Jump to content
PirateClub.hu

Fénnyel Vadászik Az óriás Tintahal


Millye
 Share

Recommended Posts

Fényt bocsát ki az egyik óriás tintahalfaj, mielőtt megtámadja az áldozatát - figyelhető meg a nemrég nyilvánosságra hozott felvételeken, amelyek azért számítanak különlegesnek, mert korábban nem sikerült megörökíteni természetes környezetükben ezeket a mélyben élő állatokat.

A Royal Society tudományos folyóiratban publikált elemzésben a japán tudósok megállapítják, hogy a Taningia danae nevű óriás tintahal korántsem az a lomha állat, mint ahogyan azt korábban gondolták.

 

Ez a tintahalfaj körülbelül két méter hosszúra nő meg, gyorsan képes úszni és irányt váltani, köszönhetően könnyen formálható testének, amelyből szinte sugárhajtóműként tudja kipréselni a vizet.

 

A képeket 204-950 méter mélyen vették fel, és látható rajtuk, amint az állat 2,5 méter/másodperces sebességre gyorsít, amikor lecsap az áldozatára. Ami még ennél is érdekesebb, hogy a támadással egyidőben fényimpulzusokat bocsátott ki a karjain lévő specializálódott szervekből.

 

Többféle cél

 

A kutatók úgy vélik, hogy a felvillanó fények a zsákmány elvakítását szolgálják, megzavarják a védekezését, de hasznosak lehetnek a távolság meghatározására is a teljesen sötét környezetben.

 

A további kutatások azt is bebizonyították, hogy a fények egy jóval békésebb célt, az udvarlást is szolgálják, a rövidebb és hosszabb felvillanások váltakozása pedig összetettebb üzenetet is képes közvetíteni.

 

A T. danae viszonylag kicsinek számít az óriás tintahalak között, távolabbi rokonai a kutatók szerint 13-14 méteresre is megnőhetnek.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...