, legyen-e álcázórendszerük, valamint hogy miként mozogjanak a városokban is előforduló nehéz terepen (sár, kavics, romok stb.)?

 

0328irobot.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...