Jump to content
PirateClub.hu

Aszteroida fenyegeti a vörös bolygót


zotyoman
 Share

Recommended Posts

Aszteroida fenyegeti a vörös bolygót

 

 

Hamarosan egy újonnan felfedezett aszteroida csapódhat a Marsba. A tudósok csütörtöki bejelentése szerint az űrkőzetnek 1:75 esélye van, hogy január 30-án eltalálja bolygószomszédunkat.

 

A 2007 WD5 jelű aszteroidát november végén fedezték fel, méretében nagyon hasonló az 1908-as tunguzkai objektumhoz, ami a Földön egy 15 megatonnás atombomba erejét fejtette ki, letarolva közel 60 millió fát, bár jelenleg éppen vitatják a pusztításhoz vezető űrkőzet nagyságát, állítólag valójában sokkal kisebb volt, mint korábban gondolták.

 

Az aszteroida jelenleg félúton van a Föld és a Mars között. Az objektumot nyomon követő csillagászok eleinte csak 1:350 esélyt adtak egy becsapódásnak, a héten elvégzett mérések azonban már egészen más képet festettek. Steve Chesley, a NASA Sugárhajtómű Laboratórium Földközeli Objektumok Programjának csillagásza szerint, mivel alig állnak megfigyelési adatok a rendelkezésükre, ezért az esély szinte napról-napra változhat, így elképzelhető, hogy a január első hetében végrehajtandó újabb pálya mérések csökkentik a becsapódás valószínűségét. A csillagászok úgy vélik, a 2007 WD5 végül elkerüli a bolygót és elrepül a Mars mellett, azonban nem zárható ki a becsapódás lehetősége.

 

Ha az aszteroida becsapódik, akkor jó eséllyel az egyenlítő közelében találja el a bolygót, nem messze az Opportunity marsjáró munkaterületétől. A robot nincs veszélyben, mivel kívül esik a becsapódási zónán. A másodpercenként 13 kilométeres sebességgel száguldó űrkőzet a híres Arizónai-meteorkráter méretével azonos, 1,2 kilométer átmérőjű lyukat ütne a talajba. A csillagászoknak még nem sikerült aszteroida becsapódást megfigyelniük egy másik sziklás bolygón, éppen ezért nagy érdeklődéssel figyelik a történéseket. A SPACE.com a marsjáró küldetés vezető tudósát, Steve Squyrest kérdezte, mit láthat majd az Opportunity az eseményből.

 

"Ha bekövetkezik a becsapódás, akkor a legvalószínűbb amit észlelhetünk, a felszálló por, amit a becsapódás a légkörbe juttat. Ebben az esetben fokozzuk a légköri por megfigyelését, hogy kideríthessük, van-e valamilyen általunk is észlelhető hatás" - magyarázta Squyres.

 

Hozzátette, hogy a marsjáró-csapat természetesen megpróbálja az eget is kémlelni a becsapódás előrejelzett időszakában, ám ez aligha jár majd eredménnyel, a megfigyelésekben jóval többet ígérnek a bolygó körül keringő szondák.

 

 

forrás: sg.hu

Link to comment
Share on other sites

Csakhogy nem fogja eltalálni a vöröset. Túl kicsi hozzá az esély, ráadásul a mérések epontatlansága miatt ez még továb fog csökkenni szerintem. Ne legyetek túl bizakodóak...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...