Jump to content
PirateClub.hu

Az ember elkergette a nagytestű emlősöket


Millye
 Share

Recommended Posts

Középkori feljegyzésekből kiderült, hogy az elmúlt évszázadokban bolygónk nyolcvan százalékán meredeken csökkent a nagyméretű emlősök száma. Az ok: az ember.

 

Sörgősen tenni kell valamit a nagyméretű állatok megmentése érdekében, mert a tizenhatodik század eleje óta a húsz kilogrammnál nehezebb emlősök 35 százaléka élőhelyének több mint felét elvesztette, állítják az amerikai Princeton egyetem és a Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársai, akik a Journal of Mammalogy szaklapban publikálták kutatásuk eredményét.

 

A kutatók szerint ez az első tanulmány arról, hogy az ember milyen negatív hatással volt a biológiai sokszínűségre. Csupán azokon a túlságosan forró, száraz, fagyott vagy mocsaras területeken maradt fenn az évszázadokkal ezelőtti állapot, ahol az ember nem szívesen él.

 

A legnagyobb veszteség a nagyragadozókat érte, például a tigriseket, leopárdokat, oroszlánokat és a farkasokat. Ausztrália környékén az emlősök 68 százaléka megmaradt, Délkelet-Ázsiában viszont csak egy százalékuk élte túl az emberpopuláció rohamos növekedését.

 

Tanulmányukban a kutatók azt is megmagyarázzák, hogy miért van szükség nagy emlősök védelmére. A ragadozók azért fontosak, mert szabályozzák a tápláléklánc alján levő zsákmányállatok számát és viselkedését, a nagy növényevők pedig azért, mert kedvezően alakítják környezetük növényvilágát.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...