Jump to content
PirateClub.hu

A madármaffia bosszúja


Millye
 Share

Recommended Posts

A fészekparazita gulyajáró ádáz bosszút áll mindazokon a madarakon, melyek nem hajlandók kikölteni és felnevelni a fészekbe csempészett utódait.

 

A fészekparazita madarak úgy spórolnak időt és energiát, hogy tojásaikat más madarak fészkébe rejtik, és rájuk bízzák a költés valamint a nevelés feladatát. Hazánkban a legismertebb fészekparazita a kakukk. Az Egyesült Államokban a különböző gulyajárók (Molothrus nemzetség) fordulnak elő nagy számban mások fészke körül.

 

A barnafejű gulyajáró több mint száz madárfaj, köztük poszáták, tangarafélék és lombgébicsfélék fészkébe költözteti tojásait. Régóta kutatják, vajon miért hagyják ezek a befogadó madarak „bepalizni” magukat, miért nem szabadulnak meg az idegen tojástól.

 

Floridai kutatók legújabb eredményei szerint a válasz részben a megfélemlítésben rejlik. A madárökológusok Jeff Hoover vezetésével négy költési időszakon keresztül figyelték meg a poszátafélék alcsaládjába tartozó Protonotaria citrea fészkeit. Összesen 182 ragadozóbiztos fészek vett részt a vizsgálatban.

 

A kutatók az esetek egy részében aktívan beavatkoztak az események alakulásába. Több alkalommal eltávolították a gulyajáró becsempészett tojását a fészekből. Ekkor jött a haddelhadd! Amikor a nőstény gulyajáró észlelte, hogy tojása eltűnt, az esetek 56 százalékában bosszút állt a gondatlan poszátán, és szétdúlta a fészkét. Ha a tojás nem tűnt el, csak az esetek hat százalékában érte támadás a fészket.

 

Egy másik érdekes, agresszív magatartás is szemet szúrt a kutatóknak. Több ízben megfigyelték, hogy a gulyajáró minden előzmény, azaz tojásának becsempészése nélkül szétdúlja egy poszáta fészkét. Ezután a hontalanná vált poszáta kénytelen új fészket építeni. Mindeközben a gulyajáró szaporodási ritmusát úgy alakítja, hogy mire elkészül a fészek, éppen lerakja tojásait – bele a vadonatúj poszátalakba.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...