Jump to content
PirateClub.hu

Cápabölcsi a fővárosi állatkertben


Millye
 Share

Recommended Posts

Már láthatja a fővárosi állatkert közönsége az idei év elején kikelt kiscápákat. A bemutató „bölcsőmedencében” jelenleg két állat látható, ám további szaporulatra is számítani lehet.

 

Több tojást is raktak a közelmúltban a Fővárosi Állat- és Növénykert barnasávos bambuszcápái (Chiloscyllium punctatum). A tojások a bemutató medencéből a tengeri akvárium egyik, a közönség számára nem látható „keltető medencéjébe” kerültek, ahol az elmúlt hetekben összesen tíz tojásból keltek ki kiscápák.

 

A világra jövetelükkor 12-13 centiméteres állatok azonban nem helyezhetők vissza egyszerűen a cápás medencébe, mivel a fiatalabb egyedeket megennék a cápákkal együtt tartott tűzhalak, az idősebbekkel szemben pedig esetleg az apaállat viselkedne agresszíven. Emiatt a cápamedence vizébe egy kisebb méretű, átlátszó falú „bölcsőmedence” került, ahol a felnőtt állatok nem férhetnek a kiscápákhoz, a közönség azonban zavartalanul szemlélheti őket. A bölcsőmedencében jelenleg két kiscápa látható, de a bemutatott kiscápák száma várhatóan növekedni fog. Erre annál is inkább számítani lehet, mivel jelenleg is több tojásban fejlődnek kiscápák.

 

A barnasávos bambuszcápa a kisebb termetű cápafajok közé tartozik. A kifejlett állatok 70-80 cm hosszúak, a legnagyobb ismert példány hossza 118 cm volt. A faj az Indiai- és a Csendes-óceán közötti tengerrészek, az úgynevezett Indopacifikus régió lakója: Indiától kezdve egészen az ausztrál partokig él. A barnasávos bambuszcápák általában a tengerfenék közelében tartózkodnak, mivel azonban a sekélyebb tengerrészeket, korallzátonyokat részesítik előnyben, 90 méternél nagyobb mélységben nemigen fordulnak elő.

 

8993.jpg

 

A faj ugyan ma még nem számít veszélyeztetettnek, ám a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) a barnasávos bambuszcápát a „veszélyeztetettség közeli” kategóriába sorolta a fajok veszélyeztetettségének mértékét kifejező nemzetközi skálán. A barnasávos bambuszcápák egyedszáma ugyanis folyamatosan csökken, főként az élőhelyek pusztulása, a korallszirti dinamitos halászat és egyéb környezetkárosító halászati technológiák alkalmazása miatt.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a tengeri akvárium újbóli megnyitása, azaz 2004 januárja óta láthatók barnasávos bambuszcápák.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...