Jump to content
PirateClub.hu

Már több százezer gépet fertőzött meg az új Vírus


tibiole
 Share

Recommended Posts

Már több százezer gépet fertőzött meg az új Windows vírus

 

Egy vírusirtó szoftvereket is készítő cég becslése szerint már a negyedmilliót is meghaladta azon Windows rendszerek száma, amelyeket sikeresen fertőzött meg az alig egy hete útjára indult új Zotob vírus. A Computer Associates információi szerint a Microsoft operációs rendszerének egy a hónap elején foltozott biztonsági rését kihasználó kártevő többek között olyan nagy és ismert vállalatok hálózataiban okozott komoly fennakadásokat, mint a CNN hírcsatorna, az SBC televízióadó és hitelkártyáiról ismert American Express, valamint a New York Times és az Associated Press.

 

A Windows-okra az azokba épített Plug-and-Play csatoló egy hibájának köszönhetően bejutni képes vírusprogram elsősorban a Windows 2000-et futtató rendszereket veszélyezteti, de túl gyenge jelszavak mellett a Windows XP és Windows Server 2003 gépekhez is hozzáférést tud nyerni. A kártevő a sikeres fertőzést követően többek között egy ún. hátsó kaput telepít a gépekre, amelyeken keresztül azokról támadók tetszőleges adatokat lophatnak fel, vagy más műveletekre használhatják azt fel.

 

A Microsoft időközben egyébként egy külön információs oldalt is létrehozott, amelyen a Zotob áldozatául esett felhasználók - vagy azok, akik szeretnék a bajt megelőzni - részletes tájékoztatást kaphatnak a kártevő terjedési módjáról és az általa jelentett fenyegetésről. A vírus elleni védekezés legegyszerűbb módszere egyébként a Microsoft által augusztus 9-én kiadott javítófoltok telepítése, amelyet a fent említett cégek illetékesei - legalábbis egyes rendszereik vonatkozásában - nyilvánvalóan elfelejtettek, ezért eshettek a vírus áldozatául.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...